Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

1202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, cukinię i paprykę z mniejsze kawałki, a ciecierzycę odcedź i przepłucz wodą.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jak będzie rumiany dodaj warzywa i smaż jeszcze 5-6 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 350 ml wody lub bulionu. Wlej sos do kurczaka i gotuj 8-10 minut.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Danie dopraw miodem, sosem sojowym oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Reguła

    Martyna Reguła , 18.03.2021

    Naprawdę świetny pszepis, wszystkim smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjskuOrientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku

Kurczak z ciecierzycą na ryżu, podany w towarzystwie różnych warzyw jest świetną propozycją na obiad. Przygotujesz go problemu w pół godziny. Ciecierzyca wykorzystywana jest jako składnik dania już od tysięcy lat. W Polsce zbyt rzadko gości na naszych stołach, a przecież jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy kaszy. Smakuje równie dobrze i pasuje do każdego dania. Także do kurczaka po indyjsku. Przygotujesz go, smażąc na patelni kawałki mięsa razem z pokrojonymi warzywami. Całość zalej sosem i gotuj przez kilka minut. Dodaj miód, sos sojowy i świeżą natkę pietruszki. Słodycz wspaniale przeniknie się ze smażonymi warzywami. Sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycą, więc jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Kurczaka w warzywach podawaj na ryżu lub makaronie i przenieś się do świata orientu. Na pewno ci się spodoba!