
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.

Krok 4
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 5
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z grzybami – kurkami
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego w Polsce dania. Ich podstawę stanowi ciasto. Pamiętaj, że musi być elastyczne (dodaj więcej wody, kiedy zajdzie taka potrzeba). Owiń je w folię spożywczą i odstaw na bok. Następnie rozwałkuj i wytnij kręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Usmaż resztę składników na patelni (kurki ewentualnie zastąp świeżymi borowikami albo podgrzybkami). Przypraw gałązkami tymianku, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy spod grzybów odparuje płyn i powstanie masa o zwartej konsystencji, przestudź ją i połącz z wędzonym oscypkiem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie miało ciekawy posmak. Następnie uformuj pierogi, zwilżając lekko brzegi ciasta wodą, dzięki czemu łatwo się zlepią. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Alternatywą dla tego sposobu przyrządzenia może być również podsmażenie ich na patelni. Boczek i cebulę przypiecz, a całość ozdób gałązką tymianku lub posyp posiekanym szczypiorkiem.