
Składniki
ciasto:
1 sztuka
100 gramów
150 mililitrów
7 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
600 gramów
100 gramów
farsz:
200 gramów
2 listków
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
4 łyżki
1 łyżeczka
6 łyżek
glazura:
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną fasolę zalew w misce zimną woda pozostaw na co najmniej 12 g. Po tym czasie fasolę wypłucz zalej 2 litrami wody gotuj do miękkości.
Krok 2
Marchew cebulę i selera pokrój w kostkę drobno posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.
Krok 3
Marchew selera przesmaż w garnku do warzyw dodaj wypłukaną fasolę całość zalej około 2 litrami wody dodaj liść laurowy, gotuj około godziny aż fasola zrobi się miękka. Wodę zupełnie odlej usuń liść laurowy.
Krok 4
Na patelni na oliwie podsmaż czosnek cebulę i chili dodaj do fasoli. Wszystko razem umieść w kielichu miksera dodaj masło, pieprz, kminek łyżeczkę soli. Masę zmiksuj zupełnie. Dopraw do smaku natką kolendry.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj jajko z jogurtem, sola , cukrem , rozpuszczonymi 2 łyżkami masła, drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę i wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zarób ręką jeszcze raz podziel na trzy części. NA podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy placek na grubość do 5-7 mm powinien powstać prostokąt. Wierzch ciasta posmaruj porcją roztopionego masła, nałóż farsz z fasoli całość zroluj w długiego cienkiego węża, zwiń go jak do środka na kształt ślimaka, formując finalnie okrągły chlebek.
Krok 6
W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem posmaruj nim wierzch placka. Całość umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku około 20- 30 minut.

Dobra rada:
Do środka możesz dodać garść pokruszonych orzechów włoskich.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lobiani – gruziński placek z fasolą
Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają coraz większe grono zwolenników. Składa się ona jednak ze znacznie bogatszego zestawu pysznych dań. Jednym z nich jest lobiani, czyli placek z fasolą. Jeśli chcecie spróbować oryginalnego gruzińskiego dania, wykorzystajcie nasz przepis. Sekretem tej potrawy jest umiejętne łączenie ciasta, składającego się z mąki i jogurtu naturalnego, z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasola oraz warzywa i przyprawy. Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić was na krótką podróż kulinarną do Gruzji. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Przepis na lobiani to propozycja dla osób chcących odkrywać nowe smaki. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni prostej i aromatycznej.
Na jaką okazję?
Placek z fasolą lobiani jest doskonałą propozycją na przekąskę, lunch, a także domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Nazwa lobiani pochodzi od gruzińskiego słowa „lobio”, oznaczającego fasolę. Danie to, zaliczane do najpopularniejszych gruzińskich potraw, wywodzi się z zachodniej części kraju.
Dla urozmaicenia:
Farsz do gruzińskiego placka lobiani możecie wzbogacić garścią pokruszonych orzechów włoskich.