Domowe frytki video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe frytki

z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Następnie każdy plaster pokrój w słupki o szerokości 0,5 cm.

Domowe frytki - Krok 1

Krok 2

Słupki z ziemniaków wrzuć do gotującej się wody na kilka minut, aby trochę zmiękły, lecz pozostały nadal surowe w środku. Tak przygotowane wystudź i osusz. Możesz je smażyć od razu lub zamrozić na dogodną okazję.

Domowe frytki - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej do 180 °C i smaż frytki partiami. Nie wrzucaj wszystkich ziemniaków na raz, ponieważ wtedy będą się dłużej smażyć i wchłoną więcej tłuszczu.

Domowe frytki - Krok 3

Krok 4

Gdy tylko będą chrupiące, odsącz je na ręczniku papierowym i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Domowe frytki - Krok 4

Krok 5

W misce połącz przecier pomidorowy z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, sokiem pomarańczowym i sosem Hellmann's.

Domowe frytki - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Ziemniaki umyję, w słupki będą krojone, frytki to moje danie ulubione. Ja nie będę ich gotowała ani smażyła, lecz pyszne frytki z piekarnika w domu robiła! Skropię je olejem, ulubionymi przyprawami przyprawię, na pewno bliskim radość sprawię!!! Gdy będą gotowe przyprawą Knorr posypię je - ja nadać im bajeczny smak chcę! Ja pikantną salsę będę przygotowywała, bo lubię ostre dania, już podaję Wam sposób jej przygotowania! Puszkę pomidorów blenduję, ja w kuchni cudnie się czuję! Dodaję czosnek zmiażdżony - zaraz powstanie mój sos ulubiony! Dodaję posiekaną kolendrę oraz ostrą i zieloną paprykę w kostkę posiekaną, ale jestem pomysłową kucharką: żoną, mamą! Dodaję sok z limonki, solą doprawiam, ja swoimi daniami rodzince radość sprawiam. Składniki miksuję i pyszną salsę uzyskuję! Upieczone fryteczki salsą polewam i zachwyconych min mojej rodziny się spodziewam! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK. Kolejna wariacja z frytkami to moje eksperymentowanie z ciekawymi sosami. Tym razem sos z pieczonej dyni zaproponuję, do której przyprawy plus śmietankę kokosową dopasuję. Niebanalny smak sosu urozmaici zwykłe frytki… a w dodatku, gdy wpadają niespodziewani goście, jest to manewr kulinarnie szybki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Oooo takiego dipu jeszcze nie próbowałam, bo nigdy pomarańczy nie dodawałam. Bardzo mnie ten smak intryguje i chyba niedługo go wypróbuje!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe frytkiDomowe frytki

Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmienite domowe przekąski z salsą pomidorową. Ziemniaków z ładną skórką nie musisz obierać – wystarczy jedynie starannie je umyć. Warzywa pokrój na długie słupki o szerokości około ½ cm. Sekretem idealnie upieczonych domowych frytek jest ich wcześniejsze podgotowanie we wrzątku. Dopiero po tym zabiegu wrzucaj je partiami do dobrze rozgrzanego oleju. Kiedy się zarumienią i będą chrupiące, odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku kuchennym i posyp mieszanką przypraw. Do podania frytek przygotuj prostą pomidorową salsę. Wystarczy, że połączysz w misce przecier pomidorowy z pikantnym ketchupem, sokiem pomarańczowym i dipem. Możesz dodać również odrobinę świeżej kolendry. Gotowe domowe frytki podawaj solo, jako przekąskę, lub użyj ich jako dodatku do innych dań. Świetnie skomponują się np. z miksem surówek i kotletami, będą też smaczne z paluszkami rybnymi czy nuggetsami. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.