Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem
trudne
10 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1
20 gramów
200 gramów
6 sztuk
350 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej wrząca wodą suszone grzyby. Z mąki, jajek, szczypty soli i oleju zagnieć i wyrób jednolite ciasto.
Krok 2
Posiekaj pieczarki, szalotki i zieleninę. Odcedź prawdziwki, pokrój je - pozostaw wodę, w której się moczyły.
Krok 3
Na oliwie podsmaż grzyby z szalotkami, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 zieleniny - dopraw do smaku. Wymieszaj, 1/3 farszu odłóż. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko, na jednej połowie ułóż łyżeczką farsz (co 5 cm). Puste miejsca między nimi zwilż wodą. Przykryj drugą połową ciasta.
Krok 4
Radełkiem lub kółkiem do pizzy wykrój kwadraciki o boku 5 cm. Gotowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, wyjmuj łyżką cedzakową.
Krok 5
Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę gr. 1 cm i wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr. Usmaż. Zdejmij z patelni, do pozostałego tłuszczu dodaj odłożony farsz, wlej wodę, w której moczyły się grzyby i resztę śmietany. Zagotuj.
Krok 6
Zagęść zasmażką, dopraw do smaku, dodaj mięso i resztę zieleniny. Pierogi podawaj polane mięsnym sosem i udekorowane świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej