Pierogi z mięsem mielonym

w stylu gruzińskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

480 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1092 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2064 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

1 kilogram

2 sztuki

300 mililitrów

farsz:

150 gramów

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chilli i czosnkiem, dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5- 7 minut.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierogi jedz trzymając za zgrubiałą część wysysając powstały w środku sok.

130

Opinie o przepisie

  • Gabi Ziółkowska

    Gabi Ziółkowska

    Tego lata bylam w Gruzji i tez delektowalam się nimi☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kowalski

    Grzegorz Kowalski

    Jadlem w Gruzji w małych knajpkach są super i do tego domowe wino

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Zdunek

    Wioleta Zdunek

    jadłam w Tibilisi, są cudowne, niesamowite w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Ki

    Eva Ki

    Gosia zrób nam pierogów!!!! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Pyrek

    Bogumila Pyrek

    a bez miesa jagniecego moze byc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Król

    Elżbieta Król

    Jadłam w Gruzji były cudowne smak pamiętam do dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek

    W gruzińskich pierogach , które są pyszne ... nie ma przyprawy Knorr ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Baranowska

    Dorota Baranowska

    Tylko gdzie można kupić jagniecinę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dulik

    Beata Dulik

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wojna

    Agnieszka Wojna

    robiłam, są boskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel De

    Pawel De

    Gabriela Coulson

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za

    uwielbiam pierogi z mięsem, ale takiej wersji jeszcze nie próbowalam - coś czuję, że w weekend nadejdzie ten moment ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal

    Lubimy .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władimir Władimirowicz

    Władimir Władimirowicz

    Szarpał bym jak Reksio szynkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rosinska

    Maria Rosinska

    Na

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Lobaty

    Elzbieta Lobaty

    Jak zwał tak zwał ☺ ważne że pyszne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski

    Pielmieni? sakiewki? dupa tam to normalne pierogi z mięsem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pit Er

    Pit Er

    Piermieni!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szwed

    Krzysztof Szwed

    Jedyna zmiana w tym wszystkim to jagnięcina tak ogólnie to danie jest polskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Podruczna

    Małgorzata Podruczna

    Są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Szczęsna

    Małgosia Szczęsna

    Robiłam podobne tylko z mięsa mielonego z indyka z kolendra a do tego sos: limonka, sos sojowy, posiekana kolendra ,macza się w sosie jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Pierogi gruzińskie różnią się od klasycznych (polskich) nie tylko kształtem, ale też większą elastycznością ciasta oraz obowiązkowym dodatkiem świeżej kolendry. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Miszta

    Barbara Miszta

    Kołduny ,malutkie pierożki nadziewane surową ,mieloną albo dartą ,przyprawioną wołowiną gotowane w rosole to pyszne polskie ,kresowe danie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kubicka

    Anna Kubicka

    a czym sie róznia ? tylko ksztaltem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Laskowicz

    Halina Laskowicz

    Wyglądają na pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tabaka

    Agnieszka Tabaka

    Ja takie robię dodaje poszatkowane liście kapusty pekińskiej wcześniej je sole i płukam by zmiękły ale dodaje zwykłej wody przegotowanej sa przyprawy to nie musi być rosół, są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Rafał Bliszczak

    Paweł Rafał Bliszczak

    Robiłem takie zanim stało się to modne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł

    lubię takie pierogi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek

    Te pierogi muszą być OKROPNE !!! Przyprawa Knorr , kostka rosołowa Knorr .... !!! Szkoda że mąka nie jest z Knorra !! i do tego mięso w kawałku , a nie mielone .... !!! SAMA CHEMIA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Koziorowski

    Jacek Koziorowski

    Przepis to ja znam !pytanie zasadnicze ? co i jak wykombinować bym mógł to cudo skonsumować.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem mielonymPierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy mieszkańcy tego kraju słusznie się nim zachwycają? Warto się o tym przekonać, wziąć do ręki przepis na gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i zaprosić kaukaskie klimaty do swojego domu.

Dla kogo?

Pierogi gruzińskie to danie, które cieszy się międzynarodowym uznaniem i sławą. Skuszą one każdego, kto jest zwolennikiem potraw tradycyjnych i mięsnych. Pierogi z mięsem posmakują także dzieciom, szczególnie kiedy mogą pomóc w ich przygotowywaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha tych faszerowanych klusek.

Na jaką okazję?

Pierogi z mięsem mielonym to niezawodny pomysł na obiad, codzienny bądź od święta. Przygotowane w stylu gruzińskim podkreślą charakter każdego posiłku. 

Czy wiesz, że?

Gruzini pierogi z mięsem zjadają rękoma w określony sposób: łapią pierożka za czubek, nagryzają, wypijają rosół oraz jedzą to, co zostało.

Dla urozmaicenia: 

Pierogi chinkali tradycyjnie robi się z mięsem. Można jednak faszerować je np. grzybami, słonym serem oraz ziemniakami.