Makaron z kurczakiem i kukurydzą - w sosie | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

w serowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
589 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

0.5 plastra

1 opakowanie

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulkę i chili posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę oraz mięso.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę, dodaj odcedzoną kukurydzę i odstaw patelnię, aby śmietana się nie gotowała.

Krok 4

Do sosu wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i wymieszaj.

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 6

Odcedź makaron, zachowaj dwie szklanki wody z gotowania i dodaj ją wraz z makaronem do sosu.

Krok 7

Całość gotuj kilka minut. Makaron podawaj posypany posiekaną papryczką chili i kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i kukurydząMakaron z kurczakiem i kukurydzą

Makaron z kukurydzą to prosty, smaczny i szybki obiad, idealny do pracy czy na uczelnię. Makaron typu rurki ugotuj al dente, by mógł dodatkowo zmięknąć podczas krótkiego gotowania w sosie. Przygotowywanie dania zacznij od podsmażenia kawałków kurczaka (może być także indyk) z cebulą, a następnie, kiedy mięso lekko się zarumieni, dodaj śmietankę oraz kukurydzę z puszki. Odstaw patelnię na chwilę, by śmietanka się nie gotowała. Wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami sosu, a po chwili dodaj do niego dwie szklanki wody z ugotowanego makaronu oraz sam makaron. Całość ponownie postaw na ogniu i gotuj przez chwilę do momentu, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Makaron z kukurydzą podawaj posypany kolendrą i chili – pikantny smak papryczki będzie doskonale równoważony przez delikatne mięso i słodką kukurydzę. Udekoruj każdą porcję posiekaną kolendrą oraz posyp odrobiną żółtego sera, na przykład goudy. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!