Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

5 dekagramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krok 2

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.

Krok 3

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 4

W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Krok 5

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Krok 6

W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.

Krok 7

Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej