
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
30 mililitrów
30 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 1 litr wody. Pokrój imbir i trawę cytrynową. Dodaj kostkę Knorr, kawałki imbiru, trawy cytrynowej, łodygi kolendry (liście odłóż). Ugotuj esencjonalny bulion. Przecedź go.

Krok 2
Na patelnie wlej olej sezamowy, dodaj pora pokrojonego w półplasterki.

Krok 3
Po chwili smażenia, dodaj wypłukany wcześniej ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Krok 4
Zalej ryż bulionem tak, aby płyn przykrył ponad centymetr ryż. Gotuj powoli pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstaw na 5 minut.

Krok 5
Kukurydzę podsmaż, aby była ciepła.

Krok 6
Ryż przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj, aby ryż się nie posklejał. Podawaj posypany posiekaną kolendrą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej