Kurczak po indyjsku z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po indyjsku z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

568 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt ze szklanką ciepłej wody oraz zawartością opakowania fix Knorr.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do kurczaka i gotuj 5 minut.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj orzechy, miód i sos sojowy. Gotuj kolejne 3 minuty. Na końcu dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

 Kurczak po indyjsku z orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie podawaj z ugotowanym ryżem. Dodatkowo, aby podkreślić orientalny charakter dania możesz posypać kurczaka świeżo posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kurczak po indyjsku z orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Kurczak po indyjsku z orzechami Kurczak po indyjsku z orzechami

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy. Mnóstwo przenikających się aromatów sprawia, że dania wschodnie są bardzo charakterystyczne.Kuchnia indyjska to zlepek różnych kultur. Znajdziemy w niej w zasadzie wszystko – od owoców, przez produkty pszenne i mleczne, aż po mięso i ryby. Mimo to każda potrawa przygotowana w stylu indyjskim ma swój niepowtarzalny smak. Sekret tkwi w przyprawach i dodatkach. W tym przepisie kurczak smażony na oleju nie może obyć się bez orientalnego sosu – to on nadaje ten wyjątkowy smak całej potrawie. Do kawałków kurczaka pod koniec gotowania dodaj miód, orzechy i sos sojowy. Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna, a miód idealnie komponuje się z mięsem z kury. Podawaj danie na ryżu, posypując wierzch orzechami i świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.