Domowe frytki video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe frytki

z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Następnie każdy plaster pokrój w słupki o szerokości 0,5 cm.

Domowe frytki - Krok 1

Krok 2

Słupki z ziemniaków wrzuć do gotującej się wody na kilka minut, aby trochę zmiękły, lecz pozostały nadal surowe w środku. Tak przygotowane wystudź i osusz. Możesz je smażyć od razu lub zamrozić na dogodną okazję.

Domowe frytki - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej do 180 °C i smaż frytki partiami. Nie wrzucaj wszystkich ziemniaków na raz, ponieważ wtedy będą się dłużej smażyć i wchłoną więcej tłuszczu.

Domowe frytki - Krok 3

Krok 4

Gdy tylko będą chrupiące, odsącz je na ręczniku papierowym i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Domowe frytki - Krok 4

Krok 5

W misce połącz przecier pomidorowy z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, sokiem pomarańczowym i Sosem czosnkowym z jogurtem Hellmann’s.

Domowe frytki - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Ziemniaki umyję, w słupki będą krojone, frytki to moje danie ulubione. Ja nie będę ich gotowała ani smażyła, lecz pyszne frytki z piekarnika w domu robiła! Skropię je olejem, ulubionymi przyprawami przyprawię, na pewno bliskim radość sprawię!!! Gdy będą gotowe przyprawą Knorr posypię je - ja nadać im bajeczny smak chcę! Ja pikantną salsę będę przygotowywała, bo lubię ostre dania, już podaję Wam sposób jej przygotowania! Puszkę pomidorów blenduję, ja w kuchni cudnie się czuję! Dodaję czosnek zmiażdżony - zaraz powstanie mój sos ulubiony! Dodaję posiekaną kolendrę oraz ostrą i zieloną paprykę w kostkę posiekaną, ale jestem pomysłową kucharką: żoną, mamą! Dodaję sok z limonki, solą doprawiam, ja swoimi daniami rodzince radość sprawiam. Składniki miksuję i pyszną salsę uzyskuję! Upieczone fryteczki salsą polewam i zachwyconych min mojej rodziny się spodziewam! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK. Kolejna wariacja z frytkami to moje eksperymentowanie z ciekawymi sosami. Tym razem sos z pieczonej dyni zaproponuję, do której przyprawy plus śmietankę kokosową dopasuję. Niebanalny smak sosu urozmaici zwykłe frytki… a w dodatku, gdy wpadają niespodziewani goście, jest to manewr kulinarnie szybki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Oooo takiego dipu jeszcze nie próbowałam, bo nigdy pomarańczy nie dodawałam. Bardzo mnie ten smak intryguje i chyba niedługo go wypróbuje!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe frytkiDomowe frytki

Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmienite domowe przekąski z salsą pomidorową. Ziemniaków z ładną skórką nie musisz obierać – wystarczy jedynie starannie je umyć. Warzywa pokrój na długie słupki o szerokości około ½ cm. Sekretem idealnie upieczonych domowych frytek jest ich wcześniejsze podgotowanie we wrzątku. Dopiero po tym zabiegu wrzucaj je partiami do dobrze rozgrzanego oleju. Kiedy się zarumienią i będą chrupiące, odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku kuchennym i posyp mieszanką przypraw. Do podania frytek przygotuj prostą pomidorową salsę. Wystarczy, że połączysz w misce przecier pomidorowy z pikantnym ketchupem, sokiem pomarańczowym i dipem. Możesz dodać również odrobinę świeżej kolendry. Gotowe domowe frytki podawaj solo, jako przekąskę, lub użyj ich jako dodatku do innych dań. Świetnie skomponują się np. z miksem surówek i kotletami, będą też smaczne z paluszkami rybnymi czy nuggetsami. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.