
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
30 mililitrów
30 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 1 litr wody. Pokrój imbir i trawę cytrynową. Dodaj kostkę Knorr, kawałki imbiru, trawy cytrynowej, łodygi kolendry (liście odłóż). Ugotuj esencjonalny bulion. Przecedź go.

Krok 2
Na patelnie wlej olej sezamowy, dodaj pora pokrojonego w półplasterki.

Krok 3
Po chwili smażenia, dodaj wypłukany wcześniej ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Krok 4
Zalej ryż bulionem tak, aby płyn przykrył ponad centymetr ryż. Gotuj powoli pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstaw na 5 minut.

Krok 5
Kukurydzę podsmaż, aby była ciepła.

Krok 6
Ryż przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj, aby ryż się nie posklejał. Podawaj posypany posiekaną kolendrą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej