Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi
łatwe
10 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1.5 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
6 łyżek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.
Krok 2
Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.
Krok 4
Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej