Pierogi z mięsem mielonym
w stylu gruzińskim
łatwe
2503 osoby zapisały

Składniki
ciasto na pierogi:
1 kilogram
2 sztuki
300 mililitrów
farsz:
150 gramów
1 opakowanie
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Krok 2
W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chilli i czosnkiem, dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.

Krok 4
Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.

Krok 5
W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5- 7 minut.


Dobra rada:
Pierogi jedz trzymając za zgrubiałą część wysysając powstały w środku sok.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem mielonym
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy mieszkańcy tego kraju słusznie się nim zachwycają? Warto się o tym przekonać, wziąć do ręki przepis na gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i zaprosić kaukaskie klimaty do swojego domu. Zresztą sława klasycznych pierogów z mięsem mielonym już dawno przekroczyła gruzińskie granice, stając się przysmakiem rozchwytywanym także w innych krajach.
Dla kogo?
Pierogi gruzińskie to danie, które cieszy się międzynarodowym uznaniem i sławą. Skuszą one każdego, kto jest zwolennikiem potraw tradycyjnych i mięsnych. Masz ochotę odświeżyć swój tradycyjny przepis na pierogi z mięsem mielonym, z którego korzystasz na co dzień? Popieramy ten pomysł całkowicie! Pierogi z mięsem w nieco odmienionej formie posmakują także dzieciom, szczególnie kiedy mogą pomóc w ich przygotowywaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha tych faszerowanych klusek.
Na jaką okazję?
Klasyczne pierogi z mięsem mielonym to niezawodny pomysł na obiad, codzienny bądź od święta. Przygotowane w stylu gruzińskim podkreślą charakter każdego posiłku. Bez trudu udowodnisz każdemu niedowiarkowi, że pierogi z mięsa mielonego to potrawa, której nie należy kojarzyć wyłącznie z barami mlecznymi.
Czy wiesz, że?
Gruzini pierogi z mięsem zjadają rękoma w określony sposób: łapią pierożka za czubek, nagryzają, wypijają rosół oraz jedzą to, co zostało. Spożywanie tych wyśmienitych pierogów z mięsem mielonym staje się więc bardzo oryginalnym rytuałem.
Dla urozmaicenia:
Pierogi chinkali tradycyjnie robi się z mięsem. Zapewne każda gruzińska gospodyni ma swój sprawdzony patent na farsz na pierogi z mięsem mielonym. Czy w grę wchodzi jednak zrobienie wegetariańskiego nadzienia? Jasna sprawa! Zamiast przygotowywać pierogi z mięsa mielonego można dla odmiany faszerować ciasto np. grzybami oraz ziemniakami.