Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej 1 szklanką wody, mocz 30 minut a następnie gotuj pół godziny - przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Zalej wywarem z grzybów i dodaj grzyby pokrojone. Duś godzinę aż kapusta zmięknie. Dodaj sos w proszku i pieprz ziołowy, gotuj bez przykrycia, mieszając aż kapusta odparuje - uważaj żeby nie przypalić. Ostudź.

Krok 2

Mąkę wsyp do miski, dodaj łyżkę oleju i pomalutku wlewaj gorącą wodę zarabiając ciasto - ma być elastyczne, ale zwarte. Ciasto po kawałku rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy nakładaj po łyżce kapusty i zlepiaj brzegi.

Krok 3

Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku, odcedź dokładnie a następnie podsmaż na oleju aż się zrumienią. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Podsmażane na złoto pierogi z kapustą i grzybami to dobra propozycja na codzienny obiad. Chrupiąca skórka oraz intensywny smak nadzienia sprawiają, że kojarzona z wigilijnym menu potrawa zdobyła wielu zwolenników. Aby ciasto na pierogi było elastyczne i nie rozpadało się przy lepieniu, należy powoli łączyć mąkę z gorącą wodą, jednocześnie je wyrabiając. Trzeba też wcześniej namoczyć grzyby i pamiętać, by nie wylewać wody, w której je trzymaliśmy. Wywar dodaje się później do kapusty i dusi razem z grzybami. Dzięki temu farsz zyskuje wyjątkowy aromat i intensywność smaku. Można do niego też dodać majeranek, tymianek lub kminek. Wyrazistości doda nadzieniu pieprz ziołowy. Pierogi możesz serwować na obiad albo podać jako przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Będą dobrze smakować z różnego rodzaju sosami – grzybowym, czosnkowym lub ziołowym. Kiedy układasz je na większym półmisku, ozdób całość gałązkami tymianku lub sałatą, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę pyszną potrawę!