Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – pierś | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
693 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka obierz z błon, podziel na kilka części, a następnie pokrój w niewielką kostkę. W osobnym garnku ugotuj wybrany dodatek do potrawy np. większych rozmiarów makaron (kokardki, tagliatelle) albo biały ryż, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (około 1 łyżki). Gdy tłuszcz będzie wrzący, przełóż kurczaka i często obracając, podsmaż na złoto z każdej strony.

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 1

Krok 2

Do kubka lub miseczki wsyp całą zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr, dodaj 150 ml wody oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszaj, dbając o to, by nie pozostały żadne grudki.

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 2

Krok 3

Powstały sos przelej do usmażonego filetu, rozprowadzając go równomiernie łyżką po całej zawartości patelni. Danie gotuj powoli i na małej mocy palnika, często mieszając, tak długo aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowego kurczaka wraz z sosem ułóż obok lub na wybranym dodatku (ryż, makaron, kasza). Sos śmietanowo ziołowy do kurczaka nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu gdy tuż przed podaniem posypiesz go parmezanem i drobno siekaną natką pietruszki.

6

Opinie o przepisie

  • Bartek

    Bartek , 22.04.2022

    Mam dwie lewe ręce do gotowania, ale to danie zawsze mi się udaje. Jest proste, szybkie, przepyszne. Najbardziej smakuje mi z dodatkiem ryżu, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina

    Paulina , 05.07.2021

    Z czym został podany ten kurczak? Co to za kuleczki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Leszek Jagiełło Jagiełło

    Leszek Jagiełło Jagiełło , 27.05.2020

    Bardzo dobre, chociaż u nas o Knorra ciężko i trzeba było użyć innej marki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowymKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków, która na długo zapadnie w twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad proponujemy delikatne mięso z kurczaka skąpane w delikatnym jak krem śmietanowym sosie oraz aromatycznych ziołach, nadających potrawie nieco pikanterii. Mniam!

Dla kogo?

Kurczak śmietanowo ziołowy to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Wyjątkowa kompozycja składników bez wątpienia zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym domownikom, a sam przepis szybko trafi na stałą listę familijnego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Prawda jest taka, że kurczak w sosie ziołowo śmietanowym to danie, które zrobisz błyskawicznie! Wystarczy zaledwie kilka prostych w przygotowaniu oraz łatwo dostępnych produktów, by wyczarować potrawę idealną zarówno na co dzień jak i od święta!

Czy wiesz, że?

Mięso z kurczaka, a zwłaszcza drobiowe piersi, to przede wszystkim cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Po lekkostrawne filety z kurzego mięsa powinny w szczególności sięgać dzieci, osoby starsze oraz ludzie z problemami trawiennymi.

Dla urozmaicenia:

Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym posmakuje najbardziej gdy będzie serwowany w towarzystwie ugotowanego ryżu, ulubionej kaszy (np. kuskus) bądź makaronu. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć startym parmezanem lub posypać natką pietruszki. Życzymy smacznego!