
Składniki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka obficie natrzyj Przyprawą Knorr i wstaw razem z cebulą i papryką do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a kurczaka piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie się dało oddzielić mięso od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj ciasto. Ser, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i wyrób ciasto dokładnie ręką. Rozpłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Krok 3
Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę, posiekaj natkę kolendry, rozmieszaj jedno jajko w miseczce.

Krok 4
Oddziel mięso od kości, oczyść upieczone warzywa, usuwając z nich skórkę i nasiona. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do nich starty ser, czosnek, posiekaną natkę kolendry, kmin rzymski i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie.

Krok 6
Ułóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.


Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane najczęściej mięsem z warzywami oraz serem. Powstało już zapewne wiele wariacji na temat tego dania – dziś przedstawiamy kolejną z nich. Spróbuj empanadas z farszem z pieczonych udek kurczaka!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi inspirować się kuchnią charakterystyczną dla innych państw. Hiszpańska należy do tych najbardziej uwielbianych na świecie!
Na jaką okazję?
Empanadas z kurczakiem podaj w formie przekąski na ciepło lub na zimno. W każdej z opcji będą smakować wybornie.
Czy wiesz, że?
Pierożki empanadas są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a w szczególności w Argentynie i Chile.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz przygotować przyjęcia tematyczne, to zrób tak i tym razem! Do nadziewanych pierożków empanadas dobierz orzeźwiające gazpacho, a na deser podaj pyszne churrosy z dodatkiem nutelli. Prawdziwie hiszpańska uczta gotowa!