
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 opakowanie
5 dekagramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Różyczki brokułów wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody z cukrem. Gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 2
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Na środku wycinamy paski mięsa o szerokości 1,5-2 cm i długości 4-5 cm, aby powstała nam kieszonka, w którą wsadzimy brokuły.
Krok 3
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli i pieprzu. Smarujemy piersi z kurczaka. Przesmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 4
W zagłębienia wkładamy różyczki brokułów, posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Krok 5
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Krok 6
W tym samym czasie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotujemy ryż basmati w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Krok 7
Piersi podajemy z ryżem oraz ewentualnie surówką obiadową (polecam w kolorze czerwonym).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej