Zupa krem z brokułów - sprawdzony przepis | Przepisy.pl

Krem z brokułów

czyli zupa krem z brokułów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

190

4643 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4684 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krem z brokułów - Krok 1

Krok 2

Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.

Krem z brokułów - Krok 2

Krok 3

Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.

Krem z brokułów - Krok 3

Krok 4

Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Krem z brokułów - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.

Krem z brokułów - Krok 5
15

Opinie o przepisie

  • Tomaszfitipaldowski@gmsil.com fitipaldowski

    Tomaszfitipaldowski@gmsil.com fitipaldowski , 19.04.2020

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Burecka

    Krystyna Burecka , 17.04.2020

    Przepis jest ok. Często robię krem brokułowy i zawsze dodaję całe brokuły z łodygami obranymi ze skórki. Łodygi są bardzo smaczne nawet na surowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 23.03.2020

    TAK: Wygląda apetycznie jednak ja zrobiłabym ją na bulionie drobiowo-warzywnym :) 1 kostka knorr + porcja rosołowa i trochę pietruszki i marchewki :) Zamiast grzanek nadawały by się też groszki ptysiowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Sawicka

    Alicja Sawicka , 20.03.2018

    DZIĘKUJĘ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Sawicka

    Alicja Sawicka , 20.03.2018

    Jest OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Połomska

    Barbara Połomska , 03.12.2017

    Krem pyszny, dotychczas robilam z innego przepisu. Gościom bardzo smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tom pos

    tom pos , 07.08.2017

    Dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 26.02.2017

    robię tą pyszną zupę od lat,polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Fiuty

    Alicja Fiuty , 24.02.2017

    bardzo pyszna zupa krem często taka robie ☺pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 15.12.2016

    lubie zupy kremy różnie urozmaicone tylkko nie lubie kostek rosołowych. Wole zrobić na swoim rosole albo na bulionie w butelce. Można juz kupić go w kazdym sklepie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Rusakowicz

    Mateusz Rusakowicz , 12.12.2016

    Rewelacja nawet dla tych co nie lubią brokułow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Skowronek

    Karolina Skowronek , 16.11.2016

    Poszczególne zdjęcia nie odpowiadają opisom. A poza tym w kroku 2 jest "Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.", a zaraz potem "Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów" - a przecież brokuły miały być bez łodyg??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stachura

    Lidia Stachura , 24.08.2016

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stachura

    Lidia Stachura , 24.08.2016

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Lyczak

    Janusz Lyczak , 05.11.2015

    przepyszna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułówKrem z brokułów

Zupa krem z brokułów to danie, które zachwyci wszystkich – nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Bazą zupy brokułowej może być dowolny bulion – dobrze sprawdzi się tu zarówno jego wersja mięsno-warzywna, jak i warzywna. Poza solą i pieprzem możesz krem z brokułów możesz także doprawić gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem. Gdy zależy Ci na jego intensywnym, zielonym kolorze, do wody, w której gotować będziesz brokuły, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek soku z cytryny i… gotowe!

Dla kogo?

Dla osób, które są w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowanie domowych posiłków. Stop wymówkom! Brokuły gotować możesz w sposób tradycyjny – w garnku lub na parze albo w kuchence mikrofalowej (wówczas musisz je włożyć do naczynia, które może być używane w mikrofalówce, posolić, dodać łyżkę wody, zakryć folią i zrobić w niej niewielką dziurkę). To prostsze, niż myślisz!

Na jaką okazję?

Krem z brokułów to błyskawiczne i banalne do wykonania danie, które możesz zaserwować na obiad lub kolację. Zupę podawaj na ciepło albo na zimno w formie chłodniku.

Czy wiesz, że?

Przygotowując potrawę z brokułów, zdecydowanie lepiej jest sięgać po świeże warzywa, ponieważ te mrożone zachowują mniej właściwości. Zupa krem z brokułów i sprawdzony przepis na obiad? Mówisz, masz!

Dla urozmaicenia:

Aby dodać zupie chrupkości, zaserwuj ją z prażonymi migdałami. Z kolei wyrazistego smaku nada potrawie ser cheddar. Jeżeli chcesz natomiast, by twoja zupa z brokułów była bardziej sycąca, podaj ją z grzankami.