Pierogi ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

2 szklanki

3 łyżki

1 kilogram

100 gramów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

Krok 2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z mięsem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej