Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

warzywa:

40 gramów

70 gramów

25 gramów

30 gramów

30 gramów

salsa:

30 gramów

2 gramy

4 gramy

40 gramów

0.5 sztuki

tacos:

160 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj salsę, żeby zdążyła się przegryźć: pokrój ananasa i paprykę jalapeno w drobną kostkę. Dodaj sos chili, sok z wyciśniętej cytryny oraz drobno posiekaną kolendrę. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, ułóż na nim Lucky nuggets i smaż na średnim ogniu z każdej strony. Poczekaj, aż nuggetsy będą dobrze zarumienione i chrupiące. Gotowe Lucky nuggets połóż na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu wchłoniętego w trakcie smażenia.

Krok 3

Przygotuj warzywa. Pomidory koktajlowe umyj, wysusz i przekrój na pół. Obrane awokado pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Odcedź kukurydzę i fasolę, używając do tego gęstego sitka.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanej patelni zgrilluj tortillę. Gdy stanie się miękka i elastyczna, umieść na niej wszystkie składniki, a całość polej wcześniej przygotowaną salsą. Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu tak, by tortilla wciąż była ciepła i chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wyśmienitym dodatkiem do tacos z wegańskimi nuggetsami mogą być również inne warzywa np. pokrojony w kostkę ogórek lub kolorowe papryki. Do potrawy można również dodać trochę tartego sera żółtego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsąTacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą

Kuchnia meksykańska to bardzo wdzięczny temat. Jest nie tylko różnorodna, ale daje też ogromne pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy lubią modyfikować tradycyjne receptury, dodając coś od siebie. Przepis na tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą stanowi pomysł na barwny i pełen smaku posiłek. Wykonaj go krok po kroku według naszych instrukcji lub stwórz własną wersję potrawy.

Dla kogo?

Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą to danie idealne dla smakoszy pełnej smaków i kolorów kuchni meksykańskiej. Po wegańską recepturę powinni sięgnąć nie tylko zwolennicy diet roślinnych, ale wszyscy, którzy szukają apetycznych sposobów na wzbogacenie swojego codziennego menu.

Na jaką okazję?

Tacos z wegańskimi nuggetsami i salsą podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na kolorowy posiłek pełen warzyw. Chrupiące tortille z dodatkami warto przygotować na imprezę w gronie przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako potrawa w sam raz na obiad albo kolację – zwykłe kanapki nie mogą się z nimi równać!

Czy wiesz, że?

Przepis na tacos dużą popularność zdobył w Teksasie – stanie położonym na pograniczu USA i Meksyku. Amerykanie tak zafascynowali się przysmakami swoich sąsiadów, że dziś pojęcie Tex-Mex uważane jest za odrębny rodzaj kuchni będącej mieszanką wielu różnorodnych smaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czarnej fasoli do nadzienia użyj odmiany czerwonej lub pinto. Tacos z nuggetsami wege bardzo dobrze smakują również z guacamole oraz pikantnym sosem przyrządzonym ze zmiksowanych papryczek chipotles z naturalnym jogurtem. Smacznego!