Ciasto Pani Walewska, Pychotka – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pani Walewska (Pychotka)

Autor: Małgorzata Marchewka

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

50 gramów

1 puszka

1 sztuka

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.

Krok 2

Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.

Krok 3

Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C

Krok 5

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

Krok 6

Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.

Krok 7

Zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 8

Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.

Krok 9

Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.

Krok 10

Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.

Krok 11

Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.

Krok 12

Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem

Krok 13

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej