Przepisy na Ryż po Wegetariańsku | Przepisy.pl pixel

Dania Wegetariańskie z Ryżem

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż wegetariańskiRyż wegetariański

Ryż to bardzo popularny składnik potraw wegetariańskich. Bardzo dobrze smakuje z różnymi warzywami, zarówno sezonowymi, np. szparagami i pomidorami, jak i konserwowymi, mrożonymi i korzeniowymi. Stanowi podstawę wielu dań, które często występują w formie bezmięsnej, m.in. risotto lub pilawu. Obydwie są do siebie podobne – i jedna, i druga to po prostu ryż z dodatkami. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją. Do risotto używa się ryżu, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach np. arborio. Dzięki dużej zawartości skrobi, podczas gotowania zyskuje on niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Jednocześnie nie rozgotowuje się i w środku pozostaje lekko twardy. Wchłania także smak dodatków, z którymi jest przygotowywany. Risotto podaj jako dodatek do dania albo samodzielną potrawę. Pasuje do niego dodatek grzybów, brokułów, dyni czy sera pleśniowego. Udekoruj go startym parmezanem i smaczne danie będzie gotowe. Z kolei pilaw przyrządza się z ryżu długoziarnistego. Nie skleja się i pozostaje sypki. Użyj basmati albo jaśminowego. Danie będzie smaczne także, jeśli użyjesz kaszy bulgur. Dobrze będzie smakowało z ciecierzycą, pomidorami czy soczewicą. Podaje się je też w wersji słodkiej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. Ryż wegetariański przygotujesz również w innej postaci – zobacz, jak łatwo zrobić serowe kulki ryżowe. Ryż połącz z warzywami, sosem, serem i kiedy uzyskasz kleistą masę, uformuj z niej niewielkie kulki i usmaż. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciach. Nada się również na przystawkę i jako dodatek do głównego dania. W podobny sposób zrobisz szybkie gołąbki bez zawijania. Poszatkuj kapustę, dodaj do niej dowolne dodatki, np. grzyby i uformuj kotleciki. Podawaj z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Przygotowując wykwintne dania, wykorzystaj ryż dziki. Ma czarne ziarna, gotuje się dłużej niż biały, ale jest smaczny i będzie doskonałym dodatkiem, np. do smażonego sera camembert z wiśniami. Zobacz nasze przepisy na wegetariański ryż – na które danie masz ochotę?