Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1

20 gramów

200 gramów

6 sztuk

350 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wrząca wodą suszone grzyby. Z mąki, jajek, szczypty soli i oleju zagnieć i wyrób jednolite ciasto.

Krok 2

Posiekaj pieczarki, szalotki i zieleninę. Odcedź prawdziwki, pokrój je - pozostaw wodę, w której się moczyły.

Krok 3

Na oliwie podsmaż grzyby z szalotkami, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 zieleniny - dopraw do smaku. Wymieszaj, 1/3 farszu odłóż. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko, na jednej połowie ułóż łyżeczką farsz (co 5 cm). Puste miejsca między nimi zwilż wodą. Przykryj drugą połową ciasta.

Krok 4

Radełkiem lub kółkiem do pizzy wykrój kwadraciki o boku 5 cm. Gotowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę gr. 1 cm i wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr. Usmaż. Zdejmij z patelni, do pozostałego tłuszczu dodaj odłożony farsz, wlej wodę, w której moczyły się grzyby i resztę śmietany. Zagotuj.

Krok 6

Zagęść zasmażką, dopraw do smaku, dodaj mięso i resztę zieleniny. Pierogi podawaj polane mięsnym sosem i udekorowane świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej