Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
łatwe
2196 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kurczaka z ciecierzycą zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie pokrój cukinię i czerwoną paprykę na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Ciecierzycę z puszki odcedź w durszlaku lub na sicie, przepłucz ją pod wodą i odstaw.

Krok 2
Przejdź do przygotowania mięsa. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój 500 gramów kurczaka na kawałki i podsmaż go na rozgrzanym oleju. Gdy tylko mięso się przyrumieni, na patelnię dodaj pokrojoną cukinię, paprykę i ciecierzycę. Smaż kurczaka z warzywami jeszcze przez 5-6 minut.

Krok 3
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr wymieszaj z 350 mililitrami wody w dowolnym naczyniu. Wlej mieszaninę na patelnię do kurczaka i warzyw. Gotuj całość przez 8-10 minut.

Krok 4
Kurczaka z ciecierzycą po indyjsku dopraw łyżką miodu, łyżką sosu sojowego oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.


Dobra rada:
Kurczak z cieciorką smakuje jeszcze lepiej, gdy dodasz do niego aromatycznych ziół. Jeśli danie posmakuje ci na tyle, że będziesz chciał przygotować je jeszcze raz, możesz przechowywać pozostałą połowę pęczka pietruszki tak, aby dłużej zachowała świeżość. Wystarczy, że opłuczesz ją, ułożysz na ręczniku papierowym, włożysz do woreczka foliowego i będziesz przechowywać w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku
Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dań już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości na naszych stołach, a przecież jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy kaszy. Smakuje równie dobrze i pasuje do każdego dania, także do kurczaka po indyjsku. Wprowadź orientalny klimat do swojej kuchni i jadalni – wypróbuj kurczaka z ciecierzycą i warzywami już dzisiaj!
Dla kogo?
Kurczaka z ciecierzycą po indyjsku przygotujesz, smażąc na patelni kawałki mięsa razem z pokrojonymi warzywami. Całość zalej sosem i gotuj przez kilka minut. Dodaj miód, sos sojowy i świeżą natkę pietruszki. Słodycz wspaniale przeniknie się ze smażonymi warzywami. Sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycą, więc jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Lubisz dania dobrze przyprawione? Duet kurczak i ciecierzyca cię nie zawiedzie!
Na jaką okazję?
Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na obiad. Przygotujesz go bez problemu w pół godziny. Przepisem na pierś z kurczaka z ciecierzycą udowadniamy, że domowe jedzenie wcale nie wymaga dużych poświęceń.
Czy wiesz, że?
W tym przepisie proponujemy przygotowanie ciecierzycy z kurczakiem i warzywami w stylu indyjskim. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze uprawy tej rośliny strączkowej zlokalizowane były gdzie indziej – bo aż na Bliskim Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka z ciecierzycą w warzywach podawaj na ryżu lub makaronie i przenieś się do świata orientu. Na pewno ci się spodoba!