Składniki
warzywa:
40 gramów
70 gramów
25 gramów
30 gramów
30 gramów
salsa:
30 gramów
2 gramy
4 gramy
40 gramów
0.5 sztuki
tacos:
160 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj salsę, żeby zdążyła się przegryźć: pokrój ananasa i paprykę jalapeno w drobną kostkę. Dodaj sos chili, sok z wyciśniętej cytryny oraz drobno posiekaną kolendrę. Całość dobrze wymieszaj.
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, ułóż na nim Lucky nuggets i smaż na średnim ogniu z każdej strony. Poczekaj, aż nuggetsy będą dobrze zarumienione i chrupiące. Gotowe Lucky nuggets połóż na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu wchłoniętego w trakcie smażenia.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Pomidory koktajlowe umyj, wysusz i przekrój na pół. Obrane awokado pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Odcedź kukurydzę i fasolę, używając do tego gęstego sitka.
Krok 4
Na dobrze rozgrzanej patelni zgrilluj tortillę. Gdy stanie się miękka i elastyczna, umieść na niej wszystkie składniki, a całość polej wcześniej przygotowaną salsą. Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu tak, by tortilla wciąż była ciepła i chrupiąca.
Dobra rada:
Wyśmienitym dodatkiem do tacos z wegańskimi nuggetsami mogą być również inne warzywa np. pokrojony w kostkę ogórek lub kolorowe papryki. Do potrawy można również dodać trochę tartego sera żółtego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą
Kuchnia meksykańska to bardzo wdzięczny temat. Jest nie tylko różnorodna, ale daje też ogromne pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy lubią modyfikować tradycyjne receptury, dodając coś od siebie. Przepis na tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą stanowi pomysł na barwny i pełen smaku posiłek. Wykonaj go krok po kroku według naszych instrukcji lub stwórz własną wersję potrawy.
Dla kogo?
Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą to danie idealne dla smakoszy pełnej smaków i kolorów kuchni meksykańskiej. Po wegańską recepturę powinni sięgnąć nie tylko zwolennicy diet roślinnych, ale wszyscy, którzy szukają apetycznych sposobów na wzbogacenie swojego codziennego menu.
Na jaką okazję?
Tacos z wegańskimi nuggetsami i salsą podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na kolorowy posiłek pełen warzyw. Chrupiące tortille z dodatkami warto przygotować na imprezę w gronie przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako potrawa w sam raz na obiad albo kolację – zwykłe kanapki nie mogą się z nimi równać!
Czy wiesz, że?
Przepis na tacos dużą popularność zdobył w Teksasie – stanie położonym na pograniczu USA i Meksyku. Amerykanie tak zafascynowali się przysmakami swoich sąsiadów, że dziś pojęcie Tex-Mex uważane jest za odrębny rodzaj kuchni będącej mieszanką wielu różnorodnych smaków.
Dla urozmaicenia:
Zamiast czarnej fasoli do nadzienia użyj odmiany czerwonej lub pinto. Tacos z nuggetsami wege bardzo dobrze smakują również z guacamole oraz pikantnym sosem przyrządzonym ze zmiksowanych papryczek chipotles z naturalnym jogurtem. Smacznego!