Składniki
500 gramów
500 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zalej 1 szklanką wody, mocz 30 minut a następnie gotuj pół godziny - przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Zalej wywarem z grzybów i dodaj grzyby pokrojone. Duś godzinę aż kapusta zmięknie. Dodaj sos w proszku i pieprz ziołowy, gotuj bez przykrycia, mieszając aż kapusta odparuje - uważaj żeby nie przypalić. Ostudź.
Krok 2
Mąkę wsyp do miski, dodaj łyżkę oleju i pomalutku wlewaj gorącą wodę zarabiając ciasto - ma być elastyczne, ale zwarte. Ciasto po kawałku rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy nakładaj po łyżce kapusty i zlepiaj brzegi.
Krok 3
Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku, odcedź dokładnie a następnie podsmaż na oleju aż się zrumienią. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Podsmażane na złoto pierogi z kapustą i grzybami to dobra propozycja na codzienny obiad. Chrupiąca skórka oraz intensywny smak nadzienia sprawiają, że kojarzona z wigilijnym menu potrawa zdobyła wielu zwolenników. Aby ciasto na pierogi było elastyczne i nie rozpadało się przy lepieniu, należy powoli łączyć mąkę z gorącą wodą, jednocześnie je wyrabiając. Trzeba też wcześniej namoczyć grzyby i pamiętać, by nie wylewać wody, w której je trzymaliśmy. Wywar dodaje się później do kapusty i dusi razem z grzybami. Dzięki temu farsz zyskuje wyjątkowy aromat i intensywność smaku. Można do niego też dodać majeranek, tymianek lub kminek. Wyrazistości doda nadzieniu pieprz ziołowy. Pierogi możesz serwować na obiad albo podać jako przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Będą dobrze smakować z różnego rodzaju sosami – grzybowym, czosnkowym lub ziołowym. Kiedy układasz je na większym półmisku, ozdób całość gałązkami tymianku lub sałatą, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę pyszną potrawę!