Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
chleb:
500 gramów
0.5 łyżeczki
12 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
nadzienie:
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
250 gramów
80 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz mąkę, drożdże, sól z wodą i jajkiem aż ciasto będzie gładkie. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h.
Krok 2
W między czasie odcedź fasolkę. Poszatkuj cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Szpinak umyj, osusz, dobrze porwij i wraz z fasolką dodaj do podsmażonej cebuli.
Krok 3
Dodaj orzechy oraz przyprawę Knorr. Całość smaż jeszcze kilka minut aż szpinak zmięknie. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Teraz wróć do ciasta. Podziel je na 8 części i uformuj kulki. Rozwałkuj każdą na grubość 1 cm.
Krok 5
Na czterech krążkach połóż nadzienie (jeśli Ci zostanie podasz je osobno), przykryj kolejnym krążkiem i dobrze sklej brzegi. Powinny powstać cztery okrągłe, płaskie chlebki.
Krok 6
Chlebki smaż na suche patelni po ok 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu i bez dodatku tłuszczu. Gotowe i rumiane podawaj z pozostałym nadzieniem. Lobiani możesz dodatkowo skropić oliwą.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać czarnej fasolki w puszce możesz również użyć czerwonej. Do nadzienia możesz również dodać ser feta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardziej wnikliwie poznać te pełne niezrównanych aromatów i jedynych w swoim rodzaju receptur kulinaria. Lobiani to rodzaj gruzińskiego chlebka, który trudno porównywać do typowego pieczywa, jakie jest dostępne w polskich piekarniach. Znakiem rozpoznawczym potrawy jest wyśmienite, fasolowe nadzienie.
Dla kogo?
Zapraszamy na pokład wszystkich kucharzy-odkrywców! Dzięki przepisowi na lobiani z fasolką i szpinakiem zbliżycie się do Gruzji bez wychodzenia z domu.
Na jaką okazję?
Każde danie, które jest przygotowywane po raz pierwszy, wymaga pewnego skupienia. Wykorzystajcie wolny czas w weekend, by uświetnić gruzińskim przysmakiem niedzielny, odświętny obiad.
Czy wiesz, że?
Czarna fasola szczególnym uznaniem cieszy się w Ameryce Łacińskiej. Czego możecie się po niej spodziewać? Drobne ziarna skrywają słodki, grzybowy smak.
Dla urozmaicenia:
Gruzińskie lobiani nadaje się do zapiekania. Przed umieszczeniem w piekarniku, placki warto posmarować jogurtem wymieszanym z jajkiem.