Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

chleb:

500 gramów

0.5 łyżeczki

12 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

nadzienie:

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

250 gramów

80 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, drożdże, sól z wodą i jajkiem aż ciasto będzie gładkie. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h.

Krok 2

W między czasie odcedź fasolkę. Poszatkuj cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Szpinak umyj, osusz, dobrze porwij i wraz z fasolką dodaj do podsmażonej cebuli.

Krok 3

Dodaj orzechy oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut aż szpinak zmięknie. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Teraz wróć do ciasta. Podziel je na 8 części i uformuj kulki. Rozwałkuj każdą na grubość 1 cm.

Krok 5

Na czterech krążkach połóż nadzienie (jeśli Ci zostanie podasz je osobno), przykryj kolejnym krążkiem i dobrze sklej brzegi. Powinny powstać cztery okrągłe, płaskie chlebki.

Krok 6

Chlebki smaż na suche patelni po ok 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu i bez dodatku tłuszczu. Gotowe i rumiane podawaj z pozostałym nadzieniem. Lobiani możesz dodatkowo skropić oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać czarnej fasolki w puszce możesz również użyć czerwonej. Do nadzienia możesz również dodać ser feta.

4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 17.06.2025

    Można też upiec w piekarniku i dobrze jest później smarować placki masłem i ułożyć jeden na drugim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 19.05.2023

    A po co nam rozgrzany piekarnik ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 11.05.2020

    Oki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiemLobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem

Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardziej wnikliwie poznać te pełne niezrównanych aromatów i jedynych w swoim rodzaju receptur kulinaria. Lobiani to rodzaj gruzińskiego chlebka, który trudno porównywać do typowego pieczywa, jakie jest dostępne w polskich piekarniach. Znakiem rozpoznawczym potrawy jest wyśmienite, fasolowe nadzienie.

Dla kogo?

Zapraszamy na pokład wszystkich kucharzy-odkrywców! Dzięki przepisowi na lobiani z fasolką i szpinakiem zbliżycie się do Gruzji bez wychodzenia z domu.

Na jaką okazję?

Każde danie, które jest przygotowywane po raz pierwszy, wymaga pewnego skupienia. Wykorzystajcie wolny czas w weekend, by uświetnić gruzińskim przysmakiem niedzielny, odświętny obiad.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola szczególnym uznaniem cieszy się w Ameryce Łacińskiej. Czego możecie się po niej spodziewać? Drobne ziarna skrywają słodki, grzybowy smak.

Dla urozmaicenia:

Gruzińskie lobiani nadaje się do zapiekania. Przed umieszczeniem w piekarniku, placki warto posmarować jogurtem wymieszanym z jajkiem.