Pierogi z farszem z kapusty i suszonych grzybów leśnych przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej 1 szklanką wody, mocz 30 minut a następnie gotuj pół godziny - przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Zalej wywarem z grzybów i dodaj grzyby pokrojone. Duś godzinę aż kapusta zmięknie. Dodaj sos w proszku i pieprz ziołowy, gotuj bez przykrycia, mieszając aż kapusta odparuje - uważaj żeby nie przypalić. Ostudź.

Krok 2

Mąkę wsyp do miski, dodaj łyżkę oleju i pomalutku wlewaj gorącą wodę zarabiając ciasto - ma być elastyczne, ale zwarte. Ciasto po kawałku rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy nakładaj po łyżce kapusty i zlepiaj brzegi.

Krok 3

Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku, odcedź dokładnie a następnie podsmaż na oleju aż się zrumienią. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Podsmażane na złoto pierogi z kapustą i grzybami to dobra propozycja na codzienny obiad. Chrupiąca skórka oraz intensywny smak nadzienia sprawiają, że kojarzona z wigilijnym menu potrawa zdobyła wielu zwolenników. Aby ciasto na pierogi było elastyczne i nie rozpadało się przy lepieniu, należy powoli łączyć mąkę z gorącą wodą, jednocześnie je wyrabiając. Trzeba też wcześniej namoczyć grzyby i pamiętać, by nie wylewać wody, w której je trzymaliśmy. Wywar dodaje się później do kapusty i dusi razem z grzybami. Dzięki temu farsz zyskuje wyjątkowy aromat i intensywność smaku. Można do niego też dodać majeranek, tymianek lub kminek. Wyrazistości doda nadzieniu pieprz ziołowy. Pierogi możesz serwować na obiad albo podać jako przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Będą dobrze smakować z różnego rodzaju sosami – grzybowym, czosnkowym lub ziołowym. Kiedy układasz je na większym półmisku, ozdób całość gałązkami tymianku lub sałatą, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę pyszną potrawę!