
Składniki
ciasto:
1 sztuka
100 gramów
150 mililitrów
7 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
600 gramów
100 gramów
farsz:
200 gramów
2 listków
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
4 łyżki
1 łyżeczka
6 łyżek
glazura:
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną fasolę zalew w misce zimną woda pozostaw na co najmniej 12 g. Po tym czasie fasolę wypłucz zalej 2 litrami wody gotuj do miękkości.
Krok 2
Marchew cebulę i selera pokrój w kostkę drobno posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.
Krok 3
Marchew selera przesmaż w garnku do warzyw dodaj wypłukaną fasolę całość zalej około 2 litrami wody dodaj liść laurowy, gotuj około godziny aż fasola zrobi się miękka. Wodę zupełnie odlej usuń liść laurowy.
Krok 4
Na patelni na oliwie podsmaż czosnek cebulę i chili dodaj do fasoli. Wszystko razem umieść w kielichu miksera dodaj masło, pieprz, kminek łyżeczkę soli. Masę zmiksuj zupełnie. Dopraw do smaku natką kolendry.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj jajko z jogurtem, sola , cukrem , rozpuszczonymi 2 łyżkami masła, drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę i wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zarób ręką jeszcze raz podziel na trzy części. NA podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy placek na grubość do 5-7 mm powinien powstać prostokąt. Wierzch ciasta posmaruj porcją roztopionego masła, nałóż farsz z fasoli całość zroluj w długiego cienkiego węża, zwiń go jak do środka na kształt ślimaka, formując finalnie okrągły chlebek.
Krok 6
W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem posmaruj nim wierzch placka. Całość umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku około 20- 30 minut.

Dobra rada:
Do środka możesz dodać garść pokruszonych orzechów włoskich.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lobiani – gruziński placek z fasolą
Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają coraz większe grono zwolenników. Składa się ona jednak ze znacznie bogatszego zestawu pysznych dań. Jednym z nich jest lobiani, czyli placek z fasolą. Jeśli chcecie spróbować oryginalnego gruzińskiego dania, wykorzystajcie nasz przepis. Sekretem tej potrawy jest umiejętne łączenie ciasta, składającego się z mąki i jogurtu naturalnego, z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasola oraz warzywa i przyprawy. Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić was na krótką podróż kulinarną do Gruzji. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Przepis na lobiani to propozycja dla osób chcących odkrywać nowe smaki. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni prostej i aromatycznej.
Na jaką okazję?
Placek z fasolą lobiani jest doskonałą propozycją na przekąskę, lunch, a także domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Nazwa lobiani pochodzi od gruzińskiego słowa „lobio”, oznaczającego fasolę. Danie to, zaliczane do najpopularniejszych gruzińskich potraw, wywodzi się z zachodniej części kraju.
Dla urozmaicenia:
Farsz do gruzińskiego placka lobiani możecie wzbogacić garścią pokruszonych orzechów włoskich.