Ryż masala kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż masala kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

75 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.

Ryż masala kedgeree - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.

Ryż masala kedgeree - Krok 2

Krok 3

Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Ryż masala kedgeree - Krok 3

Krok 4

Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.

Ryż masala kedgeree - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej