
Składniki
0.3 szklanki
3 szklanki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szklanka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z kaszą manną, lekko posól. Dodaj olej i cały czas wyrabiając dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne.
Krok 2
Ciasto podziel na 3 części i kolejno każdą rozwałkuj na stolnicy na grubość 3-4 mm. Szklanką wykrój krążki.
Krok 3
Banany obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Krok 4
Na każdy krążek ciasta połóż plaster banana i sklejaj pierogi.
Krok 5
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wlej do niej trochę oleju i gotuj porcjami przez 5 minut od chwili wypłynięcia. Podawaj polane słodką śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej