Pierś z kurczaka z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

5 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Rozbij je delikatnie młotkiem tak, aby miały grubość około 2 cm.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 h. Następnie smaż około 10 minut, przewracając pierś co jakiś czas.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 3

Krok 4

Pomarańcze i grejpfruty obierz ze skóry, wytnij z nich fileciki i dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki. Zachowaj 2-3 łyżki soku z cytrusów.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 4

Krok 5

W oddzielnej misce połącz sok z cytrusów, olej sezamowy, starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz sos słodko-pikantny.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 5

Krok 6

Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na talerzu razem z filecikami z owoców. Na środku ułóż garść rukoli i polej przygotowanym sosem.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z rukoląPierś z kurczaka z rukolą

Już sam widok delikatnego mięsa z piersi kurczaka w otoczeniu cytrusów i zielonej rukoli jest świetną reklamą tego dania. Gwarantujemy, że smakuje tak samo jak wygląda, dlatego też, jeśli szukasz prostej w wykonaniu, a pięknie prezentującej się potrawy, koniecznie przygotuj pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów podczas najbliższej okazji. Może być nią obiad dla znajomych lub kolacja we dwoje. Zestaw świetnie sprawdzi się latem, kiedy wysokie temperatury zachęcają do sięgnięcia po lżejsze dania.Białe mięso drobiowe smakuje wyśmienicie, jeśli jego smak podkręcisz bardziej wyrazistymi dodatkami. Jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami, to nie będziesz zawiedziona tym przepisem. Nic tak nie odświeża smaku dania, jak cytrusy. Zabaw się w artystę i poukładaj składniki w apetyczny kolaż warzywno-owocowy. Kilka paluszków grissini ułożonych finezyjnie na wierzchu będzie dodatkowym atutem.