
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na tłuszczu. Dorzuć natkę pietruszki. Jedną łyżkę natki odłóż na później.

Krok 2
Dodaj na patelnię mąkę i śmietanę. Gotuj, mieszając do momentu, gdy całość zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 3
Rozpuść w 3 litrach wrzątku kostki Knorr, po czym zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Krok 4
Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z sosem pietruszkowym
Pęczek świeżej natki pietruszki jest doskonałą bazą do przyrządzenia aksamitnego śmietankowego sosu do makaronu. Takie danie sprawdzi się jako prosty obiad na co dzień, bo przygotujesz go z kilku popularnych i łatwo dostępnych produktów. Rozpocznij od pokrojenia w kostkę białej cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanej patelni. Natkę drobno posiekaj – niewielką część odłóż do dekoracji, a resztę dodaj do cebuli. Następnie wsyp na patelnię mąkę, wlej śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, aby w gęstniejącym sosie nie pojawiły się grudki. Do przyprawienia użyj szczypty pieprzu, najlepiej białego, który będzie się świetnie komponował z tą potrawą. Makaron typu farfalle, kształtem przypominający kokardki, ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej – taki zabieg nada mu intensywniejszy smak. Gdy będzie już miękki, odcedź go i nałóż na talerze. Całość polej sosem śmietanowym, a wierzch posyp parmezanem i udekoruj pietruszką. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj farfalle z sosem pietruszkowym według naszego przepisu.