Pierogi z mięsem mielonym
w stylu gruzińskim
łatwe
2201 osób zapisało
Składniki
ciasto na pierogi:
1 kilogram
2 sztuki
300 mililitrów
farsz:
150 gramów
1 opakowanie
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chilli i czosnkiem, dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.
Krok 4
Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.
Krok 5
W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5- 7 minut.
Dobra rada:
Pierogi jedz trzymając za zgrubiałą część wysysając powstały w środku sok.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem mielonym
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy mieszkańcy tego kraju słusznie się nim zachwycają? Warto się o tym przekonać, wziąć do ręki przepis na gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i zaprosić kaukaskie klimaty do swojego domu.
Dla kogo?
Pierogi gruzińskie to danie, które cieszy się międzynarodowym uznaniem i sławą. Skuszą one każdego, kto jest zwolennikiem potraw tradycyjnych i mięsnych. Pierogi z mięsem posmakują także dzieciom, szczególnie kiedy mogą pomóc w ich przygotowywaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie kocha tych faszerowanych klusek.
Na jaką okazję?
Pierogi z mięsem mielonym to niezawodny pomysł na obiad, codzienny bądź od święta. Przygotowane w stylu gruzińskim podkreślą charakter każdego posiłku.
Czy wiesz, że?
Gruzini pierogi z mięsem zjadają rękoma w określony sposób: łapią pierożka za czubek, nagryzają, wypijają rosół oraz jedzą to, co zostało.
Dla urozmaicenia:
Pierogi chinkali tradycyjnie robi się z mięsem. Można jednak faszerować je np. grzybami, słonym serem oraz ziemniakami.