Zupa "Trio dyniowe" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa "Trio dyniowe"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

543 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

522 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

400 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 1

Krok 2

Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 2

Krok 3

Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 3

Krok 4

Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 4

Krok 5

Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 5
78

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 20.12.2020

    Pyszna i rozgrzewająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sztabik

    Małgorzata Sztabik , 16.10.2016

    Joanna Baranowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Robak

    Irena Robak , 16.10.2016

    Juz to w czorej zrobikam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Dab

    Weronika Dab , 13.09.2016

    Mężowi bardzo smakowała, mnie nie bardzo - kwestia smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Zaręba

    Dagmara Zaręba , 08.09.2016

    Oj na pewno skorzystam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kamińska

    Małgorzata Kamińska , 08.09.2016

    Ja tez...Uwielbiam dynie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tkaczyk

    Monika Tkaczyk , 08.09.2016

    Ja placki z dyni robiętak jak ziemniaczane tylko troszkę więcej mąki dodaję. Można dosypać ugotowanego groszku do ciasta. Przyprawić według własnego uznania. Podaję z jogurtem naturalnym. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kostrzewa

    Jolanta Kostrzewa , 07.09.2016

    Dynia! pychotka na rozne sposoby ale zupka krem z odrobina imbiru i papryczki chili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowaczyńska-Rausch

    Grażyna Nowaczyńska-Rausch , 07.09.2016

    prosze o przepis na te placki.dziekuje pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Grądziel

    Krystyna Grądziel , 07.09.2016

    Przepis mi się podoba ale bardzo pracochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Michnal

    Aneta Michnal , 07.09.2016

    Anna Tłuczek może taka? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 07.09.2016

    Regina Kalka Obieram wszystkie warzywa ,kroję w kostkę i gotuję ,dynię dodaję pod koniec, bo szybko się ugotuję .. Wszystko miksuję , delikatnie przyprawiam imbirem , śmietanką ,dodaję masełko i sok z cytryny ...Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Andrzej Walczak

    Lidia Andrzej Walczak , 07.09.2016

    Na słodko jak ktoś lubi ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Andrzej Walczak

    Lidia Andrzej Walczak , 07.09.2016

    Ja zawsze na mleku i kluseczki lane pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pacocha Siwy

    Anna Pacocha Siwy , 07.09.2016

    Dagmara Zaręba zapraszam po dynie trochę mi naroslo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Kalka

    Regina Kalka , 07.09.2016

    Można prosic o przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Gajewska - Dułak

    Mirka Gajewska - Dułak , 07.09.2016

    Świetnie. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gmitruk

    Andrzej Gmitruk , 07.09.2016

    Kuźwa jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ostaniewicz

    Elżbieta Ostaniewicz , 07.09.2016

    Dynia hokkaido nie wymaga obierania. Po upieczeniu ma bardzo miękką skórkę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Orzechowski

    Roman Orzechowski , 07.09.2016

    zjadłbym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wolszczak

    Agnieszka Wolszczak , 07.09.2016

    Wow wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mishka Śmigło

    Mishka Śmigło , 07.09.2016

    Moja dynia juz czeka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 07.09.2016

    uwielbiam dynię z dodatkiem cukini , marchewki ... z dodatkiem imbiru,odrobinką soku z cytryny i łyżką śmietany, oczywiście gotowaną na masełku ... bez kostki Knorra ... Pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Maciejec

    Elzbieta Maciejec , 07.09.2016

    uwielbiam, ale z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru...pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 07.09.2016

    No właśne wczoraj wspominałam,że muszę się wreszcie wziac i zrobić,bardzo lubię. Mam co prawda dylemat,bo również krem z pomidorów,język mi ucieka,ale kolejność jak zwykle u mnie,przypadkowa: Wszystkim smacznego życzę:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugen Podolski

    Eugen Podolski , 07.09.2016

    Dynia pod każdą postacią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Bochentin

    Liliana Bochentin , 07.09.2016

    Pyszna i zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tkaczyk

    Monika Tkaczyk , 07.09.2016

    Uwielbiam też. Polecam również placki z dyni. Moje dziecko bardzo lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Poloczek

    Emilia Poloczek , 07.09.2016

    Uwielbiam zupę dyniową polecam również zupę z cukinii z grzankami na masełku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska , 07.09.2016

    Właśnie dziś u mnie krem z dyni - polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa "Trio dyniowe"Zupa "Trio dyniowe"

Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyni, prażonych pestek z dyni oraz oleju dyniowego. Oczywiście można użyć dyni smażonej na patelni, jednak ta pieczona wydaje się być najlepsza. Jest bowiem idealnie miękka i łatwo zdejmuje się z niej skórkę. Jeśli nie masz pod ręką oleju z dyni, możesz użyć zwykłej oliwy lub oleju sezamowego. Trio dyniowe powstaje na bazie mleka, dzięki temu zupa jest tak bardzo kremowa i delikatna. Charakteru nadaje jej sok z cytryny oraz uprażone dyniowe pestki. Jeśli masz więcej czasu, możesz ususzyć pestki ze świeżej dyni, tym samym w pełni wykorzystasz to wartościowe warzywo. Taka dyniowa zupa jest idealna na chłodne wieczory, Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru sprawi doskonale rozgrzeje wszystkich, którzy są zmarznięci.