Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

1 pęczek

1

6 sztuk

2 sztuki

200 gramów

500 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

null

null

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wrząca wodą suszone grzyby. Z mąki, jajek, szczypty soli i oleju zagnieć i wyrób jednolite ciasto.

Krok 2

Posiekaj pieczarki, szalotki i zieleninę. Odcedź prawdziwki, pokrój je - pozostaw wodę, w której się moczyły.

Krok 3

Na oliwie podsmaż grzyby z szalotkami, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 zieleniny - dopraw do smaku. Wymieszaj, 1/3 farszu odłóż. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko, na jednej połowie ułóż łyżeczką farsz (co 5 cm). Puste miejsca między nimi zwilż wodą. Przykryj drugą połową ciasta.

Krok 4

Radełkiem lub kółkiem do pizzy wykrój kwadraciki o boku 5 cm. Gotowe pierożki ugotuj w osolonym wrzątku, wyjmuj łyżką cedzakową.

Krok 5

Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę gr. 1 cm i wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr. Usmaż. Zdejmij z patelni, do pozostałego tłuszczu dodaj odłożony farsz, wlej wodę, w której moczyły się grzyby i resztę śmietany. Zagotuj.

Krok 6

Zagęść zasmażką, dopraw do smaku, dodaj mięso i resztę zieleniny. Pierogi podawaj polane mięsnym sosem i udekorowane świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej