• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Zupa krem z zielonego groszku - VIDEO
Zupa krem z zielonego groszku - VIDEO
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Zupa "Trio dyniowe"

Zupa "Trio dyniowe"

Autor: przepisy.pl
Zupa "Trio dyniowe"
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 4 osoby4
22
Oceń przepis jako pierwszy
502
77
WYDRUKUJ
491 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
560 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • dynia
    400 g
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
    1 szt.
  • mleko
    400 ml
  • miód
    1 łyżka
  • cytryna
    1 szt.
  • pestki dyni
    2 łyżki
  • olej z dyni
    2 łyżki
  • oliwa
    2 łyżki
  • liście szałwii do dekoracji
  • pieprz cayenne do smaku
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Zupa "Trio dyniowe" – krok 1
    Krok 1
    Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.
  • Zupa "Trio dyniowe" – krok 2
    Krok 2
    Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.
  • Zupa "Trio dyniowe" – krok 3
    Krok 3
    Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.
  • Zupa "Trio dyniowe" – krok 4
    Krok 4
    Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
  • Zupa "Trio dyniowe" – krok 5
    Krok 5
    Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ZUPYKUCHNIA WŁOSKACytrynaDYNIABLENDOWANIEpomysł na zupę
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulion na włoszczyźnie KnorrREKLAMABulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulion na włoszczyźnie KnorrREKLAMABulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (77)
Małgorzata SztabikOdpowiedz16.10.2016
Joanna Baranowska
Irena RobakOdpowiedz16.10.2016
Juz to w czorej zrobikam
avatar
Weronika DabOdpowiedz13.09.2016
Mężowi bardzo smakowała, mnie nie bardzo - kwestia smaku
Dagmara ZarębaOdpowiedz8.09.2016
Oj na pewno skorzystam
Małgorzata KamińskaOdpowiedz8.09.2016
Ja tez...Uwielbiam dynie..
Monika TkaczykOdpowiedz8.09.2016
Ja placki z dyni robiętak jak ziemniaczane tylko troszkę więcej mąki dodaję. Można dosypać ugotowanego groszku do ciasta. Przyprawić według własnego uznania. Podaję z jogurtem naturalnym. Pozdrawiam.
Jolanta KostrzewaOdpowiedz7.09.2016
Dynia! pychotka na rozne sposoby ale zupka krem z odrobina imbiru i papryczki chili
Grażyna Nowaczyńska-RauschOdpowiedz7.09.2016
prosze o przepis na te placki.dziekuje pozdrawiam
Krystyna GrądzielOdpowiedz7.09.2016
Przepis mi się podoba ale bardzo pracochłonne
Aneta MichnalOdpowiedz7.09.2016
Anna Tłuczek może taka? :)
Maria WąsekOdpowiedz7.09.2016
Regina Kalka Obieram wszystkie warzywa ,kroję w kostkę i gotuję ,dynię dodaję pod koniec, bo szybko się ugotuję .. Wszystko miksuję , delikatnie przyprawiam imbirem , śmietanką ,dodaję masełko i sok z cytryny ...Pycha
Lidia Andrzej WalczakOdpowiedz7.09.2016
Na słodko jak ktoś lubi ;-)
Lidia Andrzej WalczakOdpowiedz7.09.2016
Ja zawsze na mleku i kluseczki lane pycha :-)
Anna Pacocha SiwyOdpowiedz7.09.2016
Dagmara Zaręba zapraszam po dynie trochę mi naroslo
Regina KalkaOdpowiedz7.09.2016
Można prosic o przepis?
Mirka Gajewska - DułakOdpowiedz7.09.2016
Świetnie. ..
Andrzej GmitrukOdpowiedz7.09.2016
Kuźwa jadłem
Elżbieta OstaniewiczOdpowiedz7.09.2016
Dynia hokkaido nie wymaga obierania. Po upieczeniu ma bardzo miękką skórkę ☺
Roman OrzechowskiOdpowiedz7.09.2016
zjadłbym
Agnieszka WolszczakOdpowiedz7.09.2016
Wow wyglada apetycznie
Mishka ŚmigłoOdpowiedz7.09.2016
Moja dynia juz czeka
Maria WąsekOdpowiedz7.09.2016
uwielbiam dynię z dodatkiem cukini , marchewki ... z dodatkiem imbiru,odrobinką soku z cytryny i łyżką śmietany, oczywiście gotowaną na masełku ... bez kostki Knorra ... Pycha !
Elzbieta MaciejecOdpowiedz7.09.2016
uwielbiam, ale z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru...pychota
Gadanka DankaOdpowiedz7.09.2016
No właśne wczoraj wspominałam,że muszę się wreszcie wziac i zrobić,bardzo lubię. Mam co prawda dylemat,bo również krem z pomidorów,język mi ucieka,ale kolejność jak zwykle u mnie,przypadkowa: Wszystkim smacznego życzę:)
Eugen PodolskiOdpowiedz7.09.2016
Dynia pod każdą postacią
Liliana BochentinOdpowiedz7.09.2016
Pyszna i zdrowa
Monika TkaczykOdpowiedz7.09.2016
Uwielbiam też. Polecam również placki z dyni. Moje dziecko bardzo lubi
Emilia PoloczekOdpowiedz7.09.2016
Uwielbiam zupę dyniową polecam również zupę z cukinii z grzankami na masełku.
Monika JalowskaOdpowiedz7.09.2016
Właśnie dziś u mnie krem z dyni - polecam
Lidia WasilewskaOdpowiedz7.09.2016
Kocham dynię
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Zupa na niedzielę
Zupa na niedzielę
Ciepłe dania na karnawałowe przyjęcia. Bigos i zupa cebulowa.
Ciepłe dania na karnawałowe przyjęcia. Bigos i zupa cebulowa.
Zupa dyniowa po polsku. Przysmak z dzieciństwa.
Zupa dyniowa po polsku. Przysmak z dzieciństwa.
Słodka dynia. Dyniowe kopytka.
Słodka dynia. Dyniowe kopytka.
Zupa "Trio dyniowe"
avatar

Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyni, prażonych pestek z dyni oraz oleju dyniowego. Oczywiście można użyć dyni smażonej na patelni, jednak ta pieczona wydaje się być najlepsza. Jest bowiem idealnie miękka i łatwo zdejmuje się z niej skórkę. Jeśli nie masz pod ręką oleju z dyni, możesz użyć zwykłej oliwy lub oleju sezamowego. Trio dyniowe powstaje na bazie mleka, dzięki temu zupa jest tak bardzo kremowa i delikatna. Charakteru nadaje jej sok z cytryny oraz uprażone dyniowe pestki. Jeśli masz więcej czasu, możesz ususzyć pestki ze świeżej dyni, tym samym w pełni wykorzystasz to wartościowe warzywo. Taka dyniowa zupa jest idealna na chłodne wieczory, Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru sprawi doskonale rozgrzeje wszystkich, którzy są zmarznięci.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

22
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby