Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
40 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiel w maszynce mięso i słoninę.
Krok 2
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
Krok 3
Połącz mięso z cebulą, wbij 1 jajko i przypraw gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.
Krok 4
Mąkę połącz z pozostałymi jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.
Krok 5
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj na każdy krążek farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 6
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj tak długo, aż wypłyną. Ugotowane podaj ze stopionym masłem lub smażone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowywaną wyłącznie z okazji świąt. Każde święto charakteryzował inny kształt i farsz pierogów. Dziś są lepione bez specjalnej okazji, więc spróbuj je zrobić, choćby teraz! Do przygotowania farszu do pierogów nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso z rosołu zmielone z kawałkiem słoniny, podsmażona cebulka, jajko, szczypta soli, gałka muszkatołowa i uniwersalna przyprawa Delikat Knorr. Farsz nałóż na krążki ciasta pierogowego, zlep brzegi i gotuj we wrzącej lekko słonej wodzie dotąd, aż pierogi same wypłyną na jej powierzchnię. Pierogi można podawać zaraz po gotowaniu, będą wtedy miękkie i puszyste. Dla zwolenników bardziej intensywnych smaków polecamy obsmażyć pierogi na złoto na patelni, po czym posypać startym żółtym serem. Chrupiąca skórka, delikatne mięso i wyraziste przyprawy z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Pierogi z mięsem podaj na talerzu ozdobionym świeżą natką pietruszki.