
Składniki
200 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
marynata:
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.
Krok 2
Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.
Krok 3
Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.
Krok 5
Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej