Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem
trudne
13 osób zapisało

Składniki
350 mililitrów
1 łyżka
200 gramów
1 pęczek
1
6 sztuk
2 sztuki
200 gramów
500 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
null
null
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej wrząca wodą suszone grzyby. Z mąki, jajek, szczypty soli i oleju zagnieć i wyrób jednolite ciasto.
Krok 2
Posiekaj pieczarki, szalotki i zieleninę. Odcedź prawdziwki, pokrój je - pozostaw wodę, w której się moczyły.
Krok 3
Na oliwie podsmaż grzyby z szalotkami, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 zieleniny - dopraw do smaku. Wymieszaj, 1/3 farszu odłóż. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko, na jednej połowie ułóż łyżeczką farsz (co 5 cm). Puste miejsca między nimi zwilż wodą. Przykryj drugą połową ciasta.
Krok 4
Radełkiem lub kółkiem do pizzy wykrój kwadraciki o boku 5 cm. Gotowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, wyjmuj łyżką cedzakową.
Krok 5
Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę gr. 1 cm i wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr. Usmaż. Zdejmij z patelni, do pozostałego tłuszczu dodaj odłożony farsz, wlej wodę, w której moczyły się grzyby i resztę śmietany. Zagotuj.
Krok 6
Zagęść zasmażką, dopraw do smaku, dodaj mięso i resztę zieleniny. Pierogi podawaj polane mięsnym sosem i udekorowane świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej