Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
łatwe
2242 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kurczaka z ciecierzycą zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie pokrój cukinię i czerwoną paprykę na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Ciecierzycę z puszki odcedź w durszlaku lub na sicie, przepłucz ją pod wodą i odstaw.

Krok 2
Przejdź do przygotowania mięsa. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój 500 gramów kurczaka na kawałki i podsmaż go na rozgrzanym oleju. Gdy tylko mięso się przyrumieni, na patelnię dodaj pokrojoną cukinię, paprykę i ciecierzycę. Smaż kurczaka z warzywami jeszcze przez 5-6 minut.

Krok 3
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr wymieszaj z 350 mililitrami wody w dowolnym naczyniu. Wlej mieszaninę na patelnię do kurczaka i warzyw. Gotuj całość przez 8-10 minut.

Krok 4
Kurczaka z ciecierzycą po indyjsku dopraw łyżką miodu, łyżką sosu sojowego oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.


Dobra rada:
Kurczak z cieciorką smakuje jeszcze lepiej, gdy dodasz do niego aromatycznych ziół. Jeśli danie posmakuje ci na tyle, że będziesz chciał przygotować je jeszcze raz, możesz przechowywać pozostałą połowę pęczka pietruszki tak, aby dłużej zachowała świeżość. Wystarczy, że opłuczesz ją, ułożysz na ręczniku papierowym, włożysz do woreczka foliowego i będziesz przechowywać w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dań już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości na naszych stołach, a przecież jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy kaszy. Smakuje równie dobrze i pasuje do każdego dania, także do kurczaka po indyjsku. Wprowadź orientalny klimat do swojej kuchni i jadalni – wypróbuj kurczaka z ciecierzycą i warzywami już dzisiaj!
Dla kogo?
Kurczaka z ciecierzycą po indyjsku przygotujesz, smażąc na patelni kawałki mięsa razem z pokrojonymi warzywami. Całość zalej sosem i gotuj przez kilka minut. Dodaj miód, sos sojowy i świeżą natkę pietruszki. Słodycz wspaniale przeniknie się ze smażonymi warzywami. Sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycą, więc jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Lubisz dania dobrze przyprawione? Duet kurczak i ciecierzyca cię nie zawiedzie!
Na jaką okazję?
Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na obiad. Przygotujesz go bez problemu w pół godziny. Przepisem na pierś z kurczaka z ciecierzycą udowadniamy, że domowe jedzenie wcale nie wymaga dużych poświęceń.
Czy wiesz, że?
W tym przepisie proponujemy przygotowanie ciecierzycy z kurczakiem i warzywami w stylu indyjskim. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze uprawy tej rośliny strączkowej zlokalizowane były gdzie indziej – bo aż na Bliskim Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka z ciecierzycą w warzywach podawaj na ryżu lub makaronie i przenieś się do świata orientu. Na pewno ci się spodoba!



































