Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka obficie natrzyj Przyprawą Knorr i wstaw razem z cebulą i papryką do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a kurczaka piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie się dało oddzielić mięso od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj ciasto. Ser, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i wyrób ciasto dokładnie ręką. Rozpłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę, posiekaj natkę kolendry, rozmieszaj jedno jajko w miseczce.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 3

Krok 4

Oddziel mięso od kości, oczyść upieczone warzywa, usuwając z nich skórkę i nasiona. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do nich starty ser, czosnek, posiekaną natkę kolendry, kmin rzymski i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 5

Krok 6

Ułóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi ruskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Empanadas z pieczonych udek kurczakaEmpanadas z pieczonych udek kurczaka

Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane najczęściej mięsem z warzywami oraz serem. Powstało już zapewne wiele wariacji na temat tego dania – dziś przedstawiamy kolejną z nich. Spróbuj empanadas z farszem z pieczonych udek kurczaka!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi inspirować się kuchnią charakterystyczną dla innych państw. Hiszpańska należy do tych najbardziej uwielbianych na świecie!

Na jaką okazję?

Empanadas z kurczakiem podaj w formie przekąski na ciepło lub na zimno. W każdej z opcji będą smakować wybornie.

Czy wiesz, że?

Pierożki empanadas są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a w szczególności w Argentynie i Chile.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz przygotować przyjęcia tematyczne, to zrób tak i tym razem! Do nadziewanych pierożków empanadas dobierz orzeźwiające gazpacho, a na deser podaj pyszne churrosy z dodatkiem nutelli. Prawdziwie hiszpańska uczta gotowa!