Pierś z kurczaka z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

5 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Rozbij je delikatnie młotkiem tak, aby miały grubość około 2 cm.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 h. Następnie smaż około 10 minut, przewracając pierś co jakiś czas.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 3

Krok 4

Pomarańcze i grejpfruty obierz ze skóry, wytnij z nich fileciki i dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki. Zachowaj 2-3 łyżki soku z cytrusów.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 4

Krok 5

W oddzielnej misce połącz sok z cytrusów, olej sezamowy, starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz sos słodko-pikantny.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 5

Krok 6

Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na talerzu razem z filecikami z owoców. Na środku ułóż garść rukoli i polej przygotowanym sosem.

Pierś z kurczaka z rukolą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z rukoląPierś z kurczaka z rukolą

Już sam widok delikatnego mięsa z piersi kurczaka w otoczeniu cytrusów i zielonej rukoli jest świetną reklamą tego dania. Gwarantujemy, że smakuje tak samo jak wygląda, dlatego też, jeśli szukasz prostej w wykonaniu, a pięknie prezentującej się potrawy, koniecznie przygotuj pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów podczas najbliższej okazji. Może być nią obiad dla znajomych lub kolacja we dwoje. Zestaw świetnie sprawdzi się latem, kiedy wysokie temperatury zachęcają do sięgnięcia po lżejsze dania.Białe mięso drobiowe smakuje wyśmienicie, jeśli jego smak podkręcisz bardziej wyrazistymi dodatkami. Jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami, to nie będziesz zawiedziona tym przepisem. Nic tak nie odświeża smaku dania, jak cytrusy. Zabaw się w artystę i poukładaj składniki w apetyczny kolaż warzywno-owocowy. Kilka paluszków grissini ułożonych finezyjnie na wierzchu będzie dodatkowym atutem.