Curry indyjskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

1238 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

895 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

3 szczypty

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój w plastry cebulę, pieczarki i marchew. Pokrój w kostkę papryki i kapustę. Odcedź warzywa z puszki. Kurczaka pokrój w plasterki.

Curry indyjskie - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa, oraz odcedzone kiełki, groszek, kukurydzę i bambus, wrzuć na ten tłuszcz i podsmaż.

Curry indyjskie - Krok 2

Krok 3

Na koniec zagęść troszkę sos mąką kukurydzianą. Serwuj z gotowanym na sypko ryżem.

Curry indyjskie - Krok 3

Krok 4

Pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż na oleju z imbirem i kurczakiem, a następnie go wyciągnij.

Curry indyjskie - Krok 4

Krok 5

Dodaj pół szklanki wody, kostkę Knorr oraz curry i chili. Duś podgrzewając na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Curry indyjskie - Krok 5

Krok 6

Dodaj z powrotem mięso z czosnkiem.

Curry indyjskie - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Ana Anana

    Ana Anana

    jak sprawdzić ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Tomala

    Marlena Tomala

    Pyszne było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szcześniak Cisak

    Jolanta Szcześniak Cisak

    danie szybkie i smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska

    Danie pyszne, proste w wykonaniu.. Ale w przepisie należy zmienić kolejność..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry indyjskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry indyjskieCurry indyjskie

Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Do przygotowania tego curry użyjesz aż dziesięciu rodzajów warzyw. Dużo pracy? Bez paniki – nie zajmie to wiele czasu, ponieważ większość z nich możesz kupić w puszkach, a potem wszystkie wylądują w jednym garnku. Na oleju z dodatkiem czosnku i imbiru przysmażysz zarówno paprykę, pieczarki, groszek czy marchew. Niecodziennymi w polskiej kuchni dodatkami do dania będą kolby minikukurydzy i kiełki bambusa. Gdy wszystkie składniki będą się dusić, zalane bulionem, dodaj usmażone kawałki piersi z kurczaka. Aby zagęścić sos powstały w czasie gotowania, dodaj do niego mąkę kukurydzianą. Aromat, jaki wydobywa się podczas przygotowywania indyjskiego curry, przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Gotowe danie serwuj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.