Receptura na ryż i marynatę do ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Receptura na ryż i marynatę do ryżu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

marynata:

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 1

Krok 2

Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 2

Krok 3

Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 3

Krok 4

Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 4

Krok 5

Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.

1

Opinie o przepisie

  • Nadia Gajdała

    Nadia Gajdała , 24.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej