Schab po meksykańsku z ryżem – przepis: pieczony | Przepisy.pl pixel

Schab po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

201

4323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie schabu po meksykańsku zacznij od pokrojenia mięsa na paski. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż na niej mięso przez około 2-3 minuty na stronę.

Krok 2

Żółtą paprykę oraz cukinię pokrój w paski, a ząbek czosnku rozetrzyj na tarce (możesz też przecisnąć go przez praskę lub posiekać nożem). Następnie dosyp te warzywa do mięsa na patelni. Do całości dodaj także łyżkę odsączonej kukurydzy i duś pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 3

Do małego naczynia wlej 300 ml zimnej wody i wymieszaj z nią Fix Chili Con Carne Knorr. Przelej mieszaninę na patelnię z mięsem i gotuj danie jeszcze przez 10 minut. Podawaj schab po meksykańsku z ryżem ulubionego typu, np. basmati, białym lub jaśminowym.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz urozmaicić innymi warzywami znanymi z kuchni meksykańskiej, np. cebulą, świeżą papryczką chili (szczególnie, jeśli uwielbiasz pikantne potrawy), fasolką czerwoną lub szparagową. Dodaj je na patelnię w tym samym czasie, co kukurydzę.

21

Opinie o przepisie

  • Ana

    Ana , 07.12.2023

    Danie pyszne ale przekracza budżet 15 zł i to sporo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dobrzynska

    Beata Dobrzynska , 29.01.2021

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Karczmarczyk

    Damian Karczmarczyk , 27.09.2019

    Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Król

    Adrian Król , 18.09.2017

    Świetna potrawa i bardzo smaczna ja trochę dodałem fasoli czerwonej i fasola szparagowa dodatkowo i danie wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 29.06.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Chmiele

    Magda Chmiele , 06.04.2017

    Niestety wygląd tego dania nie idzie w parze ze smakiem. Z przykrością muszę stwierdzić, że więcej tego dania na pewno nie zrobię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 15.12.2016

    Super i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 01.11.2016

    Ale ryżyk coś tam pod rajcuje w kubkach smakowych !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 30.10.2016

    Z kurczakiem szybkie danie w -15 minut - w tym czasie prawie ryż gotowy , lub makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Zielińska

    Klaudia Zielińska , 30.10.2016

    W sumie można dodać to co się ma w lodówce XD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 30.10.2016

    Ja to robię z kurczakiem, o niebo lepsze <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wrońska

    Daria Wrońska , 30.10.2016

    Ten schabik z ziemniaczkami a nie z ryzykiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Żmuda

    Justyna Żmuda , 13.10.2016

    Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kulik

    Marcin Kulik , 24.03.2016

    Lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Piasecka-Obi

    Aleksandra Piasecka-Obi , 20.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Murawski

    Mateusz Murawski , 28.05.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Ratynska

    Angelika Ratynska , 12.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Orzeł

    Małgorzata Orzeł , 10.05.2015

    Jest błąd ... W składńikach podano Chili con carne a w kroku 3 pisze o fix do kurczaka knorra :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Gontarek

    Daria Gontarek , 09.05.2015

    pychaaa!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po meksykańskuSchab po meksykańsku

Kotlet schabowy – czy jest inne mięsne danie, które tak mocno kojarzy się nam z kuchnią polską? Jednak nawet ulubione dania mogą się szybko znudzić. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Na przykład przygotować schab po meksykańsku, czyli nieco inną wersję kotletów schabowych. Oprócz mięsa wieprzowego w naszym przepisie znalazło się miejsce także dla ryżu i świeżych warzyw – cukinii, papryki i kukurydzy.

Dla kogo?

Schabowe po meksykańsku to prosty przepis, który spodoba się miłośnikom meksykańskich dań i nie tylko. Lubisz mieszać elementy kuchni świata z rodzimymi potrawami? Już sama nazwa – kotlety schabowe po meksykańsku – brzmi jak coś, co może ci posmakować!

Na jaką okazję?

Podaj schab w sosie meksykańskim na spotkaniu ze znajomymi lubiącymi podróże – taka fuzja smaków z różnych stron świata może posmakować im na tyle, że poproszą cię o przepis! Schabem po meksykańsku z ryżem możesz też poczęstować na obiedzie swoich rodziców. Serwując im schab po meksykańsku pokażesz, że klasyka polskiej kuchni jest ci dobrze znana i śmiało z nią eksperymentujesz.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati, który proponujemy w przepisie na schab w sosie meksykańskim, występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Oba znakomicie skomponują się ze schabem w sosie meksykańskim. Wypróbuj również inne gatunki ryżu – ze schabem po meksykańsku doskonale smakuje zarówno ryż jaśminowy, jak i biały, często spotykany na polskich stołach.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kukurydzy i żółtej papryki do schabowych po meksykańsku możesz dodać inne warzywa, które podkreślą charakter potrawy. Proponujemy czerwoną lub szparagową fasolę. Jeśli nie przepadasz za ryżem, podawaj schab w sosie meksykańskim z innymi dodatkami, np. ziemniakami.