Curry indyjskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry indyjskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1375 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 szczypty

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój w plastry cebulę, pieczarki i marchew. Pokrój w kostkę papryki i kapustę. Odcedź warzywa z puszki. Kurczaka pokrój w plasterki.

Curry indyjskie - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa, oraz odcedzone kiełki, groszek, kukurydzę i bambus, wrzuć na ten tłuszcz i podsmaż.

Curry indyjskie - Krok 2

Krok 3

Na koniec zagęść troszkę sos mąką kukurydzianą. Serwuj z gotowanym na sypko ryżem.

Curry indyjskie - Krok 3

Krok 4

Pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż na oleju z imbirem i kurczakiem, a następnie go wyciągnij.

Curry indyjskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj pół szklanki wody, kostkę Knorr oraz curry i chili. Duś podgrzewając na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Curry indyjskie - Krok 5

Krok 6

Dodaj z powrotem mięso z czosnkiem.

Curry indyjskie - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Ana Anana

    Ana Anana , 24.11.2019

    jak sprawdzić ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Tomala

    Marlena Tomala , 04.11.2017

    Pyszne było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szcześniak Cisak

    Jolanta Szcześniak Cisak , 28.06.2016

    danie szybkie i smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska , 03.02.2016

    Danie pyszne, proste w wykonaniu.. Ale w przepisie należy zmienić kolejność..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry indyjskieCurry indyjskie

Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Do przygotowania tego curry użyjesz aż dziesięciu rodzajów warzyw. Dużo pracy? Bez paniki – nie zajmie to wiele czasu, ponieważ większość z nich możesz kupić w puszkach, a potem wszystkie wylądują w jednym garnku. Na oleju z dodatkiem czosnku i imbiru przysmażysz zarówno paprykę, pieczarki, groszek czy marchew. Niecodziennymi w polskiej kuchni dodatkami do dania będą kolby minikukurydzy i kiełki bambusa. Gdy wszystkie składniki będą się dusić, zalane bulionem, dodaj usmażone kawałki piersi z kurczaka. Aby zagęścić sos powstały w czasie gotowania, dodaj do niego mąkę kukurydzianą. Aromat, jaki wydobywa się podczas przygotowywania indyjskiego curry, przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Gotowe danie serwuj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.