Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 opakowanie
5 dekagramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 2
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.
Krok 3
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 4
W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Krok 5
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Krok 6
W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Krok 7
Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej