Krem z brokułów

czyli zupa krem z brokułów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

4563 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4486 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krem z brokułów - Krok 1

Krok 2

Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.

Krem z brokułów - Krok 2

Krok 3

Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.

Krem z brokułów - Krok 3

Krok 4

Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Krem z brokułów - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.

Krem z brokułów - Krok 5
15

Opinie o przepisie

  • Tomaszfitipaldowski@gmsil.com fitipaldowski

    Tomaszfitipaldowski@gmsil.com fitipaldowski , 19.04.2020

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Burecka

    Krystyna Burecka , 17.04.2020

    Przepis jest ok. Często robię krem brokułowy i zawsze dodaję całe brokuły z łodygami obranymi ze skórki. Łodygi są bardzo smaczne nawet na surowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 23.03.2020

    TAK: Wygląda apetycznie jednak ja zrobiłabym ją na bulionie drobiowo-warzywnym :) 1 kostka knorr + porcja rosołowa i trochę pietruszki i marchewki :) Zamiast grzanek nadawały by się też groszki ptysiowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Sawicka

    Alicja Sawicka , 20.03.2018

    DZIĘKUJĘ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Sawicka

    Alicja Sawicka , 20.03.2018

    Jest OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Połomska

    Barbara Połomska , 03.12.2017

    Krem pyszny, dotychczas robilam z innego przepisu. Gościom bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tom pos

    tom pos , 07.08.2017

    Dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 26.02.2017

    robię tą pyszną zupę od lat,polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Fiuty

    Alicja Fiuty , 24.02.2017

    bardzo pyszna zupa krem często taka robie ☺pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.12.2016

    lubie zupy kremy różnie urozmaicone tylkko nie lubie kostek rosołowych. Wole zrobić na swoim rosole albo na bulionie w butelce. Można juz kupić go w kazdym sklepie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Rusakowicz

    Mateusz Rusakowicz , 12.12.2016

    Rewelacja nawet dla tych co nie lubią brokułow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Skowronek

    Karolina Skowronek , 16.11.2016

    Poszczególne zdjęcia nie odpowiadają opisom. A poza tym w kroku 2 jest "Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.", a zaraz potem "Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów" - a przecież brokuły miały być bez łodyg??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stachura

    Lidia Stachura , 24.08.2016

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stachura

    Lidia Stachura , 24.08.2016

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Lyczak

    Janusz Lyczak , 05.11.2015

    przepyszna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułówKrem z brokułów

Zupa krem z brokułów to danie, które zachwyci wszystkich – nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Bazą zupy brokułowej może być dowolny bulion – dobrze sprawdzi się tu zarówno jego wersja mięsno-warzywna, jak i warzywna. Poza solą i pieprzem możesz krem z brokułów możesz także doprawić gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem. Gdy zależy Ci na jego intensywnym, zielonym kolorze, do wody, w której gotować będziesz brokuły, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek soku z cytryny i… gotowe!

Dla kogo?

Dla osób, które są w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowanie domowych posiłków. Stop wymówkom! Brokuły gotować możesz w sposób tradycyjny – w garnku lub na parze albo w kuchence mikrofalowej (wówczas musisz je włożyć do naczynia, które może być używane w mikrofalówce, posolić, dodać łyżkę wody, zakryć folią i zrobić w niej niewielką dziurkę). To prostsze, niż myślisz!

Na jaką okazję?

Krem z brokułów to błyskawiczne i banalne do wykonania danie, które możesz zaserwować na obiad lub kolację. Zupę podawaj na ciepło albo na zimno w formie chłodniku.

Czy wiesz, że?

Przygotowując potrawę z brokułów, zdecydowanie lepiej jest sięgać po świeże warzywa, ponieważ te mrożone zachowują mniej właściwości. Zupa krem z brokułów i sprawdzony przepis na obiad? Mówisz, masz!

Dla urozmaicenia:

Aby dodać zupie chrupkości, zaserwuj ją z prażonymi migdałami. Z kolei wyrazistego smaku nada potrawie ser cheddar. Jeżeli chcesz natomiast, by twoja zupa z brokułów była bardziej sycąca, podaj ją z grzankami.