Szynkowy sos do makaronu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynkowy sos do makaronu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

10 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek obierz i pokrój razem z szynką w drobną kostkę.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na patelni i podlej bulionem. Zagotuj.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr i wlej na patelnię. Gotuj chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente. Odcedź.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 4

Krok 5

Gotowy sos szynkowy wymieszaj z makaronem. Podawaj posypany parmezanem i posiekanym koperkiem.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 30.11.2016

    sosik bardzo dobry, ale ja już nie stosuje kostek rosołowych bo znalazłam bulion w butelce drobiowy. Bardzo dobrze smakuje i nie zawiera konserwantów i smakuje jak mój domowy. Można dzieki niemu zrobić szybki obidek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynkowy sos do makaronuSzynkowy sos do makaronu

Szalotki i czosnek obierz i pokrój razem z szynką w drobną kostkę.