
Składniki
400 gramów
1 sztuka
400 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.

Krok 2
Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.

Krok 3
Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.

Krok 4
Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.

Krok 5
Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa "Trio dyniowe"
Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyni, prażonych pestek z dyni oraz oleju dyniowego. Oczywiście można użyć dyni smażonej na patelni, jednak ta pieczona wydaje się być najlepsza. Jest bowiem idealnie miękka i łatwo zdejmuje się z niej skórkę. Jeśli nie masz pod ręką oleju z dyni, możesz użyć zwykłej oliwy lub oleju sezamowego. Trio dyniowe powstaje na bazie mleka, dzięki temu zupa jest tak bardzo kremowa i delikatna. Charakteru nadaje jej sok z cytryny oraz uprażone dyniowe pestki. Jeśli masz więcej czasu, możesz ususzyć pestki ze świeżej dyni, tym samym w pełni wykorzystasz to wartościowe warzywo. Taka dyniowa zupa jest idealna na chłodne wieczory, Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru sprawi doskonale rozgrzeje wszystkich, którzy są zmarznięci.