Curry indyjskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry indyjskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1345 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

934 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 szczypty

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój w plastry cebulę, pieczarki i marchew. Pokrój w kostkę papryki i kapustę. Odcedź warzywa z puszki. Kurczaka pokrój w plasterki.

Curry indyjskie - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa, oraz odcedzone kiełki, groszek, kukurydzę i bambus, wrzuć na ten tłuszcz i podsmaż.

Curry indyjskie - Krok 2

Krok 3

Na koniec zagęść troszkę sos mąką kukurydzianą. Serwuj z gotowanym na sypko ryżem.

Curry indyjskie - Krok 3

Krok 4

Pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż na oleju z imbirem i kurczakiem, a następnie go wyciągnij.

Curry indyjskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj pół szklanki wody, kostkę Knorr oraz curry i chili. Duś podgrzewając na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Curry indyjskie - Krok 5

Krok 6

Dodaj z powrotem mięso z czosnkiem.

Curry indyjskie - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Ana Anana

    Ana Anana , 24.11.2019

    jak sprawdzić ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Tomala

    Marlena Tomala , 04.11.2017

    Pyszne było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szcześniak Cisak

    Jolanta Szcześniak Cisak , 28.06.2016

    danie szybkie i smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska , 03.02.2016

    Danie pyszne, proste w wykonaniu.. Ale w przepisie należy zmienić kolejność..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry indyjskieCurry indyjskie

Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Do przygotowania tego curry użyjesz aż dziesięciu rodzajów warzyw. Dużo pracy? Bez paniki – nie zajmie to wiele czasu, ponieważ większość z nich możesz kupić w puszkach, a potem wszystkie wylądują w jednym garnku. Na oleju z dodatkiem czosnku i imbiru przysmażysz zarówno paprykę, pieczarki, groszek czy marchew. Niecodziennymi w polskiej kuchni dodatkami do dania będą kolby minikukurydzy i kiełki bambusa. Gdy wszystkie składniki będą się dusić, zalane bulionem, dodaj usmażone kawałki piersi z kurczaka. Aby zagęścić sos powstały w czasie gotowania, dodaj do niego mąkę kukurydzianą. Aromat, jaki wydobywa się podczas przygotowywania indyjskiego curry, przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Gotowe danie serwuj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.