
Składniki
2 łyżki
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
5 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
0.5 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Rozbij je delikatnie młotkiem tak, aby miały grubość około 2 cm.

Krok 3
Mięso umieść w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 h. Następnie smaż około 10 minut, przewracając pierś co jakiś czas.

Krok 4
Pomarańcze i grejpfruty obierz ze skóry, wytnij z nich fileciki i dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki. Zachowaj 2-3 łyżki soku z cytrusów.

Krok 5
W oddzielnej misce połącz sok z cytrusów, olej sezamowy, starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz sos słodko-pikantny.

Krok 6
Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na talerzu razem z filecikami z owoców. Na środku ułóż garść rukoli i polej przygotowanym sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z rukolą
Już sam widok delikatnego mięsa z piersi kurczaka w otoczeniu cytrusów i zielonej rukoli jest świetną reklamą tego dania. Gwarantujemy, że smakuje tak samo jak wygląda, dlatego też, jeśli szukasz prostej w wykonaniu, a pięknie prezentującej się potrawy, koniecznie przygotuj pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów podczas najbliższej okazji. Może być nią obiad dla znajomych lub kolacja we dwoje. Zestaw świetnie sprawdzi się latem, kiedy wysokie temperatury zachęcają do sięgnięcia po lżejsze dania.Białe mięso drobiowe smakuje wyśmienicie, jeśli jego smak podkręcisz bardziej wyrazistymi dodatkami. Jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami, to nie będziesz zawiedziona tym przepisem. Nic tak nie odświeża smaku dania, jak cytrusy. Zabaw się w artystę i poukładaj składniki w apetyczny kolaż warzywno-owocowy. Kilka paluszków grissini ułożonych finezyjnie na wierzchu będzie dodatkowym atutem.