
Składniki
3 szklanki
1.5 szklanki
1 szczypta
0.5 kilograma
2 dekagramy
1 szczypta
0.25 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalać wodą i moczyć przez godzinę . Zalać świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować 15 minut. Grzyby odcedzić zachowując wodę w której się gotowały. Drobno pokroić .
Krok 2
Kiszoną kapustę opłukać jeśli jest za kwaśna . Zalać wodą ( dodając wodę z gotowania grzybów ) i gotować 30 minut . Odcedzić .
Krok 3
Do kapusty dodać olej ,bulionową kostkę bulionową grzybową, rozkruszoną kostkę prażona cebulka i pokrojone grzyby . Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić pieprzem do smaku .Ostudzić .
Krok 4
Mąkę wsypać do miski lekko posolić. Zalać wrzącą wodą .Wymieszać najpierw drewnianą łyżką , a potem wyrobić rękami ( uwaga bo ciasto jest gorące ) .Blat wysypać mąką i rozwałkowywać po kawałku ciasta . Wycinać małą szklaneczką . Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu z kapusty z grzybami . Zlepiać pierożki . Gotować wrzucając na wrzącą osoloną wodę 2 minuty od wypłynięcia .
Krok 5
Podawać polane masłem lub podsmażone po ostudzeniu na rumiano na niewielkiej ilości oleju .
Krok 6
Można robić pierożki na specjalnej foremce do pierogów ( małych lub dużych ) - wałkujemy wtedy dwa płaty ciasta - jeden układamy na foremce - w dołkach umieszczamy farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta .Przeciągamy wałkiem po foremce powodując zlepienie pierożków .
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami 
Potrawa, która kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale jest tak lubiana, że przyrządza się ją przez cały rok. Pierogi z kapustą i grzybami są jedną z najpopularniejszych wersji tego mącznego dania. Posiadają pikantne i delikatnie kwaśne nadzienie z intensywnym aromatem suszonych grzybów i ziół. Są dobrą propozycją na obiad, ale mogą też występować jako imprezowa przekąska, zwłaszcza w okresie zimowym. Można je podać ze smażoną cebulą lub sosem grzybowym. Bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem, natką pietruszki albo startym żółtym serem. Wiele osób serwuje je także z kwaśną śmietaną. Warto podać je obok karbowanej sałaty, połówek pomidora i ogórka lub ozdobione wstążkami marchewki. Pierogi możesz też zapiec w piekarniku, polewając je zalewą z jajka, jogurtu lub śmietany i sera żółtego. W takiej wersji zamienią się w oryginalną zapiekankę. Jako dodatek do pierogów sprawdzi się oczywiście barszcz czerwony. Podawaj je wtedy solo lub w towarzystwie surówek – z marchewki, selera lub białej kapusty. Jeśli masz już własną propozycję na to, jak je serwować, wypróbuj nasz przepis.



































