
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na tłuszczu. Dorzuć natkę pietruszki. Jedną łyżkę natki odłóż na później.

Krok 2
Dodaj na patelnię mąkę i śmietanę. Gotuj, mieszając do momentu, gdy całość zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 3
Rozpuść w 3 litrach wrzątku kostki Knorr, po czym zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Krok 4
Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z sosem pietruszkowym
Pęczek świeżej natki pietruszki jest doskonałą bazą do przyrządzenia aksamitnego śmietankowego sosu do makaronu. Takie danie sprawdzi się jako prosty obiad na co dzień, bo przygotujesz go z kilku popularnych i łatwo dostępnych produktów. Rozpocznij od pokrojenia w kostkę białej cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanej patelni. Natkę drobno posiekaj – niewielką część odłóż do dekoracji, a resztę dodaj do cebuli. Następnie wsyp na patelnię mąkę, wlej śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, aby w gęstniejącym sosie nie pojawiły się grudki. Do przyprawienia użyj szczypty pieprzu, najlepiej białego, który będzie się świetnie komponował z tą potrawą. Makaron typu farfalle, kształtem przypominający kokardki, ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej – taki zabieg nada mu intensywniejszy smak. Gdy będzie już miękki, odcedź go i nałóż na talerze. Całość polej sosem śmietanowym, a wierzch posyp parmezanem i udekoruj pietruszką. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj farfalle z sosem pietruszkowym według naszego przepisu.