Zupa borowikowa z prażoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa borowikowa z prażoną cebulką

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawić do przestygnięcia a potem grzyby pokroić w paski. Wodę zostawić.

Krok 2

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, przecedzić odstawić.

Krok 3

Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła, zalać wodą 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, uzupełnić czystą wodą. Gdy się zagotuje dodać zupę borowikową, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Do zupy wrzucić makaron, pokrojone grzyby wymieszać. Wlać porcje zupy na talerze, posypać drobno posiekaną dymką i łyżką prażonej cebulki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa borowikowa z prażoną cebulką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej