
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka obierz z błon, podziel na kilka części, a następnie pokrój w niewielką kostkę. W osobnym garnku ugotuj wybrany dodatek do potrawy np. większych rozmiarów makaron (kokardki, tagliatelle) albo biały ryż, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (około 1 łyżki). Gdy tłuszcz będzie wrzący, przełóż kurczaka i często obracając, podsmaż na złoto z każdej strony.

Krok 2
Do kubka lub miseczki wsyp całą zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr, dodaj 150 ml wody oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszaj, dbając o to, by nie pozostały żadne grudki.

Krok 3
Powstały sos przelej do usmażonego filetu, rozprowadzając go równomiernie łyżką po całej zawartości patelni. Danie gotuj powoli i na małej mocy palnika, często mieszając, tak długo aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.


Dobra rada:
Gotowego kurczaka wraz z sosem ułóż obok lub na wybranym dodatku (ryż, makaron, kasza). Sos śmietanowo ziołowy do kurczaka nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu gdy tuż przed podaniem posypiesz go parmezanem i drobno siekaną natką pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków, która na długo zapadnie w twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad proponujemy delikatne mięso z kurczaka skąpane w delikatnym jak krem śmietanowym sosie oraz aromatycznych ziołach, nadających potrawie nieco pikanterii. Mniam!
Dla kogo?
Kurczak śmietanowo ziołowy to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Wyjątkowa kompozycja składników bez wątpienia zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom, a sam przepis szybko trafi na stałą listę familijnego jadłospisu.
Na jaką okazję?
Prawda jest taka, że kurczak w sosie ziołowo śmietanowym to danie, które zrobisz błyskawicznie! Wystarczy zaledwie kilka prostych w przygotowaniu oraz łatwo dostępnych produktów, by wyczarować potrawę idealną zarówno na co dzień jak i od święta!
Czy wiesz, że?
Mięso z kurczaka, a zwłaszcza drobiowe piersi, to przede wszystkim cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Po lekkostrawne filety z kurzego mięsa powinny w szczególności sięgać dzieci, osoby starsze oraz ludzie z problemami trawiennymi.
Dla urozmaicenia:
Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym posmakuje najbardziej gdy będzie serwowany w towarzystwie ugotowanego ryżu, ulubionej kaszy (np. kuskus) bądź makaronu. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć startym parmezanem lub posypać natką pietruszki. Życzymy smacznego!