Kurczak czkmeruli video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak czkmeruli - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 mililitrów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, cebulę dymkę pokrój w pół plastry, drobno posiekaj szczypior. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Tuszkę kurczaka przetnij wzdłuż kręgosłupa, usuń zgrubiałe kości kręgosłupa, a następnie wykrój poszczególne elementy: udka, pierś.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, pomieszaj go z oliwą, pastą chili oraz przyprawą Knorr.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dobrze kawałki kurczaka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glinianej misce na dnie umieść kawałki cebuli, trochę posiekanej zieleniny, wlej mleko, ułóż kawałki kurczaka.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 50 minut (najlepiej piekarnik z termo obiegiem). Upieczonego kurczaka obsyp pozostałą zieleniną, podawaj z chlebem lavash lub pita.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na dno naczynia z cebulą możesz dodać jeszcze kilka ząbków czosnku - wzmocni to smak kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak czkmeruli - VIDEOKurczak czkmeruli - VIDEO

Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i smakuje wspaniale! Choć nazwa brzmi zagadkowo, przyrządzisz go ze składników, które zazwyczaj masz w swojej spiżarni. Oto nowe oblicze kuchni – bądź gotów na pyszną niespodziankę!

Dla kogo?

Miłośnicy intensywnie pachnących dań – łączcie się! Najlepiej przy jednym stole, na którym panuje klimat malowniczej Gruzji. Wydawało ci się, że o kurczaku wiesz wszystko? W wydaniu czkmeruli wciąż potrafi zaskoczyć!

Na jaką okazję?

Czasami zmęczenie dopada każdego kucharza… Kurczak czkmeruli to niezawodne „koło ratunkowe”. Na przyrządzenie potrawy poświęcisz 10 minut, potem czas na pieczenie. Wygodnie i pysznie – takie gotowanie lubimy!

Czy wiesz, że?

W potrawie można wyczuć intensywny smak i aromat czosnku.