Nachos z roślinnym mięsem mielonym
NOWY PRZEPIS
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 garść
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj patelnię, na której przygotujesz nadzienie do nachosów. Rozgrzej na niej łyżkę oleju. Podczas gdy będzie się rozgrzewać, zajmij się posiekaniem cebuli w drobną kostkę.
Krok 2
Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, wsyp na nią cebulę i podsmaż przez kilka minut, aż się zeszkli (to znaczy, że jej skóra stanie się lekko przezroczysta). Następnie dodaj na patelnię 200 gramów roślinnego mięsa oraz przyprawy: po jednej łyżeczce słodkiej papryki, mielonego chili i suszonej cebuli. Dokładnie wymieszaj składniki do połączenia i smaż jeszcze chwilę. Później zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Rozpakuj nachosy i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na ich wierzchu ułóż roślinne mięso mielone usmażone z cebulą i przyprawami. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach wegańską alternatywę sera – tyle, na ile masz ochotę. My sugerujemy, aby była go przynajmniej jedna garść. Startym serem posyp przygotowane nachosy, a następnie wstaw je do piekarnika. Trzymaj je tam do czasu, aż ser zacznie się topić. Wyjmij wtedy, gdy uznasz, że odpowiada ci poziom zapieczenia sera.
Krok 4
Pora na guacamole do tacosów! Przekrój oba dojrzałe awokado na pół i wyjmij pestki. Przełóż ich miąższ do miseczki, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj szczyptę soli i wyciśnij sok z jednej limonki. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i wrzuć go do miski. Wymieszaj całość, aż powstanie przyjemne, kremowe guacamole.
Krok 5
Serwuj nachosy z guacamole i ciesz się pysznym daniem!

Dobra rada:
Wyłożone w misce nachosy możesz posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nachos z roślinnym mięsem mielonym
Nachosy to nie tylko chrupiąca przekąska idealna do filmowego seansu albo na imprezę w gronie znajomych. Dzięki naszemu pomysłowi przekonasz się, że bardzo łatwo jest zamienić je w pełnoprawne danie rodem z kuchni meksykańskiej. Własnoręcznie przygotowane guacamole będzie jego wyśmienitym zwieńczeniem.
Dla kogo?
Kulinaria Meksyku też mogą być wegetariańskie, zachowując jednocześnie swój niepowtarzalny charakter. Dlatego dziś proponujemy wyjątkowe nachosy w nieco innym wydaniu. W naszym przepisie na nachos z guacamole nie znajdziesz ani grama mięsa, lecz nadal możesz być pewnym wybornego smaku i wrażeń estetycznych.
Na jaką okazję?
Kultura Meksyku nieodłącznie związana jest z barwnymi tradycjami, które zamieniają się w doskonałe preteksty do hucznego świętowania. Nasze nachos z guacamole przygotuj, kiedy spodziewasz się gości – będą miło zaskoczeni, że na stole podczas przyjęcia pojawiło się tak oryginalne danie.
Czy wiesz, że?
Nachos to przysmak, który wywodzi się z północnych rejonów Meksyku.
Dla urozmaicenia:
Chcąc zaostrzyć smak potrawy, dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę jalapeño.