Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
chleb:
500 gramów
0.5 łyżeczki
12 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
nadzienie:
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
250 gramów
80 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz mąkę, drożdże, sól z wodą i jajkiem aż ciasto będzie gładkie. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h.
Krok 2
W między czasie odcedź fasolkę. Poszatkuj cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Szpinak umyj, osusz, dobrze porwij i wraz z fasolką dodaj do podsmażonej cebuli.
Krok 3
Dodaj orzechy oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut aż szpinak zmięknie. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Teraz wróć do ciasta. Podziel je na 8 części i uformuj kulki. Rozwałkuj każdą na grubość 1 cm.
Krok 5
Na czterech krążkach połóż nadzienie (jeśli Ci zostanie podasz je osobno), przykryj kolejnym krążkiem i dobrze sklej brzegi. Powinny powstać cztery okrągłe, płaskie chlebki.
Krok 6
Chlebki smaż na suche patelni po ok 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu i bez dodatku tłuszczu. Gotowe i rumiane podawaj z pozostałym nadzieniem. Lobiani możesz dodatkowo skropić oliwą.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać czarnej fasolki w puszce możesz również użyć czerwonej. Do nadzienia możesz również dodać ser feta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardziej wnikliwie poznać te pełne niezrównanych aromatów i jedynych w swoim rodzaju receptur kulinaria. Lobiani to rodzaj gruzińskiego chlebka, który trudno porównywać do typowego pieczywa, jakie jest dostępne w polskich piekarniach. Znakiem rozpoznawczym potrawy jest wyśmienite, fasolowe nadzienie.
Dla kogo?
Zapraszamy na pokład wszystkich kucharzy-odkrywców! Dzięki przepisowi na lobiani z fasolką i szpinakiem zbliżycie się do Gruzji bez wychodzenia z domu.
Na jaką okazję?
Każde danie, które jest przygotowywane po raz pierwszy, wymaga pewnego skupienia. Wykorzystajcie wolny czas w weekend, by uświetnić gruzińskim przysmakiem niedzielny, odświętny obiad.
Czy wiesz, że?
Czarna fasola szczególnym uznaniem cieszy się w Ameryce Łacińskiej. Czego możecie się po niej spodziewać? Drobne ziarna skrywają słodki, grzybowy smak.
Dla urozmaicenia:
Gruzińskie lobiani nadaje się do zapiekania. Przed umieszczeniem w piekarniku, placki warto posmarować jogurtem wymieszanym z jajkiem.