Pierogi z mięsem mielonym - przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem mielonym

w stylu gruzińskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

109

640 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pierogi:

1 kilogram

2 sztuki

300 mililitrów

farsz:

150 gramów

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chilli i czosnkiem, dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5- 7 minut.

Pierogi z mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierogi jedz trzymając za zgrubiałą część wysysając powstały w środku sok.

131

Opinie o przepisie

  • Kornelia

    Kornelia , 12.12.2021

    TAK : Uwielbiamy pierogi z tego przepisu - raz w miesiącu goszczą na moim stole - zmodyfikowałam przepis i do mięsa dodaję pół szklanki mleka. Mleko nadaje delikatny smak - rozpływa się w ustach. Brzmi banalnie a ile zmienia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabi Ziółkowska

    Gabi Ziółkowska , 29.08.2016

    Tego lata bylam w Gruzji i tez delektowalam się nimi☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kowalski

    Grzegorz Kowalski , 29.08.2016

    Jadlem w Gruzji w małych knajpkach są super i do tego domowe wino

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Zdunek

    Wioleta Zdunek , 29.08.2016

    jadłam w Tibilisi, są cudowne, niesamowite w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Ki

    Eva Ki , 29.08.2016

    Gosia zrób nam pierogów!!!! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Pyrek

    Bogumila Pyrek , 29.08.2016

    a bez miesa jagniecego moze byc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Król

    Elżbieta Król , 29.08.2016

    Jadłam w Gruzji były cudowne smak pamiętam do dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 29.08.2016

    W gruzińskich pierogach , które są pyszne ... nie ma przyprawy Knorr ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Baranowska

    Dorota Baranowska , 29.08.2016

    Tylko gdzie można kupić jagniecinę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dulik

    Beata Dulik , 28.08.2016

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wojna

    Agnieszka Wojna , 28.08.2016

    robiłam, są boskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel De

    Pawel De , 28.08.2016

    Gabriela Coulson

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Za

    Gabriela Za , 25.08.2016

    uwielbiam pierogi z mięsem, ale takiej wersji jeszcze nie próbowalam - coś czuję, że w weekend nadejdzie ten moment ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal , 20.08.2016

    Lubimy .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władimir Władimirowicz

    Władimir Władimirowicz , 20.08.2016

    Szarpał bym jak Reksio szynkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rosinska

    Maria Rosinska , 20.08.2016

    Na

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Lobaty

    Elzbieta Lobaty , 20.08.2016

    Jak zwał tak zwał ☺ ważne że pyszne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski , 20.08.2016

    Pielmieni? sakiewki? dupa tam to normalne pierogi z mięsem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pit Er

    Pit Er , 20.08.2016

    Piermieni!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szwed

    Krzysztof Szwed , 13.08.2016

    Jedyna zmiana w tym wszystkim to jagnięcina tak ogólnie to danie jest polskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Podruczna

    Małgorzata Podruczna , 13.08.2016

    Są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Szczęsna

    Małgosia Szczęsna , 12.08.2016

    Robiłam podobne tylko z mięsa mielonego z indyka z kolendra a do tego sos: limonka, sos sojowy, posiekana kolendra ,macza się w sosie jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.08.2016

    Pierogi gruzińskie różnią się od klasycznych (polskich) nie tylko kształtem, ale też większą elastycznością ciasta oraz obowiązkowym dodatkiem świeżej kolendry. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Miszta

    Barbara Miszta , 12.08.2016

    Kołduny ,malutkie pierożki nadziewane surową ,mieloną albo dartą ,przyprawioną wołowiną gotowane w rosole to pyszne polskie ,kresowe danie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kubicka

    Anna Kubicka , 12.08.2016

    a czym sie róznia ? tylko ksztaltem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Laskowicz

    Halina Laskowicz , 05.08.2016

    Wyglądają na pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tabaka

    Agnieszka Tabaka , 05.08.2016

    Ja takie robię dodaje poszatkowane liście kapusty pekińskiej wcześniej je sole i płukam by zmiękły ale dodaje zwykłej wody przegotowanej sa przyprawy to nie musi być rosół, są pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Rafał Bliszczak

    Paweł Rafał Bliszczak , 05.08.2016

    Robiłem takie zanim stało się to modne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 05.08.2016

    lubię takie pierogi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 05.08.2016

    Te pierogi muszą być OKROPNE !!! Przyprawa Knorr , kostka rosołowa Knorr .... !!! Szkoda że mąka nie jest z Knorra !! i do tego mięso w kawałku , a nie mielone .... !!! SAMA CHEMIA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem mielonymPierogi z mięsem mielonym

Chcesz spróbować kuchni świata bez wychodzenia z domu? Mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki naszym przepisom przeniesiesz się w dowolne miejsce na świecie bez konieczności wsiadania do samolotu. Przed Tobą znakomita receptura na wyjątkowo aromatyczne pierogi z mięsem mielonym. Z jakiej kuchni pochodzą? Podpowiedź – nieco różnią się od polskiej receptury, która od lat gości w naszych domach. Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy mieszkańcy tego kraju słusznie się nim zachwycają? Warto się o tym przekonać, wziąć do ręki przepis na gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i zaprosić kaukaskie klimaty do swojego domu. Zresztą sława klasycznych pierogów z mięsem mielonym już dawno przekroczyła gruzińskie granice, stając się przysmakiem rozchwytywanym także w innych krajach. Koniecznie zostań z nami i poznaj wyjątkowe walory tego dania. Nasza lista składników nie jest długa, a dzięki nim przygotujesz najlepsze pierogi z mięsem mielonym! To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania?

Czy wiesz, że?

Pierożki chinkali to gruzińskie kluseczki w formie sakiewki. W klasycznej recepturze najczęściej znajdziesz mięso baranie, jednak śmiało możesz także wykorzystać do przygotowań wieprzowinę lub wołowinę. Dobierz rodzaj mięsa według własnych upodobań. Ważny jest także sposób jedzenia chinkali. Jak myślisz, czy w tym przypadku potrzebne są sztućce? Niekoniecznie! Gruzini pierogi z mięsem zjadają rękoma w określony sposób: łapią pierożka za czubek, nagryzają, wypijają rosół oraz jedzą to, co zostało. Spożywanie tych wyśmienitych pierogów z mięsem mielonym staje się więc bardzo oryginalnym rytuałem. Koniecznie zdecyduj się na przygotowanie gruzińskiej uczty z tym daniem w roli głównej. Nie zapomnij jednak przekazać przyjaciołom ważnych informacji na temat jedzenia tego przysmaku. Chinkali jedzone rękami to nie tylko sposób na smaczne danie w menu, ale także część wyjątkowego rytuału zapoczątkowanego przez Gruzinów. W Gruzji jedzenie chinkali jest również testem umiejętności kulinarnej. Mówi się, że doskonałe pierogi z mięsa mielonego, to takie, które w trakcie gotowania zatrzymują wszystkie soki wewnątrz, tworząc soczyste nadzienie. W związku z tym prawdziwy znawca potrafi ocenić umiejętności kucharza po tym, jak skrupulatnie udało mu się utrzymać smakową esencję w środku pieroga. Skusisz się na ucztę w takim wydaniu? Mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Ci do gustu!

Dla urozmaicenia:

Pierogi chinkali tradycyjnie robi się z mięsem. Zapewne każda gruzińska gospodyni ma swój sprawdzony patent na farsz na pierogi z mięsem mielonym. Czy w grę wchodzi jednak zrobienie wegetariańskiego nadzienia? Jasna sprawa! Zamiast przygotowywać pierogi z mięsa mielonego, można dla odmiany faszerować ciasto np. grzybami oraz ziemniakami. Zadbaj także o dodatki do tych smakowitych kluseczek, gdyż nie tylko farsz na pierogi z mięsem mielonym decyduje o sukcesie dania! Zaserwuj chinkali z zimną śmietaną, która doskonale uzupełni smak mięsa z pierożków. Dobrze sprawdzi się także ostra musztarda wschodnia, która wprowadzi do przepisu odrobinę pikanterii. Jeżeli zastanawiasz się nad sosem do chinkali, to odradzamy Ci ten pomysł. Ze względu na bulion znajdujący się w środku pierożków nie powinno się zanurzać pierożków w rzadkich substancjach. Stosuj się do naszych porad, a danie wyjdzie idealnie! Nie zapomnij podzielić się z nami opinią. Napisz w komentarzu, jak udały Ci się pierożki z mięsem mielonym i czy wszystko Ci smakowało. Mamy nadzieję, że tak!