Lobiani – gruziński placek z fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lobiani – gruziński placek z fasolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

100 gramów

150 mililitrów

7 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

600 gramów

100 gramów

farsz:

200 gramów

2 listków

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

4 łyżki

1 łyżeczka

6 łyżek

glazura:

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną fasolę zalew w misce zimną woda pozostaw na co najmniej 12 g. Po tym czasie fasolę wypłucz zalej 2 litrami wody gotuj do miękkości.

Krok 2

Marchew cebulę i selera pokrój w kostkę drobno posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.

Krok 3

Marchew selera przesmaż w garnku do warzyw dodaj wypłukaną fasolę całość zalej około 2 litrami wody dodaj liść laurowy, gotuj około godziny aż fasola zrobi się miękka. Wodę zupełnie odlej usuń liść laurowy.

Krok 4

Na patelni na oliwie podsmaż czosnek cebulę i chili dodaj do fasoli. Wszystko razem umieść w kielichu miksera dodaj masło, pieprz, kminek łyżeczkę soli. Masę zmiksuj zupełnie. Dopraw do smaku natką kolendry.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj jajko z jogurtem, sola , cukrem , rozpuszczonymi 2 łyżkami masła, drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę i wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zarób ręką jeszcze raz podziel na trzy części. NA podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy placek na grubość do 5-7 mm powinien powstać prostokąt. Wierzch ciasta posmaruj porcją roztopionego masła, nałóż farsz z fasoli całość zroluj w długiego cienkiego węża, zwiń go jak do środka na kształt ślimaka, formując finalnie okrągły chlebek.

Krok 6

W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem posmaruj nim wierzch placka. Całość umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku około 20- 30 minut.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka możesz dodać garść pokruszonych orzechów włoskich.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lobiani – gruziński placek z fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lobiani – gruziński placek z fasoląLobiani – gruziński placek z fasolą

Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają coraz większe grono zwolenników. Składa się ona jednak ze znacznie bogatszego zestawu pysznych dań. Jednym z nich jest lobiani, czyli placek z fasolą. Jeśli chcecie spróbować oryginalnego gruzińskiego dania, wykorzystajcie nasz przepis. Sekretem tej potrawy jest umiejętne łączenie ciasta, składającego się z mąki i jogurtu naturalnego, z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasola oraz warzywa i przyprawy. Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić was na krótką podróż kulinarną do Gruzji. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Przepis na lobiani to propozycja dla osób chcących odkrywać nowe smaki. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni prostej i aromatycznej.

Na jaką okazję?

Placek z fasolą lobiani jest doskonałą propozycją na przekąskę, lunch, a także domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Nazwa lobiani pochodzi od gruzińskiego słowa „lobio”, oznaczającego fasolę. Danie to, zaliczane do najpopularniejszych gruzińskich potraw, wywodzi się z zachodniej części kraju.

Dla urozmaicenia:

Farsz do gruzińskiego placka lobiani możecie wzbogacić garścią pokruszonych orzechów włoskich.