
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie schabu po meksykańsku zacznij od pokrojenia mięsa na paski. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż na niej mięso przez około 2-3 minuty na stronę.
Krok 2
Żółtą paprykę oraz cukinię pokrój w paski, a ząbek czosnku rozetrzyj na tarce (możesz też przecisnąć go przez praskę lub posiekać nożem). Następnie dosyp te warzywa do mięsa na patelni. Do całości dodaj także łyżkę odsączonej kukurydzy i duś schab po meksykańsku pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 3
Do małego naczynia wlej 300 ml zimnej wody i wymieszaj z nią Fix Chili Con Carne Knorr. Przelej mieszaninę na patelnię z mięsem i gotuj danie jeszcze przez 10 minut. Podawaj schab po meksykańsku z ryżem ulubionego typu, np. basmati, białym lub jaśminowym.

Dobra rada:
Schab po meksykańsku możesz urozmaicić innymi warzywami znanymi z kuchni meksykańskiej, np. cebulą, świeżą papryczką chili (szczególnie, jeśli uwielbiasz pikantne potrawy), fasolką czerwoną lub szparagową. Dodaj je na patelnię w tym samym czasie, co kukurydzę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po meksykańsku
Kotlet schabowy – czy jest inne mięsne danie, które tak mocno kojarzy się nam z kuchnią polską? Jednak nawet ulubione dania mogą się szybko znudzić. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Na przykład przygotować schab po meksykańsku, czyli nieco inną wersję kotletów schabowych. Oprócz mięsa wieprzowego w naszym przepisie znalazło się miejsce także dla ryżu i świeżych warzyw – cukinii, papryki i kukurydzy.
Dla kogo?
Schab po meksykańsku to prosty przepis, który spodoba się miłośnikom meksykańskich dań i nie tylko. Lubisz mieszać elementy kuchni świata z rodzimymi potrawami? Już sama nazwa – kotlety schabowe po meksykańsku – brzmi jak coś, co może ci posmakować! Jeśli szukasz wyjątkowego dania, które połączy smaki Meksyku z polską klasyką, schab po meksykańsku z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Na jaką okazję?
Podaj schab w sosie meksykańskim na spotkaniu ze znajomymi lubiącymi podróże – taka fuzja smaków z różnych stron świata może posmakować im na tyle, że poproszą cię o przepis! Serwując im schab po meksykańsku pokażesz, że klasyka polskiej kuchni jest ci dobrze znana i śmiało z nią eksperymentujesz.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati, który proponujemy w przepisie na schab w sosie meksykańskim, występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Oba znakomicie skomponują się ze schabem w sosie meksykańskim. Wypróbuj również inne gatunki ryżu – ze schabem po meksykańsku doskonale smakuje zarówno ryż jaśminowy, jak i biały, często spotykany na polskich stołach.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kukurydzy i żółtej papryki do schabowych po meksykańsku możesz dodać inne warzywa, które podkreślą charakter potrawy. Proponujemy czerwoną lub szparagową fasolę. Jeśli nie przepadasz za ryżem, podawaj schab w sosie meksykańskim z innymi dodatkami, np. ziemniakami.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie spróbuj naszego przepisu na burrito z mięsem mielonym – pełne aromatycznych przypraw i składników!

































