Receptura na ryż i marynatę do ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Receptura na ryż i marynatę do ryżu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

marynata:

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 1

Krok 2

Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 2

Krok 3

Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 3

Krok 4

Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 4

Krok 5

Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.

1

Opinie o przepisie

  • Nadia Gajdała

    Nadia Gajdała , 24.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej