
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.

Krok 4
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 5
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z grzybami – kurkami
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego w Polsce dania. Ich podstawę stanowi ciasto. Pamiętaj, że musi być elastyczne (dodaj więcej wody, kiedy zajdzie taka potrzeba). Owiń je w folię spożywczą i odstaw na bok. Następnie rozwałkuj i wytnij kręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Usmaż resztę składników na patelni (kurki ewentualnie zastąp świeżymi borowikami albo podgrzybkami). Przypraw gałązkami tymianku, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy spod grzybów odparuje płyn i powstanie masa o zwartej konsystencji, przestudź ją i połącz z wędzonym oscypkiem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie miało ciekawy posmak. Następnie uformuj pierogi, zwilżając lekko brzegi ciasta wodą, dzięki czemu łatwo się zlepią. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Alternatywą dla tego sposobu przyrządzenia może być również podsmażenie ich na patelni. Boczek i cebulę przypiecz, a całość ozdób gałązką tymianku lub posyp posiekanym szczypiorkiem.


































