Bolognese w greckim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bolognese w greckim stylu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w paski, czosnek w plasterki, a pomidorki i oliwki na pół.

Bolognese w greckim stylu - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone wraz z cebulą i czosnkiem podsmaż, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Bolognese w greckim stylu - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Bolognese w greckim stylu - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Bolognese w greckim stylu - Krok 4

Krok 5

Na końcu dorzuć do sosu oliwki i pomidorki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z makaronem. Dodatkowo posyp sos świeżo posiekaną natką pietruszki.

Bolognese w greckim stylu - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Piętak

    Elżbieta Piętak , 14.09.2016

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Jop

    Miroslaw Jop , 25.04.2015

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bolognese w greckim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bolognese w greckim styluBolognese w greckim stylu

Wybierz się w śródziemnomorską podróż nie wychodząc z własnej kuchni i wypróbuj przepis na wyborne bolognese w greckim stylu. Tę nietypową odsłonę popularnego włoskiego przepisu przygotujesz bardzo szybko – na twoim talerzy będzie już po 30 minutach gotowania. Bogata w smaku potrawa będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. By ją zrobić, zacznij od przyrządzenia podstawowej wersji sosu bolognese. Potrzebujesz do tego mięsa mielonego i pomidorów z puszki oraz aromatycznych dodatków jak czosnek i przyprawa Knorr. Niepowtarzalny grecki smak uzyskasz dodając do gotującego się bolognese słodkie pomidorki cherry oraz czarne oliwki (jeśli nie masz czarnych, zastąp je zielonymi). Ten pyszny sos podawaj ze swoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. Podkręć jego smak oraz kolor i na koniec posyp go posiekaną natką pietruszki lub wykorzystaj inne świeże zioła. Smacznego!