Kurczak po indyjsku z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po indyjsku z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

613 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

787 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt ze szklanką ciepłej wody oraz zawartością opakowania fix Knorr.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do kurczaka i gotuj 5 minut.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj orzechy, miód i sos sojowy. Gotuj kolejne 3 minuty. Na końcu dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie podawaj z ugotowanym ryżem. Dodatkowo, aby podkreślić orientalny charakter dania możesz posypać kurczaka świeżo posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Kurczak po indyjsku z orzechami Kurczak po indyjsku z orzechami

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy. Mnóstwo przenikających się aromatów sprawia, że dania wschodnie są bardzo charakterystyczne.Kuchnia indyjska to zlepek różnych kultur. Znajdziemy w niej w zasadzie wszystko – od owoców, przez produkty pszenne i mleczne, aż po mięso i ryby. Mimo to każda potrawa przygotowana w stylu indyjskim ma swój niepowtarzalny smak. Sekret tkwi w przyprawach i dodatkach. W tym przepisie kurczak smażony na oleju nie może obyć się bez orientalnego sosu – to on nadaje ten wyjątkowy smak całej potrawie. Do kawałków kurczaka pod koniec gotowania dodaj miód, orzechy i sos sojowy. Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna, a miód idealnie komponuje się z mięsem z kury. Podawaj danie na ryżu, posypując wierzch orzechami i świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.