Ryż z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z ananasem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 litr

4 łyżki

150 gramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę ubij na sztywno i wstaw do lodówki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i obsyp wiórkami kokosowymi.

Krok 3

Mleko zagotuj ze szczyptą soli. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu około 40 minut często mieszając.

Krok 4

Ananasy odcedź z syropu. Do ugotowanego ryżu dodaj łyżeczkę cukru i syrop z ananasów. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Ryż nakryj plastrami ananasów. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawaj na gorąco, udekorowane mocno schłodzoną bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej