Przepisy na Ryż po Wegetariańsku | Przepisy.pl

Dania Wegetariańskie z Ryżem

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (20)

Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Ryż smażony z warzywami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
57 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Ryż z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniak...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na...
Risotto z pomidorami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Chociaż włoskie risotto jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lu...
Ryż masala kedgeree
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż inaczej
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu...
Kolorowy ryż
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna pr...
Risotto z grzybami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek...
Ryż brazylijski
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Baygun pulao z Bengalu
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Risotto z groszkiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzenie eleganckiego obiadu lub kolacji nie wymaga wcale wyszukanych składników ani godzin...
Indyjskie curry z soczewicą i ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. N...
Ryż z kokosem i mango
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można pod...
Tofu w curry
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Tofu to produkt kojarzony przede wszystkim z kuchnią roślinną. Choć nietrudno znaleźć go w sklepa...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż wegetariańskiRyż wegetariański

Ryż to bardzo popularny składnik potraw wegetariańskich. Bardzo dobrze smakuje z różnymi warzywami, zarówno sezonowymi, np. szparagami i pomidorami, jak i konserwowymi, mrożonymi i korzeniowymi. Stanowi podstawę wielu dań, które często występują w formie bezmięsnej, m.in. risotto lub pilawu. Obydwie są do siebie podobne – i jedna, i druga to po prostu ryż z dodatkami. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją. Do risotto używa się ryżu, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach np. arborio. Dzięki dużej zawartości skrobi, podczas gotowania zyskuje on niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Jednocześnie nie rozgotowuje się i w środku pozostaje lekko twardy. Wchłania także smak dodatków, z którymi jest przygotowywany. Risotto podaj jako dodatek do dania albo samodzielną potrawę. Pasuje do niego dodatek grzybów, brokułów, dyni czy sera pleśniowego. Udekoruj go startym parmezanem i smaczne danie będzie gotowe. Z kolei pilaw przyrządza się z ryżu długoziarnistego. Nie skleja się i pozostaje sypki. Użyj basmati albo jaśminowego. Danie będzie smaczne także, jeśli użyjesz kaszy bulgur. Dobrze będzie smakowało z ciecierzycą, pomidorami czy soczewicą. Podaje się je też w wersji słodkiej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. Ryż wegetariański przygotujesz również w innej postaci – zobacz, jak łatwo zrobić serowe kulki ryżowe. Ryż połącz z warzywami, sosem, serem i kiedy uzyskasz kleistą masę, uformuj z niej niewielkie kulki i usmaż. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciach. Nada się również na przystawkę i jako dodatek do głównego dania. W podobny sposób zrobisz szybkie gołąbki bez zawijania. Poszatkuj kapustę, dodaj do niej dowolne dodatki, np. grzyby i uformuj kotleciki. Podawaj z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Przygotowując wykwintne dania, wykorzystaj ryż dziki. Ma czarne ziarna, gotuje się dłużej niż biały, ale jest smaczny i będzie doskonałym dodatkiem, np. do smażonego sera camembert z wiśniami. Zobacz nasze przepisy na wegetariański ryż – na które danie masz ochotę?