Frytki z marchewki - z piekarnika, chrupiące: przepis | Przepisy.pl pixel

Frytki z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew wyszoruj, wysusz, pokrój w słupki, które długością i grubością przypominają klasyczne frytki. Pomarańczę umyj i za pomocą tarki o małych oczkach zetrzyj z niej skórkę (tylko kolorową część, ponieważ biała może nadać potrawie niepożądanej goryczki).

Frytki z marchewki - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, płynny miód, suszony imbir, przyprawę Knorr, mielony cynamon, skórkę z pomarańczy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki połącz w jednolitą marynatę.

Frytki z marchewki - Krok 2

Krok 3

Do powstałej marynaty dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i całość dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni frytek. Kawałki marchwi dokładnie otoczone oliwą oraz przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Frytki z marchewki z piekarnika podawaj solo, z wybranym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Frytki z marchewki - Krok 3

Krok 4

Kawałki marchwi oblepione przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25-30 minut.

Frytki z marchewki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki warzywne podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą bardziej chrupiące. Możesz je podawać jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu np. musztardowo-miodowego, śmietanowego lub serowego.

3

Opinie o przepisie

  • Rafał

    Rafał , 11.02.2022

    Czy te frytki są chrupkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 06.02.2022

    Przepis świetny, ale radzę pokroić frytki trochę grubiej, ponieważ w piekarniku frytki trochę się zmniejszają, ale są bardzo zdrowe!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z marchewkiFrytki z marchewki

Nie trzeba wiele, aby wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw i wyczarować z nich naprawdę ciekawe, a przede wszystkim smaczne, przekąski. Przepis na frytki z marchewki znakomicie wpasowuje się w ten trend.

Dla kogo?

Frytki z marchewki z piekarnika to świetna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe oblicza powszechnie znanych i lubianych produktów. Słodkie marchewki w pikantnej odsłonie? To jest to!

Na jaką okazję?

Wieczorem, aby nieco zaspokoić uczucie głodu, sięgnij po frytki z marchewki przyrządzone według naszego przepisu. Zapieczone w ten sposób warzywa możesz również użyć jako smaczny dodatek do drugiego dania, a zwłaszcza pieczonych lub grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Podobno pierwotnie marchewki miały kolor… fioletowy. Pomarańczowa marchew została wyhodowana po raz pierwszy w Holandii w XIV wieku. Obecnie można kupić korzenie marchwi w różnych kolorach od białego, poprzez żółty, klasyczny pomarańczowy, na fioletowych i niemal czarnych kończąc.

Dla urozmaicenia:

Na jednej blaszce z frytkami z marchewki możesz upiec także pietruszkę, selera, czerwonego buraka czy słodkie bataty. Taka różnorodność będzie na pewno mile widziana!