Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

chleb:

500 gramów

0.5 łyżeczki

12 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

nadzienie:

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

250 gramów

80 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, drożdże, sól z wodą i jajkiem aż ciasto będzie gładkie. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h.

Krok 2

W między czasie odcedź fasolkę. Poszatkuj cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Szpinak umyj, osusz, dobrze porwij i wraz z fasolką dodaj do podsmażonej cebuli.

Krok 3

Dodaj orzechy oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut aż szpinak zmięknie. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Teraz wróć do ciasta. Podziel je na 8 części i uformuj kulki. Rozwałkuj każdą na grubość 1 cm.

Krok 5

Na czterech krążkach połóż nadzienie (jeśli Ci zostanie podasz je osobno), przykryj kolejnym krążkiem i dobrze sklej brzegi. Powinny powstać cztery okrągłe, płaskie chlebki.

Krok 6

Chlebki smaż na suche patelni po ok 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu i bez dodatku tłuszczu. Gotowe i rumiane podawaj z pozostałym nadzieniem. Lobiani możesz dodatkowo skropić oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać czarnej fasolki w puszce możesz również użyć czerwonej. Do nadzienia możesz również dodać ser feta.

3

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 19.05.2023

    A po co nam rozgrzany piekarnik ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 11.05.2020

    Oki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kubdari - VIDEO
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

średnie

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiemLobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem

Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardziej wnikliwie poznać te pełne niezrównanych aromatów i jedynych w swoim rodzaju receptur kulinaria. Lobiani to rodzaj gruzińskiego chlebka, który trudno porównywać do typowego pieczywa, jakie jest dostępne w polskich piekarniach. Znakiem rozpoznawczym potrawy jest wyśmienite, fasolowe nadzienie.

Dla kogo?

Zapraszamy na pokład wszystkich kucharzy-odkrywców! Dzięki przepisowi na lobiani z fasolką i szpinakiem zbliżycie się do Gruzji bez wychodzenia z domu.

Na jaką okazję?

Każde danie, które jest przygotowywane po raz pierwszy, wymaga pewnego skupienia. Wykorzystajcie wolny czas w weekend, by uświetnić gruzińskim przysmakiem niedzielny, odświętny obiad.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola szczególnym uznaniem cieszy się w Ameryce Łacińskiej. Czego możecie się po niej spodziewać? Drobne ziarna skrywają słodki, grzybowy smak.

Dla urozmaicenia:

Gruzińskie lobiani nadaje się do zapiekania. Przed umieszczeniem w piekarniku, placki warto posmarować jogurtem wymieszanym z jajkiem.