Lasania a`la Garfield przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasania a`la Garfield

Autor: Dieta Na Zdrowie

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos boloński:

500 gramów

2 sztuki

2 szczypty

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

4 łyżki

14 sztuk

100 gramów

100 gramów

beszamel:

4 łyżki

3 łyżki

650 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos boloński: Mięso wymieszaj z czosnkiem, solą i przyprawą Cajun. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany w kosteczkę seler naciowy oraz papryczkę. Do garnka wrzuć mięso. Podsmażaj aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż mięso będzie dobre. Dopraw wedle uznania i gotuj ok. 15 minut.

Krok 2

Sos beszamelowy: w garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180⁰C . Przygotuj żaroodporną formę. Wysmaruj ją masłem. Układaj 3 warstwy kolejno: makaron, sos boloński, beszamel i ser. Górę posyp solidnie parmezanem. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasania a`la Garfield - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej