Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 szklanki

1 szczypta

0.5 kilograma

2 dekagramy

1 szczypta

0.25 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać wodą i moczyć przez godzinę . Zalać świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować 15 minut. Grzyby odcedzić zachowując wodę w której się gotowały. Drobno pokroić .

Krok 2

Kiszoną kapustę opłukać jeśli jest za kwaśna . Zalać wodą ( dodając wodę z gotowania grzybów ) i gotować 30 minut . Odcedzić .

Krok 3

Do kapusty dodać olej ,bulionową kostkę bulionową grzybową, rozkruszoną kostkę prażona cebulka i pokrojone grzyby . Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić pieprzem do smaku .Ostudzić .

Krok 4

Mąkę wsypać do miski lekko posolić. Zalać wrzącą wodą .Wymieszać najpierw drewnianą łyżką , a potem wyrobić rękami ( uwaga bo ciasto jest gorące ) .Blat wysypać mąką i rozwałkowywać po kawałku ciasta . Wycinać małą szklaneczką . Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu z kapusty z grzybami . Zlepiać pierożki . Gotować wrzucając na wrzącą osoloną wodę 2 minuty od wypłynięcia .

Krok 5

Podawać polane masłem lub podsmażone po ostudzeniu na rumiano na niewielkiej ilości oleju .

Krok 6

Można robić pierożki na specjalnej foremce do pierogów ( małych lub dużych ) - wałkujemy wtedy dwa płaty ciasta - jeden układamy na foremce - w dołkach umieszczamy farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta .Przeciągamy wałkiem po foremce powodując zlepienie pierożków .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Potrawa, która kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale jest tak lubiana, że przyrządza się ją przez cały rok. Pierogi z kapustą i grzybami są jedną z najpopularniejszych wersji tego mącznego dania. Posiadają pikantne i delikatnie kwaśne nadzienie z intensywnym aromatem suszonych grzybów i ziół. Są dobrą propozycją na obiad, ale mogą też występować jako imprezowa przekąska, zwłaszcza w okresie zimowym. Można je podać ze smażoną cebulą lub sosem grzybowym. Bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem, natką pietruszki albo startym żółtym serem. Wiele osób serwuje je także z kwaśną śmietaną. Warto podać je obok karbowanej sałaty, połówek pomidora i ogórka lub ozdobione wstążkami marchewki. Pierogi możesz też zapiec w piekarniku, polewając je zalewą z jajka, jogurtu lub śmietany i sera żółtego. W takiej wersji zamienią się w oryginalną zapiekankę. Jako dodatek do pierogów sprawdzi się oczywiście barszcz czerwony. Podawaj je wtedy solo lub w towarzystwie surówek – z marchewki, selera lub białej kapusty. Jeśli masz już własną propozycję na to, jak je serwować, wypróbuj nasz przepis.