Bolognese w greckim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bolognese w greckim stylu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w paski, czosnek w plasterki, a pomidorki i oliwki na pół.

Bolognese w greckim stylu - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wraz z cebulą i czosnkiem podsmaż, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Bolognese w greckim stylu - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Bolognese w greckim stylu - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Bolognese w greckim stylu - Krok 4

Krok 5

Na końcu dorzuć do sosu oliwki i pomidorki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z makaronem. Dodatkowo posyp sos świeżo posiekaną natką pietruszki.

Bolognese w greckim stylu - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Piętak

    Elżbieta Piętak , 14.09.2016

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Jop

    Miroslaw Jop , 25.04.2015

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bolognese w greckim styluBolognese w greckim stylu

Wybierz się w śródziemnomorską podróż nie wychodząc z własnej kuchni i wypróbuj przepis na wyborne bolognese w greckim stylu. Tę nietypową odsłonę popularnego włoskiego przepisu przygotujesz bardzo szybko – na twoim talerzy będzie już po 30 minutach gotowania. Bogata w smaku potrawa będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. By ją zrobić, zacznij od przyrządzenia podstawowej wersji sosu bolognese. Potrzebujesz do tego mięsa mielonego i pomidorów z puszki oraz aromatycznych dodatków jak czosnek i przyprawa Knorr. Niepowtarzalny grecki smak uzyskasz dodając do gotującego się bolognese słodkie pomidorki cherry oraz czarne oliwki (jeśli nie masz czarnych, zastąp je zielonymi). Ten pyszny sos podawaj ze swoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. Podkręć jego smak oraz kolor i na koniec posyp go posiekaną natką pietruszki lub wykorzystaj inne świeże zioła. Smacznego!