Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

1210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1726 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, cukinię i paprykę z mniejsze kawałki, a ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jak będzie rumiany dodaj warzywa i smaż jeszcze 5-6 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 350 ml wody lub bulionu. Wlej sos do kurczaka i gotuj 8-10 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Danie dopraw miodem, sosem sojowym oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Reguła

    Martyna Reguła , 18.03.2021

    Naprawdę świetny pszepis, wszystkim smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjskuOrientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na obiad. Przygotujesz go problemu w pół godziny. Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dania już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości na naszych stołach, a przecież jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy kaszy. Smakuje równie dobrze i pasuje do każdego dania. Także do kurczaka po indyjsku. Przygotujesz go, smażąc na patelni kawałki mięsa razem z pokrojonymi warzywami. Całość zalej sosem i gotuj przez kilka minut. Dodaj miód, sos sojowy i świeżą natkę pietruszki. Słodycz wspaniale przeniknie się ze smażonymi warzywami. Sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycą, więc jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Kurczaka w warzywach podawaj na ryżu lub makaronie i przenieś się do świata orientu. Na pewno ci się spodoba!