Farfalle z sosem pietruszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle z sosem pietruszkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na tłuszczu. Dorzuć natkę pietruszki. Jedną łyżkę natki odłóż na później.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj na patelnię mąkę i śmietanę. Gotuj, mieszając do momentu, gdy całość zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 2

Krok 3

Rozpuść w 3 litrach wrzątku kostki Knorr, po czym zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 3

Krok 4

Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nudle z patelni po chińsku
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z sosem pietruszkowymFarfalle z sosem pietruszkowym

Pęczek świeżej natki pietruszki jest doskonałą bazą do przyrządzenia aksamitnego śmietankowego sosu do makaronu. Takie danie sprawdzi się jako prosty obiad na co dzień, bo przygotujesz go z kilku popularnych i łatwo dostępnych produktów. Rozpocznij od pokrojenia w kostkę białej cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanej patelni. Natkę drobno posiekaj – niewielką część odłóż do dekoracji, a resztę dodaj do cebuli. Następnie wsyp na patelnię mąkę, wlej śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, aby w gęstniejącym sosie nie pojawiły się grudki. Do przyprawienia użyj szczypty pieprzu, najlepiej białego, który będzie się świetnie komponował z tą potrawą. Makaron typu farfalle, kształtem przypominający kokardki, ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej – taki zabieg nada mu intensywniejszy smak. Gdy będzie już miękki, odcedź go i nałóż na talerze. Całość polej sosem śmietanowym, a wierzch posyp parmezanem i udekoruj pietruszką. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj farfalle z sosem pietruszkowym według naszego przepisu.