Kurczak czkmeruli video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak czkmeruli - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

832 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 mililitrów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, cebulę dymkę pokrój w pół plastry, drobno posiekaj szczypior. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Tuszkę kurczaka przetnij wzdłuż kręgosłupa, usuń zgrubiałe kości kręgosłupa, a następnie wykrój poszczególne elementy: udka, pierś.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, pomieszaj go z oliwą, pastą chili oraz przyprawą Knorr.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dobrze kawałki kurczaka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glinianej misce na dnie umieść kawałki cebuli, trochę posiekanej zieleniny, wlej mleko, ułóż kawałki kurczaka.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 50 minut (najlepiej piekarnik z termo obiegiem). Upieczonego kurczaka obsyp pozostałą zieleniną, podawaj z chlebem lavash lub pita.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na dno naczynia z cebulą możesz dodać jeszcze kilka ząbków czosnku - wzmocni to smak kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak czkmeruli - VIDEOKurczak czkmeruli - VIDEO

Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i smakuje wspaniale! Choć nazwa brzmi zagadkowo, przyrządzisz go ze składników, które zazwyczaj masz w swojej spiżarni. Oto nowe oblicze kuchni – bądź gotów na pyszną niespodziankę!

Dla kogo?

Miłośnicy intensywnie pachnących dań – łączcie się! Najlepiej przy jednym stole, na którym panuje klimat malowniczej Gruzji. Wydawało ci się, że o kurczaku wiesz wszystko? W wydaniu czkmeruli wciąż potrafi zaskoczyć!

Na jaką okazję?

Czasami zmęczenie dopada każdego kucharza… Kurczak czkmeruli to niezawodne „koło ratunkowe”. Na przyrządzenie potrawy poświęcisz 10 minut, potem czas na pieczenie. Wygodnie i pysznie – takie gotowanie lubimy!

Czy wiesz, że?

W potrawie można wyczuć intensywny smak i aromat czosnku.