
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku.
Krok 2
Obierz warzywa, umyj i pokrój je w kostkę, jedynie kapustę pokrój w paski.
Krok 3
Następnie dodaj je do wywaru, a po 10 minutach dodaj również makaron.
Krok 4
Odcedź fasolę z zalewy i w momencie, gdy ziemniaki staną się miękkie, dodaj ją do zupy wraz z koncentratem pomidorowym.
Krok 5
Podawaj gotową zupę posypaną świeżą bazylią i wiórkami parmezanu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa a la minestrone
Zupa à la minestrone to smaczne danie obiadowe czerpiące inspiracje z kuchni włoskiej. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza latem, kiedy z łatwością skompletujesz wszystkie świeże warzywa. W chłodne dni możesz skorzystać z warzyw z puszki lub mrożonych – zupa będzie równie smaczna. Dodaj do tego wyrazisty bulion z kostki rosołowej. Następnie wlej koncentrat pomidorowy albo przeciśnięte przez sito świeże pomidory (wcześniej sparz je i pozbaw skórki). Na koniec użyj fasoli białej oraz Kidney z puszki, sprawdzi się również fasola cannellini lub szparagowa. Do wymienionych w przepisie warzyw, dołącz również pokrojonego w kostkę pora i cukinię, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Przypraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem, bazylią oraz tymiankiem. Wlej nieco oliwy z oliwek. Zupę podawaj na ciepło, w głębokim talerzu. Bezpośrednio przed zaserwowaniem ozdób danie liściem bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Zetrzyj też na wierzch nieco parmezanu, który doda zupie wyrazistości. Życzymy smacznego!