
Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 opakowanie
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z jajkiem, solą oraz oliwę.

Krok 2
Następnie dodaj szklankę wody i wyrób aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3
Jabłka wyczyść, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do garnka i posyp cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem oraz dolej odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając przez około 10-15 minut aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje.

Krok 4
Ciasto wałkuj i wytnij kółka. Nakładaj farsz na każdego pieroga i dobrze sklej.

Krok 5
Wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i czekaj aż pierogi wypłyną. Pierogi można podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Jabłka i cynamon to duet, który jednoznacznie kojarzy się z deserami, zwłaszcza kultową już szarlotką. Tym razem jednak, zamiast przygotowywać ciasto na kruchym spodzie, postaw na aromatyczne pierogi z jabłkami i cynamonem. Zobaczysz, że ich zrobienie wcale nie jest pracochłonne, a efekt zachwyci miłośników mącznych dań. Pierogi z jabłkami – przepis ten powinien znaleźć się w notatniku każdego łasucha.
Dla kogo? Fani pierogów, łączcie się! Zajmują one szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Pojawiają się na świątecznych stołach, organizowane są nawet festiwale na ich cześć. Pierogi z jabłkami i cynamonem przypadną do gustu wszystkim amatorom słodkich wariantów tej potrawy, którym znudziły się już bardziej znane wersje ze śliwkami czy jagodami.
Na jaką okazję? Masz ochotę na słodki obiad? Przygotuj pierogi z jabłkiem i cynamonem! Bardzo dobrze sprawdzą się również w charakterze podwieczorku. W przeciwieństwie do większości pierogów z owocami, nie są daniem wyłącznie sezonowym. Świeże składniki potrzebne do ich zrobienia dostępne są przez okrągły rok.
Czy wiesz, że? Mimo że pierogi z jabłkiem to propozycja na słodko, gotuj je w lekko osolonej wodzie. Nie musisz obawiać się, że nabiorą słonego posmaku. Po ugotowaniu nie wylewaj wody z pierogami bezpośrednio na durszlak. Dużo lepiej jest wyciągać je pojedynczo przy pomocy łyżki cedzakowej. Zyskasz pewność, że pierogi nie rozkleją się, zachowując swój apetyczny kształt i nadzienie.
Dla urozmaicenia: W przepisie na pierogi z jabłkami i cynamonem uwzględnij słodką śmietankę, którą udekorujesz potrawę tuż przed podaniem.