Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem

Autor: Bernadetta Bernadetta

ratingratingratingratingrating

797

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

5 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krok 2

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.

Krok 3

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 4

W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Krok 5

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Krok 6

W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.

Krok 7

Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej