Pierogi ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 kilogram

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

Krok 2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej