Ryż masala kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż masala kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.25 łyżeczki

300 gramów

0.25 łyżeczki

150 gramów

0.5 łyżeczki

75 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.

Ryż masala kedgeree - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.

Ryż masala kedgeree - Krok 2

Krok 3

Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Ryż masala kedgeree - Krok 3

Krok 4

Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.

Ryż masala kedgeree - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż masala kedgereeRyż masala kedgeree

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.