PRZEPISY.PL
Pierogi ze szpinakiem - autor: Edyta Kyzioł

Pierogi ze szpinakiem

  • 60
  • 6
  • Łatwe
  • 0
64
osoby dodały do Mniamlisty
64
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • szpinak mrożony 450 g
  • cebula2 szt
  • masło100 g
  • ząbek czosnku3 szt
  • bułka tarta3 łyżki
  • mąka pszenna1 kg
  • woda2 szklanki
  • Krok 1

    Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  • Krok 2

    Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Krok 3

    A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

75
osób dodało do Mniamlisty
30''
8
Łatwe
8
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
14
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
8
osób dodało do Mniamlisty
45''
3
Łatwe