Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

30 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1 litr wody. Pokrój imbir i trawę cytrynową. Dodaj kostkę Knorr, kawałki imbiru, trawy cytrynowej, łodygi kolendry (liście odłóż). Ugotuj esencjonalny bulion. Przecedź go.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Na patelnie wlej olej sezamowy, dodaj pora pokrojonego w półplasterki.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia, dodaj wypłukany wcześniej ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Zalej ryż bulionem tak, aby płyn przykrył ponad centymetr ryż. Gotuj powoli pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstaw na 5 minut.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 4

Krok 5

Kukurydzę podsmaż, aby była ciepła.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 5

Krok 6

Ryż przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj, aby ryż się nie posklejał. Podawaj posypany posiekaną kolendrą.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej