
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
2 szklanki
2 łyżki
50 gramów
1 puszka
1 sztuka
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
Krok 2
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.
Krok 3
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C
Krok 5
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
Krok 7
Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
Krok 9
Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Krok 10
Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.
Krok 11
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
Krok 12
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej