Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

5 dekagramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krok 2

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.

Krok 3

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 4

W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Krok 5

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Krok 6

W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.

Krok 7

Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej