Curry indyjskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry indyjskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
1551 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 kilograma

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

3 szczypty

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój w plastry cebulę, pieczarki i marchew. Pokrój w kostkę papryki i kapustę. Odcedź warzywa z puszki. Kurczaka pokrój w plasterki.

Curry indyjskie - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa, oraz odcedzone kiełki, groszek, kukurydzę i bambus, wrzuć na ten tłuszcz i podsmaż.

Curry indyjskie - Krok 2

Krok 3

Na koniec zagęść troszkę sos mąką kukurydzianą. Serwuj z gotowanym na sypko ryżem.

Curry indyjskie - Krok 3

Krok 4

Pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż na oleju z imbirem i kurczakiem, a następnie go wyciągnij.

Curry indyjskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj pół szklanki wody, kostkę Knorr oraz curry i chili. Duś podgrzewając na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Curry indyjskie - Krok 5

Krok 6

Dodaj z powrotem mięso z czosnkiem.

Curry indyjskie - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • rafal

    rafal , 03.06.2024

    krok 2: na jaki tłuszcz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Anana

    Ana Anana , 24.11.2019

    jak sprawdzić ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Tomala

    Marlena Tomala , 04.11.2017

    Pyszne było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szcześniak Cisak

    Jolanta Szcześniak Cisak , 28.06.2016

    danie szybkie i smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska , 03.02.2016

    Danie pyszne, proste w wykonaniu.. Ale w przepisie należy zmienić kolejność..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry indyjskieCurry indyjskie

Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Do przygotowania tego curry użyjesz aż dziesięciu rodzajów warzyw. Dużo pracy? Bez paniki – nie zajmie to wiele czasu, ponieważ większość z nich możesz kupić w puszkach, a potem wszystkie wylądują w jednym garnku. Na oleju z dodatkiem czosnku i imbiru przysmażysz zarówno paprykę, pieczarki, groszek czy marchew. Niecodziennymi w polskiej kuchni dodatkami do dania będą kolby minikukurydzy i kiełki bambusa. Gdy wszystkie składniki będą się dusić, zalane bulionem, dodaj usmażone kawałki piersi z kurczaka. Aby zagęścić sos powstały w czasie gotowania, dodaj do niego mąkę kukurydzianą. Aromat, jaki wydobywa się podczas przygotowywania indyjskiego curry, przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Gotowe danie serwuj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.