
Składniki
400 gramów
1 sztuka
400 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.

Krok 2
Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.

Krok 3
Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.

Krok 4
Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.

Krok 5
Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa "Trio dyniowe"
Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyni, prażonych pestek z dyni oraz oleju dyniowego. Oczywiście można użyć dyni smażonej na patelni, jednak ta pieczona wydaje się być najlepsza. Jest bowiem idealnie miękka i łatwo zdejmuje się z niej skórkę. Jeśli nie masz pod ręką oleju z dyni, możesz użyć zwykłej oliwy lub oleju sezamowego. Trio dyniowe powstaje na bazie mleka, dzięki temu zupa jest tak bardzo kremowa i delikatna. Charakteru nadaje jej sok z cytryny oraz uprażone dyniowe pestki. Jeśli masz więcej czasu, możesz ususzyć pestki ze świeżej dyni, tym samym w pełni wykorzystasz to wartościowe warzywo. Taka dyniowa zupa jest idealna na chłodne wieczory, Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru sprawi doskonale rozgrzeje wszystkich, którzy są zmarznięci.



































