Nachos z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nachos z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj patelnię, na której przygotujesz nadzienie do nachosów. Rozgrzej na niej łyżkę oleju. Podczas gdy będzie się rozgrzewać, zajmij się posiekaniem cebuli w drobną kostkę.

Krok 2

Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, wsyp na nią cebulę i podsmaż przez kilka minut, aż się zeszkli (to znaczy, że jej skóra stanie się lekko przezroczysta). Następnie dodaj na patelnię 200 gramów roślinnego mięsa oraz przyprawy: po jednej łyżeczce słodkiej papryki, mielonego chili i suszonej cebuli. Dokładnie wymieszaj składniki do połączenia i smaż jeszcze chwilę. Później zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3

Rozpakuj nachosy i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na ich wierzchu ułóż roślinne mięso mielone usmażone z cebulą i przyprawami. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach wegańską alternatywę sera – tyle, na ile masz ochotę. My sugerujemy, aby była go przynajmniej jedna garść. Startym serem posyp przygotowane nachosy, a następnie wstaw je do piekarnika. Trzymaj je tam do czasu, aż ser zacznie się topić. Wyjmij wtedy, gdy uznasz, że odpowiada ci poziom zapieczenia sera.

Krok 4

Pora na guacamole do tacosów! Przekrój oba dojrzałe awokado na pół i wyjmij pestki. Przełóż ich miąższ do miseczki, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj szczyptę soli i wyciśnij sok z jednej limonki. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i wrzuć go do miski. Wymieszaj całość, aż powstanie przyjemne, kremowe guacamole.

Krok 5

Serwuj nachosy z guacamole i ciesz się pysznym daniem!

przepisy.pl

Dobra rada:

Wyłożone w misce nachosy możesz posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nachos z roślinnym mięsem mielonymNachos z roślinnym mięsem mielonym

Nachosy to nie tylko chrupiąca przekąska idealna do filmowego seansu albo na imprezę w gronie znajomych. Dzięki naszemu pomysłowi przekonasz się, że bardzo łatwo jest zamienić je w pełnoprawne danie rodem z kuchni meksykańskiej. Własnoręcznie przygotowane guacamole będzie jego wyśmienitym zwieńczeniem.

Dla kogo?

Kulinaria Meksyku też mogą być wegetariańskie, zachowując jednocześnie swój niepowtarzalny charakter. Dlatego dziś proponujemy wyjątkowe nachosy w nieco innym wydaniu. W naszym przepisie na nachos z guacamole nie znajdziesz ani grama mięsa, lecz nadal możesz być pewnym wybornego smaku i wrażeń estetycznych.

Na jaką okazję?

Kultura Meksyku nieodłącznie związana jest z barwnymi tradycjami, które zamieniają się w doskonałe preteksty do hucznego świętowania. Nasze nachos z guacamole przygotuj, kiedy spodziewasz się gości – będą miło zaskoczeni, że na stole podczas przyjęcia pojawiło się tak oryginalne danie.

Czy wiesz, że?

Nachos to przysmak, który wywodzi się z północnych rejonów Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Chcąc zaostrzyć smak potrawy, dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę jalapeño.