Składniki
2 sztuki
500 mililitrów
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
0.25 łyżeczki
300 gramów
0.25 łyżeczki
150 gramów
0.5 łyżeczki
75 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.
Krok 2
Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.
Krok 3
Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej