Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

414

2125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 4

Krok 5

Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki podawaj z dipem czosnkowym.

24

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Potapski

    Krzysztof Potapski , 06.05.2018

    super danie. Treść przepisu nieprecyzyjna ale dało sie zrobić. Super danie do oglądania meczu z kumplami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Strugielska

    Joanna Strugielska , 02.03.2018

    czy oscypka można zastąpić czymś innym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Potapski

    Krzysztof Potapski , 11.02.2018

    bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grabowski

    Marek Grabowski , 30.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Drozd

    Piotr Drozd , 19.09.2016

    Zbójnicy nie jedli kurczaków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kucharska

    Marzena Kucharska , 18.09.2016

    Wygląda pysznie. Trzeba zrobić ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorian Pestkowski

    Dorian Pestkowski , 18.09.2016

    Jawne marnowanie ziemniaczków. Hehe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej , 08.09.2016

    Robiłam i wyszło rewelacyjnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak , 30.08.2016

    NA PEWNO B. DOBRE ALE NIE MOGĘ NAWET PRZECZYTAĆ.STRONA COS SZWANKUJE ALE IDZIE WOLNIEJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kot

    Andrzej Kot , 29.08.2016

    NA CZYM POLEGA JEGO "ZBÓJNICZOŚĆ" ? ZOSTAŁ ZRABOWANY PODCZAS NAPADU NA SĄSIADA ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pokorski

    Marek Pokorski , 29.08.2016

    napewno pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Pokrywa

    Zdzisław Pokrywa , 29.08.2016

    Jadżka do cholery dopiero się odchudziłem,a ty znów mi apetyt robisz.Od samego patrzenia 2kg mi przybyło.Miej kobieto litość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olaf Stachnik

    Olaf Stachnik , 29.08.2016

    ta kurczak po zbujnicku............. Kaszka manna sadysty i budyń kata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ulatowska

    Malgorzata Ulatowska , 29.08.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Baranowska

    Małgorzata Baranowska , 29.08.2016

    zmieliłas rozbójnika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Beger

    Piotr Beger , 29.08.2016

    Kasiu, Krzychu jeszcze tego do biura nie przyniósł.Pozdrawiam.Czekamyyyyyyyyyy.hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Hrycek

    Grzegorz Hrycek , 29.08.2016

    Moja wątroba - (y) Lubię to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Babiarz

    Roman Babiarz , 29.08.2016

    NIE NIE NIE BO PĘKNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota SchmidtNowak

    Dorota SchmidtNowak , 29.08.2016

    pomysłowe- jutro zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 29.08.2016

    Potrawę robiłam kilka razy jest smaczna.Dodawałam papryki i kiszone go ogórka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Niewiadomska

    Agnieszka Niewiadomska , 29.08.2016

    Moja trzustka klaszcze ze szczęścia :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bołtuć-Groch

    Agnieszka Bołtuć-Groch , 29.08.2016

    Skąd ja Ci wezmę oscypek;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Groch

    Paweł Groch , 29.08.2016

    Agnieszka Bołtuć-Groch może to dzisiaj na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Golba

    Lucyna Golba , 29.08.2016

    wygląda pysznie ,ze ojeju

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach. Zanim zaczniesz przygotowywać to danie, pierś z kurczaka oprósz przyprawą, która nada mięsu ziołowy aromat i sprawi, że po usmażeniu będzie wyjątkowo soczyste. Podsmażone kawałki kurczaka połącz z pozostałymi składnikami: miąższem z ziemniaków, grzybami, czosnkiem oraz połową startego sera. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij wydrążone połówki ziemniaków. Następnie wstaw je do nagrzanego do 190° C piekarnika i zapiekaj przez kilka minut. Danie możesz w prosty sposób modyfikować, np. dodając do niego ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się czerwona papryka oraz ogórki. Pamiętaj, że smak potrawy jeszcze bardziej wzbogacisz, doprawiając farsz pieprzem kajeńskim. Gotowe danie serwuj na obiad lub kolację, z dodatkiem świeżego pieczywa. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystego kurczaka po zbójnicku. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu.