Farfalle z sosem pietruszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farfalle z sosem pietruszkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na tłuszczu. Dorzuć natkę pietruszki. Jedną łyżkę natki odłóż na później.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj na patelnię mąkę i śmietanę. Gotuj, mieszając do momentu, gdy całość zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 2

Krok 3

Rozpuść w 3 litrach wrzątku kostki Knorr, po czym zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 3

Krok 4

Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z sosem pietruszkowymFarfalle z sosem pietruszkowym

Pęczek świeżej natki pietruszki jest doskonałą bazą do przyrządzenia aksamitnego śmietankowego sosu do makaronu. Takie danie sprawdzi się jako prosty obiad na co dzień, bo przygotujesz go z kilku popularnych i łatwo dostępnych produktów. Rozpocznij od pokrojenia w kostkę białej cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanej patelni. Natkę drobno posiekaj – niewielką część odłóż do dekoracji, a resztę dodaj do cebuli. Następnie wsyp na patelnię mąkę, wlej śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, aby w gęstniejącym sosie nie pojawiły się grudki. Do przyprawienia użyj szczypty pieprzu, najlepiej białego, który będzie się świetnie komponował z tą potrawą. Makaron typu farfalle, kształtem przypominający kokardki, ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej – taki zabieg nada mu intensywniejszy smak. Gdy będzie już miękki, odcedź go i nałóż na talerze. Całość polej sosem śmietanowym, a wierzch posyp parmezanem i udekoruj pietruszką. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj farfalle z sosem pietruszkowym według naszego przepisu.