Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

30 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1 litr wody. Pokrój imbir i trawę cytrynową. Dodaj kostkę Knorr, kawałki imbiru, trawy cytrynowej, łodygi kolendry (liście odłóż). Ugotuj esencjonalny bulion. Przecedź go.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Na patelnie wlej olej sezamowy, dodaj pora pokrojonego w półplasterki.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia, dodaj wypłukany wcześniej ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Zalej ryż bulionem tak, aby płyn przykrył ponad centymetr ryż. Gotuj powoli pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstaw na 5 minut.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 4

Krok 5

Kukurydzę podsmaż, aby była ciepła.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 5

Krok 6

Ryż przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj, aby ryż się nie posklejał. Podawaj posypany posiekaną kolendrą.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chiński ryż z kukurydzą i kolendrąChiński ryż z kukurydzą i kolendrą

Do garnka wlej 1 litr wody. Pokrój imbir i trawę cytrynową. Dodaj kostkę Knorr, kawałki imbiru, trawy cytrynowej, łodygi kolendry (liście odłóż). Ugotuj esencjonalny bulion. Przecedź go.