Pierogi ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

2 szklanki

3 łyżki

1 kilogram

100 gramów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.

Krok 2

Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej