Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

1153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1096 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, cukinię i paprykę z mniejsze kawałki, a ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jak będzie rumiany dodaj warzywa i smaż jeszcze 5-6 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 350 ml wody lub bulionu. Wlej sos do kurczaka i gotuj 8-10 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Danie dopraw miodem, sosem sojowym oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Reguła

    Martyna Reguła , 18.03.2021

    Naprawdę świetny pszepis, wszystkim smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjskuOrientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na obiad. Przygotujesz go problemu w pół godziny. Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dania już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości na naszych stołach, a przecież jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy kaszy. Smakuje równie dobrze i pasuje do każdego dania. Także do kurczaka po indyjsku. Przygotujesz go, smażąc na patelni kawałki mięsa razem z pokrojonymi warzywami. Całość zalej sosem i gotuj przez kilka minut. Dodaj miód, sos sojowy i świeżą natkę pietruszki. Słodycz wspaniale przeniknie się ze smażonymi warzywami. Sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycą, więc jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Kurczaka w warzywach podawaj na ryżu lub makaronie i przenieś się do świata orientu. Na pewno ci się spodoba!