Pierogi z grzybami – kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

71 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 3

Krok 4

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybami – kurkami Pierogi z grzybami – kurkami

Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego w Polsce dania. Ich podstawę stanowi ciasto. Pamiętaj, że musi być elastyczne (dodaj więcej wody, kiedy zajdzie taka potrzeba). Owiń je w folię spożywczą i odstaw na bok. Następnie rozwałkuj i wytnij kręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Usmaż resztę składników na patelni (kurki ewentualnie zastąp świeżymi borowikami albo podgrzybkami). Przypraw gałązkami tymianku, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy spod grzybów odparuje płyn i powstanie masa o zwartej konsystencji, przestudź ją i połącz z wędzonym oscypkiem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie miało ciekawy posmak. Następnie uformuj pierogi, zwilżając lekko brzegi ciasta wodą, dzięki czemu łatwo się zlepią. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Alternatywą dla tego sposobu przyrządzenia może być również podsmażenie ich na patelni. Boczek i cebulę przypiecz, a całość ozdób gałązką tymianku lub posyp posiekanym szczypiorkiem.