Pierogi ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 kilogram

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

Krok 2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej