Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1.5 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
6 łyżek
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.
Krok 2
Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.
Krok 4
Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej