Szynkowy sos do makaronu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynkowy sos do makaronu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

10 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek obierz i pokrój razem z szynką w drobną kostkę.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na patelni i podlej bulionem. Zagotuj.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr i wlej na patelnię. Gotuj chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente. Odcedź.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 4

Krok 5

Gotowy sos szynkowy wymieszaj z makaronem. Podawaj posypany parmezanem i posiekanym koperkiem.

Szynkowy sos do makaronu - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 30.11.2016

    sosik bardzo dobry, ale ja już nie stosuje kostek rosołowych bo znalazłam bulion w butelce drobiowy. Bardzo dobrze smakuje i nie zawiera konserwantów i smakuje jak mój domowy. Można dzieki niemu zrobić szybki obidek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynkowy sos do makaronu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynkowy sos do makaronuSzynkowy sos do makaronu

Szalotki i czosnek obierz i pokrój razem z szynką w drobną kostkę.