Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

5 dekagramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krok 2

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.

Krok 3

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 4

W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Krok 5

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Krok 6

W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.

Krok 7

Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej