Ryż masala kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż masala kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

75 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.

Ryż masala kedgeree - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.

Ryż masala kedgeree - Krok 2

Krok 3

Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Ryż masala kedgeree - Krok 3

Krok 4

Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.

Ryż masala kedgeree - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej