Lasania a`la Garfield przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasania a`la Garfield

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos boloński:

500 gramów

2 sztuki

2 szczypty

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

4 łyżki

14 sztuk

100 gramów

100 gramów

beszamel:

4 łyżki

3 łyżki

650 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos boloński: Mięso wymieszaj z czosnkiem, solą i przyprawą Cajun. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany w kosteczkę seler naciowy oraz papryczkę. Do garnka wrzuć mięso. Podsmażaj aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż mięso będzie dobre. Dopraw wedle uznania i gotuj ok. 15 minut.

Krok 2

Sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180⁰C . Przygotuj żaroodporną formę. Wysmaruj ją masłem. Układaj 3 warstwy kolejno: makaron, sos boloński, beszamel i ser. Górę posyp solidnie parmezanem. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej