
Składniki
750 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawić do przestygnięcia a potem grzyby pokroić w paski. Wodę zostawić.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, przecedzić odstawić.
Krok 3
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła, zalać wodą 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, uzupełnić czystą wodą. Gdy się zagotuje dodać zupę borowikową, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Do zupy wrzucić makaron, pokrojone grzyby wymieszać. Wlać porcje zupy na talerze, posypać drobno posiekaną dymką i łyżką prażonej cebulki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej