Jak przyprawić pałki z kurczaka? Jak je przyrządzić?
Warto wiedzieć, jak przyprawić pałki z kurczaka w sposób klasyczny i z nutą ekstrawagancji. Pałeczki z kurczaka mogą smakować każdemu, ale ważne jest, żeby je odpowiednio przygotować.
Jak przyprawić pałki z kurczaka?
Najprostszy sposób przyprawiania pałek z kurczaka polega na posypaniu mięsa gotową przyprawą do kurczaka lub uniwersalną przyprawą do mięs i wymieszaniu mięsa z niewielkim dodatkiem oleju, który ułatwi przyklejenie przypraw. Jak przyprawić pałki z kurczaka na grilla lub do pieczenia w piekarniku? Pierwszym wyborem będą gotowe mieszanki do kurczaka, np. w wersji po węgiersku, klasycznej, złocistej lub pikantnej, więc pole do popisu jest duże.
Jak doprawić pałki z kurczaka, żeby smakowały nietypowo? Jeśli chcecie poeksperymentować i stworzyć własne marynaty, do przyprawienia kurczaka możecie użyć pieprzu, goździków, czosnku, imbiru, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, czosnku, kminu, a nawet cynamonu – paleta możliwości jest wręcz nieograniczona. W wersji bardziej wyrafinowanej polecamy przepis na słodko-kwaśne pałki z kurczaka marynowane z ananasem i zieloną papryką, pałeczki w piwie z dodatkiem kminku, szalotki i pieprzu cayenne lub kurczaka w wersji azjatyckiej z imbirem, kolendrą i olejem sezamowym.
Jak przyrządzić pałki z kurczaka w piekarniku?
Wiecie już, czym przyprawić pałki z kurczaka, a teraz czas na podpowiedź, jak przyrządzić pałki z kurczaka nie tylko szybko, ale też z efektem WOW. Najlepiej zamarynować mięso na minimum kilka godzin i zacząć pieczenie od mocno nagrzanego piekarnika. W połowie pieczenia obniżcie temperaturę, a na 10-15 minut przed końcem zdejmijcie pokrywkę lub przetnijcie rękaw, żeby pałeczki się zrumieniły.
Komentarze (0)