Pierogi z grzybami – kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami – kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

153 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 3

Krok 4

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Pierogi z grzybami – kurkami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami – kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybami – kurkami Pierogi z grzybami – kurkami

Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego w Polsce dania. Ich podstawę stanowi ciasto. Pamiętaj, że musi być elastyczne (dodaj więcej wody, kiedy zajdzie taka potrzeba). Owiń je w folię spożywczą i odstaw na bok. Następnie rozwałkuj i wytnij kręgi za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Usmaż resztę składników na patelni (kurki ewentualnie zastąp świeżymi borowikami albo podgrzybkami). Przypraw gałązkami tymianku, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy spod grzybów odparuje płyn i powstanie masa o zwartej konsystencji, przestudź ją i połącz z wędzonym oscypkiem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie miało ciekawy posmak. Następnie uformuj pierogi, zwilżając lekko brzegi ciasta wodą, dzięki czemu łatwo się zlepią. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Alternatywą dla tego sposobu przyrządzenia może być również podsmażenie ich na patelni. Boczek i cebulę przypiecz, a całość ozdób gałązką tymianku lub posyp posiekanym szczypiorkiem.