Ryż masala kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż masala kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.25 łyżeczki

300 gramów

0.25 łyżeczki

150 gramów

0.5 łyżeczki

75 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.

Ryż masala kedgeree - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w cienkie plastry, smaż na rozgrzanym maśle ghee, aż staną się brązowe. Połowę cebuli wyciągnij i odstaw.

Ryż masala kedgeree - Krok 2

Krok 3

Do masła ghee z cebulą dodaj przyprawiony czosnek, cynamon i goździki. Dorzuć ryż z soczewicą, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Ryż masala kedgeree - Krok 3

Krok 4

Do ryżu z soczewicą wlej 500 mililitrów wody, dodaj kostkę Knorr oraz gorczycę. Gotuj tak długo, aż ryż i soczewica będą miękkie. Podawaj do dań głównych ozdobione podsmażoną cebulką.

Ryż masala kedgeree - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż masala kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z groszkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż masala kedgereeRyż masala kedgeree

Opłucz ryż i soczewicę. Odstaw. Upraż ryż i soczewicę w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut bez tłuszczu.