
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka obierz z błon, podziel na kilka części, a następnie pokrój w niewielką kostkę. W osobnym garnku ugotuj wybrany dodatek do potrawy np. większych rozmiarów makaron (kokardki, tagliatelle) albo biały ryż, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (około 1 łyżki). Gdy tłuszcz będzie wrzący, przełóż kurczaka i często obracając, podsmaż na złoto z każdej strony.

Krok 2
Do kubka lub miseczki wsyp całą zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr, dodaj 150 ml wody oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszaj, dbając o to, by nie pozostały żadne grudki.

Krok 3
Powstały sos przelej do usmażonego filetu, rozprowadzając go równomiernie łyżką po całej zawartości patelni. Danie gotuj powoli i na małej mocy palnika, często mieszając, tak długo aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.


Dobra rada:
Gotowego kurczaka wraz z sosem ułóż obok lub na wybranym dodatku (ryż, makaron, kasza). Sos śmietanowo ziołowy do kurczaka nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu gdy tuż przed podaniem posypiesz go parmezanem i drobno siekaną natką pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków, która na długo zapadnie w twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad proponujemy delikatne mięso z kurczaka skąpane w delikatnym jak krem śmietanowym sosie oraz aromatycznych ziołach, nadających potrawie nieco pikanterii. Mniam!
Dla kogo?
Kurczak śmietanowo ziołowy to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Wyjątkowa kompozycja składników bez wątpienia zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom, a sam przepis szybko trafi na stałą listę familijnego jadłospisu.
Na jaką okazję?
Prawda jest taka, że kurczak w sosie ziołowo śmietanowym to danie, które zrobisz błyskawicznie! Wystarczy zaledwie kilka prostych w przygotowaniu oraz łatwo dostępnych produktów, by wyczarować potrawę idealną zarówno na co dzień jak i od święta!
Czy wiesz, że?
Mięso z kurczaka, a zwłaszcza drobiowe piersi, to przede wszystkim cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Po lekkostrawne filety z kurzego mięsa powinny w szczególności sięgać dzieci, osoby starsze oraz ludzie z problemami trawiennymi.
Dla urozmaicenia:
Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym posmakuje najbardziej gdy będzie serwowany w towarzystwie ugotowanego ryżu, ulubionej kaszy (np. kuskus) bądź makaronu. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć startym parmezanem lub posypać natką pietruszki. Życzymy smacznego!