
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 litr
4 łyżki
150 gramów
0.5 szklanki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę ubij na sztywno i wstaw do lodówki.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i obsyp wiórkami kokosowymi.
Krok 3
Mleko zagotuj ze szczyptą soli. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu około 40 minut często mieszając.
Krok 4
Ananasy odcedź z syropu. Do ugotowanego ryżu dodaj łyżeczkę cukru i syrop z ananasów. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Ryż nakryj plastrami ananasów. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawaj na gorąco, udekorowane mocno schłodzoną bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej