Makaron z tuńczykiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

oraz kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

300 gramów

1 opakowanie

600 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj.

Krok 3

Następnie dodaj do sosu odcedzoną kukurydzę, pomidory pokrojone w kostkę i całość zagotuj.

Krok 4

Odcedzony makaron przełóż do sosu. Dodaj tuńczyka z puszki. Wszystko wymieszaj i gorące natychmiast podawaj. Na końcu posyp potrawę startym serem.

2

Opinie o przepisie

  • andyoo

    andyoo , 25.03.2020

    No i z ilością sera chyba zaszaleliście, wystarczy 50g :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andyoo

    andyoo , 25.03.2020

    Przepis OK, poza tym, że wody wystarczy 300ml. Na torebce Knorra jest mowa o 250ml.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i pomidoramiMakaron z tuńczykiem i pomidorami

Masz ochotę na włoskie inspiracje w kuchni? Wypróbuj danie z makaronem cellentani z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorami. Cellentani to skręcone rurki makaronowe, które bardzo dobrze smakują z gęstymi sosami i dzięki swojemu oryginalnemu kształtowi ładnie wyglądają na talerzu. Połączenie popularnej ryby z warzywami daje wyrazisty, delikatnie wędzony smak przełamany słodyczą kukurydzy oraz pomidorów. Przygotowany sos wymieszany z makaronem wypełnia częściowo rurki w środku, a smak całości podkreśla starty ser cheddar, którym posypana jest potrawa. Można go zamienić na parmezan lub np. nieco bardziej miękki ser salami. Makaron z tuńczykiem sprawdzi się jako lunch i obiad. Możesz go ozdobić listkami bazylii i pomidorami malinowymi pokrojonymi w ćwiartki albo kilkoma czarnymi oliwkami i natką pietruszki. Proponowany w przepisie sos bardzo dobrze smakuje również z innymi rodzajami makaronu, więc możesz go podać ze świderkami, penne lub małymi muszlami. Przygotuj go, spróbuj i przekonaj się, czy stanie się stałą pozycją w Twoim menu!