
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 litr
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
25 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora dokładnie myjemy, pozbawiamy zbędnych części i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu (woda + bulionetka warzywna), doprawiamy tymiankiem, majerankiem i gałką. Do garnka wrzucić ziemniaki, pora, majeranek, tymianek i gałkę. Zalać wywarem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min, aż ziemniaki zmiękną. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nie pokrojoną cebulę, smażymy przez około 5 min. Następnie dodajemy cukier i smażymy kolejne kilka minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Podsmażoną cebulę dodajemy do pozostałych składników. Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy topiony ser.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej