Przepisy na Ryż po Wegetariańsku | Przepisy.pl pixel

Dania Wegetariańskie z Ryżem

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Ryż smażony z warzywami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
57 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Ryż z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniak...
Ryż z groszkiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na jakieś danie obiadowe z ryżem, ale brak Ci pomysłu, co ugotować? Poznaj przepis na...
Risotto z pomidorami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przep...
Ryż masala kedgeree
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż inaczej
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu...
Kolorowy ryż
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna pr...
Risotto z grzybami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek...
Ryż brazylijski
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Baygun pulao z Bengalu
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Risotto z groszkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzenie eleganckiego obiadu lub kolacji nie wymaga wcale wyszukanych składników ani godzin...
Szybki ryż z patelni
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata...
Indyjskie curry z soczewicą i ryżem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. N...
Paella z szafranem i cytryną
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Czas zapoznać się z hiszpańską kulturą od kuchni. Paella to danie, które przyrządzać można w najr...
Ryż z kokosem i mango
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można pod...
Sałatka ryżowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z białym ryżem, ananasem i kurczakiem zaliczana jest już do kulinarnych klasyków. Po co j...

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż wegetariańskiRyż wegetariański

Ryż to bardzo popularny składnik potraw wegetariańskich. Bardzo dobrze smakuje z różnymi warzywami, zarówno sezonowymi, np. szparagami i pomidorami, jak i konserwowymi, mrożonymi i korzeniowymi. Stanowi podstawę wielu dań, które często występują w formie bezmięsnej, m.in. risotto lub pilawu. Obydwie są do siebie podobne – i jedna, i druga to po prostu ryż z dodatkami. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją. Do risotto używa się ryżu, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach np. arborio. Dzięki dużej zawartości skrobi, podczas gotowania zyskuje on niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Jednocześnie nie rozgotowuje się i w środku pozostaje lekko twardy. Wchłania także smak dodatków, z którymi jest przygotowywany. Risotto podaj jako dodatek do dania albo samodzielną potrawę. Pasuje do niego dodatek grzybów, brokułów, dyni czy sera pleśniowego. Udekoruj go startym parmezanem i smaczne danie będzie gotowe. Z kolei pilaw przyrządza się z ryżu długoziarnistego. Nie skleja się i pozostaje sypki. Użyj basmati albo jaśminowego. Danie będzie smaczne także, jeśli użyjesz kaszy bulgur. Dobrze będzie smakowało z ciecierzycą, pomidorami czy soczewicą. Podaje się je też w wersji słodkiej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. Ryż wegetariański przygotujesz również w innej postaci – zobacz, jak łatwo zrobić serowe kulki ryżowe. Ryż połącz z warzywami, sosem, serem i kiedy uzyskasz kleistą masę, uformuj z niej niewielkie kulki i usmaż. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która sprawdzi się na przyjęciach. Nada się również na przystawkę i jako dodatek do głównego dania. W podobny sposób zrobisz szybkie gołąbki bez zawijania. Poszatkuj kapustę, dodaj do niej dowolne dodatki, np. grzyby i uformuj kotleciki. Podawaj z sosem pomidorowym albo pieczarkowym. Przygotowując wykwintne dania, wykorzystaj ryż dziki. Ma czarne ziarna, gotuje się dłużej niż biały, ale jest smaczny i będzie doskonałym dodatkiem, np. do smażonego sera camembert z wiśniami. Zobacz nasze przepisy na wegetariański ryż – na które danie masz ochotę?