
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i podzieleniu na 4 porcje oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Krok 2
Zamarynowanego kurczaka szybko usmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.
Krok 3
Paprykę, marchewkę i czosnek pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni co kurczaka. Delikatnie dopraw sola i pieprzem.
Krok 4
Porcje kurczaka ułóż na kawałkach folii aluminiowej.
Krok 5
Warzywa ułóż na porcjach kurczaka i każdy osobno zawiń folią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok.30 minut. Podawaj z ryżem, układając je kolejno łyżeczką w naoliwionej filiżance,(którą potem szybkim ruchem ustaw do góry nogami na talerzu) oraz żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej