Receptura na ryż i marynatę do ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Receptura na ryż i marynatę do ryżu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

marynata:

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 1

Krok 2

Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 2

Krok 3

Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 3

Krok 4

Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.

Receptura na ryż i marynatę do ryżu - Krok 4

Krok 5

Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.

1

Opinie o przepisie

  • Nadia Gajdała

    Nadia Gajdała , 24.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Receptura na ryż i marynatę do ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej