Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

warzywa:

40 gramów

70 gramów

25 gramów

30 gramów

30 gramów

salsa:

30 gramów

2 gramy

4 gramy

40 gramów

0.5 sztuki

tacos:

160 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj salsę, żeby zdążyła się przegryźć: pokrój ananasa i paprykę jalapeno w drobną kostkę. Dodaj sos chili, sok z wyciśniętej cytryny oraz drobno posiekaną kolendrę. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, ułóż na nim Lucky nuggets i smaż na średnim ogniu z każdej strony. Poczekaj, aż nuggetsy będą dobrze zarumienione i chrupiące. Gotowe Lucky nuggets połóż na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu wchłoniętego w trakcie smażenia.

Krok 3

Przygotuj warzywa. Pomidory koktajlowe umyj, wysusz i przekrój na pół. Obrane awokado pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Odcedź kukurydzę i fasolę, używając do tego gęstego sitka.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanej patelni zgrilluj tortillę. Gdy stanie się miękka i elastyczna, umieść na niej wszystkie składniki, a całość polej wcześniej przygotowaną salsą. Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu tak, by tortilla wciąż była ciepła i chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wyśmienitym dodatkiem do tacos z wegańskimi nuggetsami mogą być również inne warzywa np. pokrojony w kostkę ogórek lub kolorowe papryki. Do potrawy można również dodać trochę tartego sera żółtego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsąTacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą

Kuchnia meksykańska to bardzo wdzięczny temat. Jest nie tylko różnorodna, ale daje też ogromne pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy lubią modyfikować tradycyjne receptury, dodając coś od siebie. Przepis na tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą stanowi pomysł na barwny i pełen smaku posiłek. Wykonaj go krok po kroku według naszych instrukcji lub stwórz własną wersję potrawy.

Dla kogo?

Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą to danie idealne dla smakoszy pełnej smaków i kolorów kuchni meksykańskiej. Po wegańską recepturę powinni sięgnąć nie tylko zwolennicy diet roślinnych, ale wszyscy, którzy szukają apetycznych sposobów na wzbogacenie swojego codziennego menu.

Na jaką okazję?

Tacos z wegańskimi nuggetsami i salsą podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na kolorowy posiłek pełen warzyw. Chrupiące tortille z dodatkami warto przygotować na imprezę w gronie przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako potrawa w sam raz na obiad albo kolację – zwykłe kanapki nie mogą się z nimi równać!

Czy wiesz, że?

Przepis na tacos dużą popularność zdobył w Teksasie – stanie położonym na pograniczu USA i Meksyku. Amerykanie tak zafascynowali się przysmakami swoich sąsiadów, że dziś pojęcie Tex-Mex uważane jest za odrębny rodzaj kuchni będącej mieszanką wielu różnorodnych smaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czarnej fasoli do nadzienia użyj odmiany czerwonej lub pinto. Tacos z nuggetsami wege bardzo dobrze smakują również z guacamole oraz pikantnym sosem przyrządzonym ze zmiksowanych papryczek chipotles z naturalnym jogurtem. Smacznego!