Kurczak w sosie orzechowym po indyjsku – przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak po indyjsku z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

818 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka po indyjsku z orzechami zacznij od pokrojenia 500 gramów mięsa w kostkę. Następnie przygotuj patelnię i podgrzej na niej łyżkę oleju. Wsyp na nią kurczaka i smaż przez kilka minut, aż będzie lekko zarumieniony.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 1

Krok 2

Zajmij się sosem – przygotuj małą miseczkę, w której wymieszasz jego składniki. Wlej do niej 150 mililitrów jogurtu naturalnego i 250 mililitrów ciepłej wody – tyle, ile mieści przeciętna szklanka. Dosyp do miski zawartość opakowania Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr i wymieszaj dokładnie, by wszystkie składniki sosu się połączyły.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 2

Krok 3

Wlej powstały w misce sos na patelnię i wymieszaj go z kurczakiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 3

Krok 4

Do dania dodaj 80 gramów orzeszków ziemnych, łyżkę miodu i łyżkę sosu sojowego. Gotuj zawartość patelni przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu kurczaka z gazu skrop całość sokiem z jednej cytryny i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić orientalny charakter kurczaka w sosie orzechowym po indyjsku, możesz posypać danie świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Kurczak po indyjsku z orzechami Kurczak po indyjsku z orzechami

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy. Mnóstwo przenikających się aromatów sprawia, że dania wschodnie są bardzo charakterystyczne. Kuchnia indyjska to zlepek różnych kultur. Znajdziemy w niej w zasadzie wszystko – od owoców, przez produkty pszenne i mleczne, aż po mięso i ryby. Mimo to każda potrawa przygotowana w stylu indyjskim ma swój niepowtarzalny smak. Sekret tkwi w przyprawach i dodatkach. W tym przepisie kurczak smażony na oleju nie może obyć się bez orientalnego sosu – to on nadaje ten wyjątkowy smak całej potrawie. Do kawałków kurczaka pod koniec gotowania dodaj miód, orzechy i sos sojowy. Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna, a miód idealnie komponuje się z mięsem z kury. 

Dla kogo?

Kurczaka po indyjsku z orzechami polecamy szczególnie tym, którzy jeszcze nie mieli do czynienia z kuchnią azjatycką z tego regionu świata. Aromatyczny, orientalny sos wprowadzi cię w świat indyjskich kulinariów i wyostrzy twój apetyt na więcej!

Na jaką okazję?

To danie, którym zachwycisz każdego – od bliskich zgromadzonych na rodzinnym obiedzie, po drugą połówkę, spragnioną prawdziwej uczty dla zmysłów. Psst, miód – składnik aksamitnego sosu w indyjskim stylu – jest naturalnym afrodyzjakiem!

Czy wiesz, że?

Orzeszki ziemne to nie jedyny rodzaj orzechów, który świetnie skomponuje się z tym przepisem na kurczaka. W kuchni indyjskiej równie często wykorzystuje się na przykład nerkowce.

Dla urozmaicenia:

Podawaj danie z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż basmati lub chlebek naan. Kurczaka możesz posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami i świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.