Kurczak w kokosie – przepis w wiórkach: pierś | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w kokosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

1775 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel piersi z kurczaka na porcje i lekko rozbij je tłuczkiem, następnie dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Piersi z kurczaka w kokosie - Krok 1

Krok 2

Pokrój warzywa na małe kawałki, ziemniaki w cząstki, po czym ugotuj je.

Piersi z kurczaka w kokosie - Krok 2

Krok 3

Panieruj piersi kurczaka obtaczając je w kolejności w mące, jajku oraz wiórkach kokosowych wymieszanych z przyprawą do kurczaka.

Piersi z kurczaka w kokosie - Krok 3

Krok 4

Usmaż panierowanego kurczaka na złoty kolor. Następnie przesmaż przygotowane warzywa na maśle i podawaj je z gotowym mięsem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Piersi z kurczaka w kokosie - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • YoshitoMayoshe

    YoshitoMayoshe , 13.08.2023

    Baba zadowolona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grabowska

    Dorota Grabowska , 13.03.2017

    smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Piątkowska

    Maja Piątkowska , 24.02.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdzia nocek

    magdzia nocek , 19.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdzia nocek

    magdzia nocek , 19.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Romaniewicz

    Szymon Romaniewicz , 06.02.2016

    Bars dobre bolo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w kokosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w kokosiePiersi z kurczaka w kokosie

Panierka na kotlecie nie zawsze musi być zrobiona z tartej bułki lub mąki. Czasem warto wprowadzić do kuchni innowację i zastąpić je… kokosem. Kotlety z piersi kurczaka to od lat królują na polskich stołach. W połączeniu z ziemniakami i surówką stanowią częsty, ale niezbyt pomysłowy obiad. Żeby pożegnać nudę w kuchni, sięgnij po wiórki kokosowe i zrób na ich bazie panierkę do mięsa. Będziesz zaskoczona, jak dobrze filet z kurczaka smakuje wkomponowany w lekko słodką kokosową skórkę. By wykonać to danie, przygotuj mięso tak, jak robiłaś do tej pory, po czym obtocz je w mące, jajku oraz głównym bohaterze dania, czyli wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kotleciki mogą trafić na rozgrzany tłuszcz. Teraz wystarczy tylko poddusić warzywa na patelni i serwować z kotletami. Jeśli chcesz dodać do dania więcej egzotyki – pomyśl o surówce z kapustą i ananasem lub kokosowym deserze.