Składniki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka obficie natrzyj Przyprawą Knorr i wstaw razem z cebulą i papryką do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a kurczaka piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie się dało oddzielić mięso od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Ser, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i wyrób ciasto dokładnie ręką. Rozpłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę, posiekaj natkę kolendry, rozmieszaj jedno jajko w miseczce.
Krok 4
Oddziel mięso od kości, oczyść upieczone warzywa, usuwając z nich skórkę i nasiona. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do nich starty ser, czosnek, posiekaną natkę kolendry, kmin rzymski i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie.
Krok 6
Ułóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane najczęściej mięsem z warzywami oraz serem. Powstało już zapewne wiele wariacji na temat tego dania – dziś przedstawiamy kolejną z nich. Spróbuj empanadas z farszem z pieczonych udek kurczaka!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi inspirować się kuchnią charakterystyczną dla innych państw. Hiszpańska należy do tych najbardziej uwielbianych na świecie!
Na jaką okazję?
Empanadas z kurczakiem podaj w formie przekąski na ciepło lub na zimno. W każdej z opcji będą smakować wybornie.
Czy wiesz, że?
Pierożki empanadas są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a w szczególności w Argentynie i Chile.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz przygotować przyjęcia tematyczne, to zrób tak i tym razem! Do nadziewanych pierożków empanadas dobierz orzeźwiające gazpacho, a na deser podaj pyszne churrosy z dodatkiem nutelli. Prawdziwie hiszpańska uczta gotowa!