Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 szczypty

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę łączymy z solą, oliwą i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką na czas przygotowania farszu.

Krok 2

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich podsmazoną na maśle cebulkę, Delikat, rozmaryn i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką koła o średnicy około 6-7 cm. Nakładamy na nie farsz i dobrze zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej