
Składniki
750 gramów
500 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Siekamy drobno cebulę i szklimy na patelni.
Krok 2
Mięso z rosołu kroimy w kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dodając połowę zeszklonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku czosnkiem i przyprawą delikat.
Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. W środku każdego kółka nakładamy porcję mięsa i lepimy pierogi.
Krok 4
W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody. Wrzucamy do niego pierogi i gotujemy kilka minut, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z resztą zeszklonej cebuli lub z zasmażką z bułki tartej. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem
Wołowinę z rosołu z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania smacznego farszu do pierogów. Wystarczy przepuścić jej kawałki, wraz z zeszkloną na patelni cebulą, przez maszynkę do mielenia. Smaku nadasz mięsu, doprawiając je odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się np. suszony czosnek, dobrym wyborem będzie również majeranek lub cząber. Kiedy masz już gotowy farsz, pora przygotować ciasto pierogowe – dzięki zaprezentowanemu w przepisie sposobowi proces jego przyrządzenia będzie bardzo łatwy. Z rozwałkowanego wycinaj koła – zrób to za pomocą specjalnej foremki do lepienia pierogów lub wycinaj je odwróconą szklanką o odpowiedniej średnicy. Następnie połóż na środku każdego kawałka niewielką ilość farszu i ulep pierogi. Gotowe podsmażaj na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Dobrym sposobem podania będzie również okraszenie ich zeszkloną na patelni cebulą lub drobno siekanym pęczkiem młodego szczypioru. Sprawdzi się również polanie ich gęstą kwaśną śmietaną i posypanie czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne pierogi z mięsem.