Frytki chińskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki chińskie

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i pokrój na cienkie słupki. Możesz zalać je wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach, aby szybciej się usmażyły.

Krok 2

Olej mocno rozgrzej i wrzuć w całości papryczkę chili, smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund, po czym wrzuć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz całe ząbki czosnku. Smaż jeszcze 30 sekund, a następnie wyciągnij wszystko.

Krok 3

Teraz wrzuć ziemniaki i smaż ok. 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj sos sojowy i ocet i chwileczkę mieszaj.

Krok 4

Po usmażeniu odsącz frytki na ręczniku papierowym.

Krok 5

Następnie przełóż je do miski, rozkrusz przyprawę w mini kostkach i dokładnie wymieszaj potrząsając miską. Chińczycy podają frytki jako warzywny dodatek do ryżu i mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej