Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
40 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiel w maszynce mięso i słoninę.
Krok 2
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
Krok 3
Połącz mięso z cebulą, wbij 1 jajko i przypraw gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.
Krok 4
Mąkę połącz z pozostałymi jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.
Krok 5
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj na każdy krążek farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 6
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj tak długo, aż wypłyną. Ugotowane podaj ze stopionym masłem lub smażone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowywaną wyłącznie z okazji świąt. Każde święto charakteryzował inny kształt i farsz pierogów. Dziś są lepione bez specjalnej okazji, więc spróbuj je zrobić, choćby teraz! Do przygotowania farszu do pierogów nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso z rosołu zmielone z kawałkiem słoniny, podsmażona cebulka, jajko, szczypta soli, gałka muszkatołowa i uniwersalna przyprawa Delikat Knorr. Farsz nałóż na krążki ciasta pierogowego, zlep brzegi i gotuj we wrzącej lekko słonej wodzie dotąd, aż pierogi same wypłyną na jej powierzchnię. Pierogi można podawać zaraz po gotowaniu, będą wtedy miękkie i puszyste. Dla zwolenników bardziej intensywnych smaków polecamy obsmażyć pierogi na złoto na patelni, po czym posypać startym żółtym serem. Chrupiąca skórka, delikatne mięso i wyraziste przyprawy z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Pierogi z mięsem podaj na talerzu ozdobionym świeżą natką pietruszki.