Pierogi z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem mielonym

w stylu gruzińskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

1 kilogram

2 sztuki

300 mililitrów

farsz:

150 gramów

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chilli i czosnkiem, dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5- 7 minut.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierogi jedz trzymając za zgrubiałą część wysysając powstały w środku sok.

130

Opinie o przepisie

  • Gabi Ziółkowska

    Gabi Ziółkowska , 29.08.2016

    Tego lata bylam w Gruzji i tez delektowalam się nimi☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kowalski

    Grzegorz Kowalski , 29.08.2016

    Jadlem w Gruzji w małych knajpkach są super i do tego domowe wino

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Zdunek

    Wioleta Zdunek , 29.08.2016

    jadłam w Tibilisi, są cudowne, niesamowite w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Ki

    Eva Ki , 29.08.2016

    Gosia zrób nam pierogów!!!! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Pyrek

    Bogumila Pyrek , 29.08.2016

    a bez miesa jagniecego moze byc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Król

    Elżbieta Król , 29.08.2016

    Jadłam w Gruzji były cudowne smak pamiętam do dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 29.08.2016

    W gruzińskich pierogach , które są pyszne ... nie ma przyprawy Knorr ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Baranowska

    Dorota Baranowska , 29.08.2016

    Tylko gdzie można kupić jagniecinę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dulik

    Beata Dulik , 28.08.2016

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wojna

    Agnieszka Wojna , 28.08.2016

    robiłam, są boskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel De

    Pawel De , 28.08.2016

    Gabriela Coulson

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za , 25.08.2016

    uwielbiam pierogi z mięsem, ale takiej wersji jeszcze nie próbowalam - coś czuję, że w weekend nadejdzie ten moment ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal , 20.08.2016

    Lubimy .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władimir Władimirowicz

    Władimir Władimirowicz , 20.08.2016

    Szarpał bym jak Reksio szynkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rosinska

    Maria Rosinska , 20.08.2016

    Na

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Lobaty

    Elzbieta Lobaty , 20.08.2016

    Jak zwał tak zwał ☺ ważne że pyszne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski , 20.08.2016

    Pielmieni? sakiewki? dupa tam to normalne pierogi z mięsem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pit Er

    Pit Er , 20.08.2016

    Piermieni!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szwed

    Krzysztof Szwed , 13.08.2016

    Jedyna zmiana w tym wszystkim to jagnięcina tak ogólnie to danie jest polskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Podruczna

    Małgorzata Podruczna , 13.08.2016

    Są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Szczęsna

    Małgosia Szczęsna , 12.08.2016

    Robiłam podobne tylko z mięsa mielonego z indyka z kolendra a do tego sos: limonka, sos sojowy, posiekana kolendra ,macza się w sosie jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.08.2016

    Pierogi gruzińskie różnią się od klasycznych (polskich) nie tylko kształtem, ale też większą elastycznością ciasta oraz obowiązkowym dodatkiem świeżej kolendry. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Miszta

    Barbara Miszta , 12.08.2016

    Kołduny ,malutkie pierożki nadziewane surową ,mieloną albo dartą ,przyprawioną wołowiną gotowane w rosole to pyszne polskie ,kresowe danie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kubicka

    Anna Kubicka , 12.08.2016

    a czym sie róznia ? tylko ksztaltem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Laskowicz

    Halina Laskowicz , 05.08.2016

    Wyglądają na pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tabaka

    Agnieszka Tabaka , 05.08.2016

    Ja takie robię dodaje poszatkowane liście kapusty pekińskiej wcześniej je sole i płukam by zmiękły ale dodaje zwykłej wody przegotowanej sa przyprawy to nie musi być rosół, są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Rafał Bliszczak

    Paweł Rafał Bliszczak , 05.08.2016

    Robiłem takie zanim stało się to modne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 05.08.2016

    lubię takie pierogi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 05.08.2016

    Te pierogi muszą być OKROPNE !!! Przyprawa Knorr , kostka rosołowa Knorr .... !!! Szkoda że mąka nie jest z Knorra !! i do tego mięso w kawałku , a nie mielone .... !!! SAMA CHEMIA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Koziorowski

    Jacek Koziorowski , 04.08.2016

    Przepis to ja znam !pytanie zasadnicze ? co i jak wykombinować bym mógł to cudo skonsumować.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem mielonymPierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy mieszkańcy tego kraju słusznie się nim zachwycają? Warto się o tym przekonać, wziąć do ręki przepis na gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i zaprosić kaukaskie klimaty do swojego domu.

Dla kogo?

Pierogi gruzińskie to danie, które cieszy się międzynarodowym uznaniem i sławą. Skuszą one każdego, kto jest zwolennikiem potraw tradycyjnych i mięsnych. Pierogi z mięsem posmakują także dzieciom, szczególnie kiedy mogą pomóc w ich przygotowywaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha tych faszerowanych klusek.

Na jaką okazję?

Pierogi z mięsem mielonym to niezawodny pomysł na obiad, codzienny bądź od święta. Przygotowane w stylu gruzińskim podkreślą charakter każdego posiłku. 

Czy wiesz, że?

Gruzini pierogi z mięsem zjadają rękoma w określony sposób: łapią pierożka za czubek, nagryzają, wypijają rosół oraz jedzą to, co zostało.

Dla urozmaicenia: 

Pierogi chinkali tradycyjnie robi się z mięsem. Można jednak faszerować je np. grzybami, słonym serem oraz ziemniakami.