Przepisy na Ryż po Wegetariańsku | Przepisy.pl pixel

Dania Wegetariańskie z Ryżem

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż wegetariańskiRyż wegetariański

Ryż to bardzo popularny składnik potraw wegetariańskich. Bardzo dobrze smakuje z różnymi warzywami, zarówno sezonowymi, np. szparagami i pomidorami, jak i konserwowymi, mrożonymi i korzeniowymi. Stanowi podstawę wielu dań, które często występują w formie bezmięsnej, m.in. risotto lub pilawu. Obydwie są do siebie podobne – i jedna, i druga to po prostu ryż z dodatkami. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją. Do risotto używa się ryżu, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach np. arborio. Dzięki dużej zawartości skrobi, podczas gotowania zyskuje on niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Jednocześnie nie rozgotowuje się i w środku pozostaje lekko twardy. Wchłania także smak dodatków, z którymi jest przygotowywany. Risotto podaj jako dodatek do dania albo samodzielną potrawę. Pasuje do niego dodatek grzybów, brokułów, dyni czy sera pleśniowego. Udekoruj go startym parmezanem i smaczne danie będzie gotowe. Z kolei pilaw przyrządza się z ryżu długoziarnistego. Nie skleja się i pozostaje sypki. Użyj basmati albo jaśminowego. Danie będzie smaczne także, jeśli użyjesz kaszy bulgur. Dobrze będzie smakowało z ciecierzycą, pomidorami czy soczewicą. Podaje się je też w wersji słodkiej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. Ryż wegetariański przygotujesz również w innej postaci – zobacz, jak łatwo zrobić serowe kulki ryżowe. Ryż połącz z warzywami, sosem, serem i kiedy uzyskasz kleistą masę, uformuj z niej niewielkie kulki i usmaż. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciach. Nada się również na przystawkę i jako dodatek do głównego dania. W podobny sposób zrobisz szybkie gołąbki bez zawijania. Poszatkuj kapustę, dodaj do niej dowolne dodatki, np. grzyby i uformuj kotleciki. Podawaj z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Przygotowując wykwintne dania, wykorzystaj ryż dziki. Ma czarne ziarna, gotuje się dłużej niż biały, ale jest smaczny i będzie doskonałym dodatkiem, np. do smażonego sera camembert z wiśniami. Zobacz nasze przepisy na wegetariański ryż – na które danie masz ochotę?