Frytki chińskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki chińskie

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i pokrój na cienkie słupki. Możesz zalać je wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach, aby szybciej się usmażyły.

Krok 2

Olej mocno rozgrzej i wrzuć w całości papryczkę chili, smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund, po czym wrzuć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz całe ząbki czosnku. Smaż jeszcze 30 sekund, a następnie wyciągnij wszystko.

Krok 3

Teraz wrzuć ziemniaki i smaż ok. 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj sos sojowy i ocet i chwileczkę mieszaj.

Krok 4

Po usmażeniu odsącz frytki na ręczniku papierowym.

Krok 5

Następnie przełóż je do miski, rozkrusz przyprawę w mini kostkach i dokładnie wymieszaj potrząsając miską. Chińczycy podają frytki jako warzywny dodatek do ryżu i mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki chińskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej