Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

1 pęczek

1

6 sztuk

2 sztuki

200 gramów

500 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

null

null

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wrząca wodą suszone grzyby. Z mąki, jajek, szczypty soli i oleju zagnieć i wyrób jednolite ciasto.

Krok 2

Posiekaj pieczarki, szalotki i zieleninę. Odcedź prawdziwki, pokrój je - pozostaw wodę, w której się moczyły.

Krok 3

Na oliwie podsmaż grzyby z szalotkami, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 zieleniny - dopraw do smaku. Wymieszaj, 1/3 farszu odłóż. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko, na jednej połowie ułóż łyżeczką farsz (co 5 cm). Puste miejsca między nimi zwilż wodą. Przykryj drugą połową ciasta.

Krok 4

Radełkiem lub kółkiem do pizzy wykrój kwadraciki o boku 5 cm. Gotowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę gr. 1 cm i wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr. Usmaż. Zdejmij z patelni, do pozostałego tłuszczu dodaj odłożony farsz, wlej wodę, w której moczyły się grzyby i resztę śmietany. Zagotuj.

Krok 6

Zagęść zasmażką, dopraw do smaku, dodaj mięso i resztę zieleniny. Pierogi podawaj polane mięsnym sosem i udekorowane świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej