Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

410

2074 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5627 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 4

Krok 5

Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki podawaj z dipem czosnkowym.

24

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Potapski

    Krzysztof Potapski

    super danie. Treść przepisu nieprecyzyjna ale dało sie zrobić. Super danie do oglądania meczu z kumplami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Strugielska

    Joanna Strugielska

    czy oscypka można zastąpić czymś innym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Potapski

    Krzysztof Potapski

    bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grabowski

    Marek Grabowski

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Drozd

    Piotr Drozd

    Zbójnicy nie jedli kurczaków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kucharska

    Marzena Kucharska

    Wygląda pysznie. Trzeba zrobić ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorian Pestkowski

    Dorian Pestkowski

    Jawne marnowanie ziemniaczków. Hehe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga  Radej

    Aga Radej

    Robiłam i wyszło rewelacyjnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak

    NA PEWNO B. DOBRE ALE NIE MOGĘ NAWET PRZECZYTAĆ.STRONA COS SZWANKUJE ALE IDZIE WOLNIEJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kot

    Andrzej Kot

    NA CZYM POLEGA JEGO "ZBÓJNICZOŚĆ" ? ZOSTAŁ ZRABOWANY PODCZAS NAPADU NA SĄSIADA ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pokorski

    Marek Pokorski

    napewno pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Pokrywa

    Zdzisław Pokrywa

    Jadżka do cholery dopiero się odchudziłem,a ty znów mi apetyt robisz.Od samego patrzenia 2kg mi przybyło.Miej kobieto litość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olaf Stachnik

    Olaf Stachnik

    ta kurczak po zbujnicku............. Kaszka manna sadysty i budyń kata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ulatowska

    Malgorzata Ulatowska

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Baranowska

    Małgorzata Baranowska

    zmieliłas rozbójnika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Beger

    Piotr Beger

    Kasiu, Krzychu jeszcze tego do biura nie przyniósł.Pozdrawiam.Czekamyyyyyyyyyy.hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Hrycek

    Grzegorz Hrycek

    Moja wątroba - (y) Lubię to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Babiarz

    Roman Babiarz

    NIE NIE NIE BO PĘKNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota SchmidtNowak

    Dorota SchmidtNowak

    pomysłowe- jutro zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek

    Potrawę robiłam kilka razy jest smaczna.Dodawałam papryki i kiszone go ogórka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Niewiadomska

    Agnieszka Niewiadomska

    Moja trzustka klaszcze ze szczęścia :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bołtuć-Groch

    Agnieszka Bołtuć-Groch

    Skąd ja Ci wezmę oscypek;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Groch

    Paweł Groch

    Agnieszka Bołtuć-Groch może to dzisiaj na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Golba

    Lucyna Golba

    wygląda pysznie ,ze ojeju

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach. Zanim zaczniesz przygotowywać to danie, pierś z kurczaka oprósz przyprawą, która nada mięsu ziołowy aromat i sprawi, że po usmażeniu będzie wyjątkowo soczyste. Podsmażone kawałki kurczaka połącz z pozostałymi składnikami: miąższem z ziemniaków, grzybami, czosnkiem oraz połową startego sera. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij wydrążone połówki ziemniaków. Następnie wstaw je do nagrzanego do 190° C piekarnika i zapiekaj przez kilka minut. Danie możesz w prosty sposób modyfikować, np. dodając do niego ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się czerwona papryka oraz ogórki. Pamiętaj, że smak potrawy jeszcze bardziej wzbogacisz, doprawiając farsz pieprzem kajeńskim. Gotowe danie serwuj na obiad lub kolację, z dodatkiem świeżego pieczywa. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystego kurczaka po zbójnicku. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu.