Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
łatwe
17427 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.

Krok 2
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty.

Krok 3
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku.

Krok 4
Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.


Dobra rada:
Ziemniaki podawaj z dipem czosnkowym. Zamiast kurczaka i boczku użyj wędzonego tofu. Dzięki użyciu wędzonego tofu boczek nie będzie potrzebny, gdyż wędzony smak uzyskamy właśnie z tofu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach. Zanim zaczniesz przygotowywać to danie, pierś z kurczaka oprósz przyprawą, która nada mięsu ziołowy aromat i sprawi, że po usmażeniu będzie wyjątkowo soczyste. Podsmażone kawałki kurczaka połącz z pozostałymi składnikami: miąższem z ziemniaków, grzybami, czosnkiem oraz połową startego sera. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij wydrążone połówki ziemniaków. Następnie wstaw je do nagrzanego do 190° C piekarnika i zapiekaj przez kilka minut. Danie możesz w prosty sposób modyfikować, np. dodając do niego ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się czerwona papryka oraz ogórki. Pamiętaj, że smak potrawy jeszcze bardziej wzbogacisz, doprawiając farsz pieprzem kajeńskim. Gotowe danie serwuj na obiad lub kolację, z dodatkiem świeżego pieczywa. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj soczystego kurczaka po zbójnicku. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu.