Cornish pasty – pieróg kornwalijski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

500 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce szybkimi ruchami, połącz mąkę, ser, masło i 100 ml wody, możesz w tym momencie ciasto delikatnie posolić. Ciasto powinno być gładkie. Podziel je na dwa kawałki, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki. Tego typu ciasto jest dość luźne - dlatego trzeba pracować nad nim gdy jest mocno schłodzone.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 1

Krok 2

Marchew, selera, pasternak i cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki i czosnek.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w garnku, przeciśnij przez praskę, dopraw gałką muszkatołową i dodaj łyżkę masła.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, pasternak, marchew i selera. Warzywa smaż aż zaczną brązowieć. Dodaj wtedy mięso, smaż aż odparują z niego soki i mięso zacznie skwierczeć. Dopraw je przecierem pomidorowym, musztardą i przyprawą do Gyrosa Knorr. Całość smaż chwilę, dopraw do smaku o ile to konieczne szczyptą soli. Farsz połącz z natką pietruszki.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwiń z folii, oprósz mąką i rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Na wycięte placki ciasta nałóż porcję ziemniaków i farsz mięsny, zwilż krawędzie i sklej pieroga zaciskając widelcem boki.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 5

Krok 6

Pierożki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, z wierzchu posmaruj je rozkłóconym w miseczce jajkiem. Piecz w nagrzanym wcześniej do 200*C piekarniku około 20 minut. Upieczone pierożki podawaj z sosem Hellmann’s Curry.

Cornish pasty – pieróg kornwalijski - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka farszu można dodać rodzynki, orzeszki lub ziarna słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cornish pasty – pieróg kornwalijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cornish pasty – pieróg kornwalijskiCornish pasty – pieróg kornwalijski

Próbowałeś już przygotować w swoim domu cornish pasty? Ten pieczony z pszennej mąki, tradycyjny, kornwalijski pieróg przyrządzany jest już od XVIII wieku. Chlebowe ciasto i charakterystyczny farsz to znak rozpoznawczy tej potrawy. Zaintrygowany? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Pieróg kornwaliski, inaczej Cornich pasty to przepis dla osób ciekawych smaków typowych dla danych państw czy regionów. Niektóre z nich warto dołączyć do domowego menu na stałe!

Na jaką okazję?

Cornish pasty świetnie sprawdzi się w roli posiłku jedzonego na drugie śniadanie lub lunch. Pieroga kornwalijskiego bez problemu można przetransportować w dowolne miejsce, np. do pracy czy na uczelnię.

Czy wiesz, że?

Farsz w cornish pasty układany jest w ściśle określonej kolejności – po bokach ziemniaki, później warzywa, a na środku kawałek wołowego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Oprócz tradycyjnej formy cornish pasty występują różne odmiany tej kornwalijskiej potrawy – spotkać możemy też wariant owocowe mięsny, np. jabłkowo-wieprzowy. Skusiłbyś się na takie połączenie?