
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 opakowanie
5 dekagramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 2
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.
Krok 3
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 4
W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Krok 5
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Krok 6
W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Krok 7
Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej