Dania Wegetariańskie z Ryżem

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Ryż z groszkiem i marchewką
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony ryż jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację – jego przygotowanie jest wyjątko...
Ryż smażony z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
57 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Risotto z brokułami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kulki ryżowe z serem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
To danie łączy w sobie wyrazisty smak przypraw i warzyw z łagodnym serem. Jeśli masz ochotę na py...
Ryż z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniak...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na...
Risotto z pomidorami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Chociaż włoskie risotto jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lu...
Ryż masala kedgeree
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż inaczej
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu...
Kolorowy ryż
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna pr...
Risotto z grzybami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek...
Risotto z dynią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Risotto, włoski klasyk z północy Włoch, jadany jest na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Wszy...
Risotto z szafranem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza...
Ryż brazylijski
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Baygun pulao z Bengalu
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Risotto z groszkiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzenie eleganckiego obiadu lub kolacji nie wymaga wcale wyszukanych składników ani godzin...
Ryż z kokosem i mango
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można pod...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż wegetariańskiRyż wegetariański

Ryż to bardzo popularny składnik potraw wegetariańskich. Bardzo dobrze smakuje z różnymi warzywami, zarówno sezonowymi, np. szparagami i pomidorami, jak i konserwowymi, mrożonymi i korzeniowymi. Stanowi podstawę wielu dań, które często występują w formie bezmięsnej, m.in. risotto lub pilawu. Obydwie są do siebie podobne – i jedna, i druga to po prostu ryż z dodatkami. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją. Do risotto używa się ryżu, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach np. arborio. Dzięki dużej zawartości skrobi, podczas gotowania zyskuje on niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Jednocześnie nie rozgotowuje się i w środku pozostaje lekko twardy. Wchłania także smak dodatków, z którymi jest przygotowywany. Risotto podaj jako dodatek do dania albo samodzielną potrawę. Pasuje do niego dodatek grzybów, brokułów, dyni czy sera pleśniowego. Udekoruj go startym parmezanem i smaczne danie będzie gotowe. Z kolei pilaw przyrządza się z ryżu długoziarnistego. Nie skleja się i pozostaje sypki. Użyj basmati albo jaśminowego. Danie będzie smaczne także, jeśli użyjesz kaszy bulgur. Dobrze będzie smakowało z ciecierzycą, pomidorami czy soczewicą. Podaje się je też w wersji słodkiej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. Ryż wegetariański przygotujesz również w innej postaci – zobacz, jak łatwo zrobić serowe kulki ryżowe. Ryż połącz z warzywami, sosem, serem i kiedy uzyskasz kleistą masę, uformuj z niej niewielkie kulki i usmaż. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciach. Nada się również na przystawkę i jako dodatek do głównego dania. W podobny sposób zrobisz szybkie gołąbki bez zawijania. Poszatkuj kapustę, dodaj do niej dowolne dodatki, np. grzyby i uformuj kotleciki. Podawaj z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Przygotowując wykwintne dania, wykorzystaj ryż dziki. Ma czarne ziarna, gotuje się dłużej niż biały, ale jest smaczny i będzie doskonałym dodatkiem, np. do smażonego sera camembert z wiśniami. Zobacz nasze przepisy na wegetariański ryż – na które danie masz ochotę?