Pierś z kurczaka z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

5 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Rozbij je delikatnie młotkiem tak, aby miały grubość około 2 cm.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 h. Następnie smaż około 10 minut, przewracając pierś co jakiś czas.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 3

Krok 4

Pomarańcze i grejpfruty obierz ze skóry, wytnij z nich fileciki i dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki. Zachowaj 2-3 łyżki soku z cytrusów.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 4

Krok 5

W oddzielnej misce połącz sok z cytrusów, olej sezamowy, starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz sos słodko-pikantny.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 5

Krok 6

Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na talerzu razem z filecikami z owoców. Na środku ułóż garść rukoli i polej przygotowanym sosem.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z rukoląPierś z kurczaka z rukolą

Już sam widok delikatnego mięsa z piersi kurczaka w otoczeniu cytrusów i zielonej rukoli jest świetną reklamą tego dania. Gwarantujemy, że smakuje tak samo jak wygląda, dlatego też, jeśli szukasz prostej w wykonaniu, a pięknie prezentującej się potrawy, koniecznie przygotuj pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów podczas najbliższej okazji. Może być nią obiad dla znajomych lub kolacja we dwoje. Zestaw świetnie sprawdzi się latem, kiedy wysokie temperatury zachęcają do sięgnięcia po lżejsze dania.Białe mięso drobiowe smakuje wyśmienicie, jeśli jego smak podkręcisz bardziej wyrazistymi dodatkami. Jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami, to nie będziesz zawiedziona tym przepisem. Nic tak nie odświeża smaku dania, jak cytrusy. Zabaw się w artystę i poukładaj składniki w apetyczny kolaż warzywno-owocowy. Kilka paluszków grissini ułożonych finezyjnie na wierzchu będzie dodatkowym atutem.