Makaron z kurczakiem i kukurydzą - w sosie | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

w serowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

589 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

732 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

0.5 plastra

1 opakowanie

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulkę i chili posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę oraz mięso.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę, dodaj odcedzoną kukurydzę i odstaw patelnię, aby śmietana się nie gotowała.

Krok 4

Do sosu wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i wymieszaj.

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 6

Odcedź makaron, zachowaj dwie szklanki wody z gotowania i dodaj ją wraz z makaronem do sosu.

Krok 7

Całość gotuj kilka minut. Makaron podawaj posypany posiekaną papryczką chili i kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i kukurydząMakaron z kurczakiem i kukurydzą

Makaron z kukurydzą to prosty, smaczny i szybki obiad, idealny do pracy czy na uczelnię. Makaron typu rurki ugotuj al dente, by mógł dodatkowo zmięknąć podczas krótkiego gotowania w sosie. Przygotowywanie dania zacznij od podsmażenia kawałków kurczaka (może być także indyk) z cebulą, a następnie, kiedy mięso lekko się zarumieni, dodaj śmietankę oraz kukurydzę z puszki. Odstaw patelnię na chwilę, by śmietanka się nie gotowała. Wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami sosu, a po chwili dodaj do niego dwie szklanki wody z ugotowanego makaronu oraz sam makaron. Całość ponownie postaw na ogniu i gotuj przez chwilę do momentu, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Makaron z kukurydzą podawaj posypany kolendrą i chili – pikantny smak papryczki będzie doskonale równoważony przez delikatne mięso i słodką kukurydzę. Udekoruj każdą porcję posiekaną kolendrą oraz posyp odrobiną żółtego sera, na przykład goudy. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!