
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.

Krok 4
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 5
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z grzybami – kurkami
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego w Polsce dania. Ich podstawę stanowi ciasto. Pamiętaj, że musi być elastyczne (dodaj więcej wody, kiedy zajdzie taka potrzeba). Owiń je w folię spożywczą i odstaw na bok. Następnie rozwałkuj i wytnij kręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Usmaż resztę składników na patelni (kurki ewentualnie zastąp świeżymi borowikami albo podgrzybkami). Przypraw gałązkami tymianku, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy spod grzybów odparuje płyn i powstanie masa o zwartej konsystencji, przestudź ją i połącz z wędzonym oscypkiem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie miało ciekawy posmak. Następnie uformuj pierogi, zwilżając lekko brzegi ciasta wodą, dzięki czemu łatwo się zlepią. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Alternatywą dla tego sposobu przyrządzenia może być również podsmażenie ich na patelni. Boczek i cebulę przypiecz, a całość ozdób gałązką tymianku lub posyp posiekanym szczypiorkiem.