Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

341

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

6 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.

Krok 2

Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.

Krok 4

Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej