Pierogi z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z jajkiem, solą oraz oliwę.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj szklankę wody i wyrób aż ciasto będzie gładkie.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 2

Krok 3

Jabłka wyczyść, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do garnka i posyp cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem oraz dolej odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając przez około 10-15 minut aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 3

Krok 4

Ciasto wałkuj i wytnij kółka. Nakładaj farsz na każdego pieroga i dobrze sklej.

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 4

Krok 5

Wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i czekaj aż pierogi wypłyną. Pierogi można podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem

Pierogi z jabłkami i cynamonem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z jabłkami i cynamonem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z jabłkami i cynamonem Pierogi z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to duet, który jednoznacznie kojarzy się z deserami, zwłaszcza kultową już szarlotką. Tym razem jednak, zamiast przygotowywać ciasto na kruchym spodzie, postaw na aromatyczne pierogi z jabłkami i cynamonem. Zobaczysz, że ich zrobienie wcale nie jest pracochłonne, a efekt zachwyci miłośników mącznych dań. Pierogi z jabłkami – przepis ten powinien znaleźć się w notatniku każdego łasucha.

Dla kogo? Fani pierogów, łączcie się! Zajmują one szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Pojawiają się na świątecznych stołach, organizowane są nawet festiwale na ich cześć. Pierogi z jabłkami i cynamonem przypadną do gustu wszystkim amatorom słodkich wariantów tej potrawy, którym znudziły się już bardziej znane wersje ze śliwkami czy jagodami.

Na jaką okazję? Masz ochotę na słodki obiad? Przygotuj pierogi z jabłkiem i cynamonem! Bardzo dobrze sprawdzą się również w charakterze podwieczorku. W przeciwieństwie do większości pierogów z owocami, nie są daniem wyłącznie sezonowym. Świeże składniki potrzebne do ich zrobienia dostępne są przez okrągły rok.

Czy wiesz, że? Mimo że pierogi z jabłkiem to propozycja na słodko, gotuj je w lekko osolonej wodzie. Nie musisz obawiać się, że nabiorą słonego posmaku. Po ugotowaniu nie wylewaj wody z pierogami bezpośrednio na durszlak. Dużo lepiej jest wyciągać je pojedynczo przy pomocy łyżki cedzakowej. Zyskasz pewność, że pierogi nie rozkleją się, zachowując swój apetyczny kształt i nadzienie.

Dla urozmaicenia: W przepisie na pierogi z jabłkami i cynamonem uwzględnij słodką śmietankę, którą udekorujesz potrawę tuż przed podaniem.