Pierogi z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z jajkiem, solą oraz oliwę.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj szklankę wody i wyrób aż ciasto będzie gładkie.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 2

Krok 3

Jabłka wyczyść, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do garnka i posyp cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem oraz dolej odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając przez około 10-15 minut aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 3

Krok 4

Ciasto wałkuj i wytnij kółka. Nakładaj farsz na każdego pieroga i dobrze sklej.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 4

Krok 5

Wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i czekaj aż pierogi wypłyną. Pierogi można podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej