
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie schabu po meksykańsku zacznij od pokrojenia mięsa na paski. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż na niej mięso przez około 2-3 minuty na stronę.
Krok 2
Żółtą paprykę oraz cukinię pokrój w paski, a ząbek czosnku rozetrzyj na tarce (możesz też przecisnąć go przez praskę lub posiekać nożem). Następnie dosyp te warzywa do mięsa na patelni. Do całości dodaj także łyżkę odsączonej kukurydzy i duś schab po meksykańsku pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 3
Do małego naczynia wlej 300 ml zimnej wody i wymieszaj z nią Fix Chili Con Carne Knorr. Przelej mieszaninę na patelnię z mięsem i gotuj danie jeszcze przez 10 minut. Podawaj schab po meksykańsku z ryżem ulubionego typu, np. basmati, białym lub jaśminowym.

Dobra rada:
Schab po meksykańsku możesz urozmaicić innymi warzywami znanymi z kuchni meksykańskiej, np. cebulą, świeżą papryczką chili (szczególnie, jeśli uwielbiasz pikantne potrawy), fasolką czerwoną lub szparagową. Dodaj je na patelnię w tym samym czasie, co kukurydzę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po meksykańsku
Kotlet schabowy – czy jest inne mięsne danie, które tak mocno kojarzy się nam z kuchnią polską? Jednak nawet ulubione dania mogą się szybko znudzić. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Na przykład przygotować schab po meksykańsku, czyli nieco inną wersję kotletów schabowych. Oprócz mięsa wieprzowego w naszym przepisie znalazło się miejsce także dla ryżu i świeżych warzyw – cukinii, papryki i kukurydzy.
Dla kogo?
Schab po meksykańsku to prosty przepis, który spodoba się miłośnikom meksykańskich dań i nie tylko. Lubisz mieszać elementy kuchni świata z rodzimymi potrawami? Już sama nazwa – kotlety schabowe po meksykańsku – brzmi jak coś, co może ci posmakować! Jeśli szukasz wyjątkowego dania, które połączy smaki Meksyku z polską klasyką, schab po meksykańsku z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Na jaką okazję?
Podaj schab w sosie meksykańskim na spotkaniu ze znajomymi lubiącymi podróże – taka fuzja smaków z różnych stron świata może posmakować im na tyle, że poproszą cię o przepis! Serwując im schab po meksykańsku pokażesz, że klasyka polskiej kuchni jest ci dobrze znana i śmiało z nią eksperymentujesz.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati, który proponujemy w przepisie na schab w sosie meksykańskim, występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Oba znakomicie skomponują się ze schabem w sosie meksykańskim. Wypróbuj również inne gatunki ryżu – ze schabem po meksykańsku doskonale smakuje zarówno ryż jaśminowy, jak i biały, często spotykany na polskich stołach.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kukurydzy i żółtej papryki do schabowych po meksykańsku możesz dodać inne warzywa, które podkreślą charakter potrawy. Proponujemy czerwoną lub szparagową fasolę. Jeśli nie przepadasz za ryżem, podawaj schab w sosie meksykańskim z innymi dodatkami, np. ziemniakami.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie spróbuj naszego przepisu na burrito z mięsem mielonym – pełne aromatycznych przypraw i składników!