
Składniki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka obficie natrzyj Przyprawą Knorr i wstaw razem z cebulą i papryką do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a kurczaka piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie się dało oddzielić mięso od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Ser, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i wyrób ciasto dokładnie ręką. Rozpłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Krok 3
Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę, posiekaj natkę kolendry, rozmieszaj jedno jajko w miseczce.

Krok 4
Oddziel mięso od kości, oczyść upieczone warzywa, usuwając z nich skórkę i nasiona. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do nich starty ser, czosnek, posiekaną natkę kolendry, kmin rzymski i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie.

Krok 6
Ułóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.


Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane najczęściej mięsem z warzywami oraz serem. Powstało już zapewne wiele wariacji na temat tego dania – dziś przedstawiamy kolejną z nich. Spróbuj empanadas z farszem z pieczonych udek kurczaka!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi inspirować się kuchnią charakterystyczną dla innych państw. Hiszpańska należy do tych najbardziej uwielbianych na świecie!
Na jaką okazję?
Empanadas z kurczakiem podaj w formie przekąski na ciepło lub na zimno. W każdej z opcji będą smakować wybornie.
Czy wiesz, że?
Pierożki empanadas są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a w szczególności w Argentynie i Chile.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz przygotować przyjęcia tematyczne, to zrób tak i tym razem! Do nadziewanych pierożków empanadas dobierz orzeźwiające gazpacho, a na deser podaj pyszne churrosy z dodatkiem nutelli. Prawdziwie hiszpańska uczta gotowa!